Bebelus in incubator

S-a născut primul copil din lume cu trei părinți biologici

Oamenii de știință americani au dezvăluit că s-a născut primul copil din lume care are ADN de la trei părinți.
Experții în fertilitate susțin că acesta este un eveniment de mare amploare și o veste importantă pentru viitorul reproducerii. Băiețelul are acum cinci luni, potrivit telegraph.co.uk. Metoda, care este aprobată în Marea Britanie, dar este ilegală în Statele Unite, poartă numele de transfer pronuclear și presupune fertilizarea atât a ovulului mamei cât și a celui provenit de la o donatoare, cu sperma tatălui. 

Copilul s-a născut în Mexic, după ce oamenii de știință americani au fost nevoiți să treacă granița pentru a duce la îndeplinire tehnica controversată, arată New Scientist, citat de Agerpres.
Metoda le oferă posibilitatea persoanelor care au mutații genetice rare să poată avea copii.

Cuplul, originar din Iordania, a încercat timp de 20 de ani să aibă un copil, însă femeia este purtătoarea genelor sindromului Leigh, o dereglare fatală, ce afectează dezvoltarea sistemului nervos și este transmisă pe cale maternă. Cei doi au cerut ajutorul medicului John Zhang și echipei sale de la New Hope Fertility Center din New York.


Medicul John Zhang ținând în brațe primul copil cu ADN de la trei părinți.
Foto: telegraph.co.uk

Zhang a dezvoltat o cale de a evita boala mitocondrială folosind tehnica supranumită "trei părinți". El a extras nucleul din ovulul mamei și l-a inserat în ovulul donatoarei din care a fost scos în prealabil nucleul. Ovulul rezultat — cu ADN nuclear de la mamă și ADN mitocondrial de la donatoare — a fost ulterior fertilizat cu sperma tatălui.

Echipa lui Zhang a folosit această tehnică pentru a crea cinci embrioni dintre care numai unul s-a dezvoltat normal.
Acesta a fost implantat în corpul mamei, ceea ce a dus, după nouă luni, la nașterea copilului a cărui concepere constituie o premieră medicală.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod