Tu in cine ai incredere?

Auzim adesea: "Nu mai am incredere in copilul meu", "As vrea sa avem din nou incredere unul in celalat", "Nu are incredere in mine", "Mi-am pierdut increderea in mine", "Da-mi motive sa am incredere in tine". De la inceput vedem ca increderea este intr-o legatura, relatie cu celalalt sau cu noi insine. "Am incredere ca voi reusi" este o incurajare fata de relatia cu o sarcina dificila dar si relatia cu noi insine, in evaluarea capacitatilor proprii.
Sigur ca increderea este o stare, o traire, o simtim la  fel de bine ca si pe neincredere si, de asemenea, este ceva foarte intim. Daca nu simtim incredere in celalalt, nu putem trece de anumite bariere. Increderea poate fi in propriul copil, in partener, in prieteni, in medic, in psiholog, in profesori, in avocat si in alte persoane cu care suntem intr-o relatie si avem impreuna o sarcina.


Este adesea asociata cu o actiune

Legat de verbul "a crede", increderea este adesea asociata cu o actiune. "Am increderea ca ma va ajuta sa...", "Am incredere ca vom reusi sa..." Cu toate acestea, in legaturi importante, o simtim ca pe incredere in persoana respectiva indiferent de sarcina sau de actiune.
Exemplul  cel mai la indemana este increderea fata de partener intr-o legatura de cuplu.


E ceva ce simtim si atat...

Cand simtim ca avem incredere sau nu in cineva? Care este conjunctura in care apare referinta la incredre? Ce inseamna pierderea increderii? Cum apare  si cum se dezvolta increderea in viata noastra, in copilaria noastra? Putem spune ca increderea aduce neplaceri? A fi prea increzator? Credul? Cum le transmitem copiilor ce este increderea? Iata cateva intrebari care ne vin in minte cand ne gandim la incredere. Pare destul de greu de spus ceva despre incredere pentru ca desi se vorbeste mult despre ea, este adesea adusa in discutie, e ceva ce simtim si atat...
Altfel spus modul in care apare sau dispare nu este vizibil. La un moment dat ne dam seama ca nu avem destula incredere in cineva ca sa-i spunem sau sa-i incredintam un anumit lucru. Ne amintim conjuncturi in care am fost cu persoana respectiva, modul in care a facut ce a promis, in care a reusit sa duca la bun sfarsit o sarcina, uneori ne referim la discretia sa sau capacitatea de a se descurca in respectiva sarcina. Daca luam de exemplu incredintarea unui secret, unui continut intim, ne gandim implicit la capacitatea persoanei de a face fata acelui continut, la capacitatea de a pastra discretie, la modul in care banuim ca va reactiona cand i-l vom spune.
Ce inseamna in acest context a avea incredere in cineva? A simti legatura suficient de puternica, de stabila intrucat punem in ea ceva foarte important, foarte personal, la care tinem si nu ne permitem sa-l pierdem ci vrem sa-l impartasim.


Ce inseamna a avea incredere?

A-l  simti pe celalat capabil sa asculte, sa impartaseasca continutul si starea noastra, sa nu ne critice, sa nu ne respinga. A-l simti suficient de capabil sa "tina" acest secret, sa nu simta nevoia sau sa aiba interesul de a-l spune altcuiva sau de a se alege cu diferite foloase.
La polul opus, a nu avea incredere inseamna in primul rand o legatura instabila, in care exista o parte importanta de falsitate, minciuna, santaj, experiente negative in trecut, indoiala, sentimente ambigue.

Ne putem referi la increderea in noi insine care ocupa un loc important pentru ca se refera la relatia pe care fiecare o are cu el insusi. Aceasta relatia cu noi insine este cea mai complexa si este o relatie fara intrerupere. A-ti cunoaste limitele, a simti, a putea exprima ce gandesti si ce simti, a avea o reprezentare a propriilor dorinte si cate altele intra in increderea in tine insuti.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pasztay zoltan pe 28 Iul 2009, 08:38
    Corect spus

    Felicitari , este un articol necesar si ft bun . In recuperarea neuromotorie , daca nu ai incredere cu cine lucrezi este aproape degeaba !! Dar si invers !! Cu stima Zoltan Pasztay

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod