Elibereaza-te de trac!

Tracul, denumit si "anxietate de performanta" survine atunci cand ne punem intrebarea "voi reusi oare?" si atinge apogeul cand ne e teama ca nu vom face fata situatiei si apelam la tehnici de evitare a acesteia.
Tracul se manifesta in situatia in care trebuie sa desfasuram o activitate sau sa realizam o performanta sub privirile altora (un discurs in public, un examen oral) si are la baza teama de esec. De obicei, apare la copil inainte de a fi ascultat la lectie sau la artist inainte de a apare pe scena, in fata publicului.

In cazul tracului, gasim doua perioade distincte: trairea angoasanta a situatiei de performanta si anticiparea anxioasa a situatiei. Astfel, exista persoane care evita de cele mai multe ori situatiile de performanta, traind starea de angoasa inaintea situatiei propriu-zise si persoane care adopta o atitudine sfidatoare in timpul situatiei de performanta (teama resimtita de un artist pe scena).

Tuturor ni se poate intampla sa simtim trac in situatii cu care nu ne-am mai confruntat niciodata; o mica doza de trac poate fi stimulativa, dar atunci cand ne impiedica sa actionam, tracul devine un adevarat handicap.

A.T.
Beck considera ca "o persoana care participa la o conjunctura sociala, mai ales atunci cand este vorba despre executarea unei performante, poate fi comparata cu un acrobat care merge pe sarma. Se simte vulnerabila si devine extrem de atenta la cea mai mica greseala a sa. Se simte obligata sa respecte un anumit numar de reguli, iar increderea pe care o are in propria-i persoana depinde in permanenta de calitatea prestatiei sale".

Exista trei categorii de ganduri care stau la originea vulnerabilitatii persoanei la evaluare:

  • indreptate spre performanta ca atare;
  • indreptate spre evaluatori si juriu;
  • indreptate asupra emotiilor.

Persoana isi imagineaza in timpul unui discurs in public, de exemplu, ca nu detine controlul asupra corpului si mintii sale si interpreteaza acest lucru ca pe o mare amenintare.
Urmeaza simptomele, cum ar fi pierderea echilibrului, o voce cavernoasa, o pozitie rigida, apoi uscarea gurii, cresterea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Aceste semne de anxietate confirma indoiala persoanei cu privire la capacitatea sa de a realiza performanta propusa si ii activeaza gandurile negative de genul: "voi fi respins, nu pot face nimic pentru a schimba lucrurile".

Riscurile majore ale anxietatii sociale sunt alcoolismul, toxicomania si starile depresive – persoanele timide pot apela la alcool si tranchilizante pentru a putea infrunta privirea celor din jur.


Metode de stapanire a tracului

1. Identifica situatiile care te streseaza si monitorizeaza-ti starile de anxietate, notandu-le intr-un carnet;
2.
Stabileste o ierarhie a situatiilor declansatoare de trac si incepe sa te confrunti cu ele in mod gradat, stiut fiind ca intensitatea anxietatii scade daca se prelungeste durata expunerii;
3. Efectueaza exercitii de relaxare si de control a respiratiei;
4. Lupta impotriva perfectionismului;
5. Actioneaza asupra gandurilor negative, prin tehnici de restructurare cognitiva, apeland la ajutorul unui psiholog.

Stapanirea tracului te ajuta sa ai mai multa eficienta personala, sa reusesti in situatii pe care inainte le-ai evitat si sa iti creasca increderea in propriile forte.

De psiholog Steliana Rizeanu, Clinica Aquamarin
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Panicarea bat-o vina pe 18 Iul 2011, 23:34
    Panicarea

    Eram la biserica la slujba ,si ascultam atent ce zicea preotul , dupa un timp am simtit niste fiori reci pe picoare si transpiratii pe la spate , dupa cate minute am lesinat . Dupa un timp am o problema : cand vad oameni ma panichez si mi se inmoaie picioarele si simt ca mi se duc in toate directiile si slabesc picioarele , trebe sa ma sprijin pe cineva sau sa stau jos. Imi puteti da un sfat? AAAAA am uitat nu sunt anemic , mi-am facut analize si totul a iesit perfect , cu pofta de mancare stau prost, nu stiu ce se intampla cu mine.

    1
    0

  • puxy pe 14 Sep 2010, 17:14
    trac ...la anumite ore

    buna.sunt eleva si ma confrunt si eu cu problema aceasta, dar ce e ciudat ca doar la anumite ore unde trebuie sa vorbesc desi imi spun in gand cam ce ar fi de spus cand trebuie sa spun gata m`am blocat!zic ca nimic nu mai e bun din ce am zis.la alte ore nu stiu am incredere nu imi este frica de profesor si ignor colectivul meu si n`am absolut niciun stres.offf!!chiar as vrea sa se duca problema asta pentru ca la orele cele mai importante ma blochez incepe inima sa bata,imi tremura mainile si am o stare de frica de as fugi mancand pamantul.oribil!

    0
    0

  • bisu pe 19 Apr 2010, 20:57
    trac

    luati o pastila de "nesimtire" la inceput .. ca politicienii nostrii...sau un calmant..

    0
    0

  • Geor pe 29 Mar 2010, 20:23
    trac de scena

    Pff...imi place sa cant...majoritatea care mau ascultat mi-au zin:Canti mijto!!!...Dar..nu pot sa cant in fata mai multor oameni ,doar cand ma gandesc incepe sa imi bata inima din ce in ce mai tare.Sunt in stare sa cant in fata persoanelor de care nu mie frica sa ma fac de ras...altfel...

    1
    0

  • madalina pe 12 Mai 2009, 19:45
    trac pe scena

    Am terminat Conservatorul de muzica si nu am mputu sa urmez o cariera in solistica din cauza tracului.Acum sunt profesoara si incerc sa imi ajut elevii sa depaseasca acest impediment.Doctoratul mi-l dau tot pe "trac". Astept sugestii si opinii pe madalinarosca@yahoo.com

    0
    0

  • lavi pe 18 Mar 2009, 17:22
    trac

    am 10 ani si am un concurs de dans in clasa...in perechi...dar mi-e prea frik sa merg sa nu ma fac de rusine

    0
    1

  • eu pe 6 Nov 2008, 18:16
    Trac

    Este adevarat tot ce spuneti aici, eu cant pe scena si de fiecare data am emotii imi este frica sa nu imi tremure picioarele si sa nu se vada urat, mi-e teama de cei din fata mea ca nu cumva sa nu le placa si in primul rand imi este teama sa nu gresesc ceva pentru ca parerea celorlalti este foarte importanta pentru mine in ceea ce priveste cariera mea artistica.

    0
    0

  • lia mesaros pe 16 Oct 2007, 14:03
    trac

    sunt foarte multumita de ceea ce imi trimiteti zilnic si sunt foarte multe sfaturi utile pentru femei mai ales care sunt mai stresate decat barbatii. va multumesc mult si astept e-mailuri care au ca tema cresterea si educarea copiilor care se situeaza intre 2-6 ani, dar mai ales al celor intre 2-3 ani.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod