Cum să-ți înveți copilul să citească

Copiii încep să citească undeva în jurul vârstei de 6 ani, însă unii părinți se așteaptă ca piticul lor de 3 ani să parcurgă lecturile perfect. Cu toate acestea, există câțiva pași care pot stimula pasiunea pentru citit a copilului tău. Iată care sunt aceștia!

Modalități prin care poți să-ți înveți copilul să citească


1. Citește-i


Învățarea copilului să citească este, de fapt, un proces care începe chiar de când se naște cel mic. Citește-i celui mic la câteva zile de când l-ai adus acasă. În acest fel, vei consolida relația dintre voi și îi vei insufla iubirea pentru cărți. Cât de mult îi citești ține de disponibilitatea ta, dar este recomandat să acorzi cel puțin 20 de minute acestei activități.

2. Pune întrebări


Întrebările pe care i le pui celui mic atunci când îi citești o carte sunt perfecte pentru a-l încuraja să interacționeze cu povestea și pentru a-i dezvolta abilitatea de a înțelege ce citește. Dacă un copil nu înțelege ce citește, atunci nu are niciun rost să citească.
Poți arăta către diferite ilustrații din carte, în acest fel încurajându-l pe cel mic să își dezvolte vocabularul. Când crește mai mult, arată-i coperta copilului și întreabă-l despre ce crede că va fi vorba în carte. De asemenea, îl poți ruga să îți facă un rezumat al cărții la sfârșit.

3. Fii un model pentru copil


Chiar dacă piticul tău este fascinat de citit de la o vârstă fragedă, această fascinație poate dispărea ușor dacă nu te vede citind mai des. Așa că încearcă-i să-i oferi un exemplu demn de urmat.

4. Identifică literele în mediul înconjurptor


Suntem înconjurați de litere și texte în viața de zi cu zi, de la semnele de circulație la magazine și etichete. Profită de toate aceste momente în care îl poți învăța pe cel mic să citească.
Mintea copiilor este ca un burete, care este capabil să memoreze alfabetul, însă aceasta nu este metoda cea mai eficientă, care să poată produce rezultate pe termen lung. Copilul tău va fi curios cu privire la literele pe care le vede în jurul lui și va pune întrebări. Aceasta este șansa ta să pui în aplicare metode de a-l învăța alfabetul prin asocieri și semnificații. 

5. Decodează cuvintele


După ce reușești să îl înveți literele pe cel mic și sunetul specific al fiecărei litere, cel mic este pregătit să înceapă să citească și cuvinte. Atunci când citește un cuvânt scurt, încurajează-l să spună fiecare sunet, apoi să le alăture și să spună cuvântul.
Pe măsură ce copilul decodează mai des cuvinte, va deveni mai experimentat în identificarea automată a acelui cuvânt.
iulia-mirica
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod