Hipertensiunea provoaca dementa

Prin stimularea arteriosclerozei, hipertensiunea poate contribui la declansarea afectiunii intitulata dementa.
Arterioscreloza are conexiune cu circulatia sangelui, iar sangele necesar pentru aporvizionare poate produce suprafete intregi de tesuturi moarte pe creier. Acestea se numesc infarcturi mici.

Dementa cauzata de multi-infarct, recunoscuta ca fiind cauza pierderii memoriei la persoanele varstnice, este cauzata de o serie de astfel de mici palpitatii. Fiecarea dintre acestea afecteaza o mica suprafata din creier. Simptomele pot sa nu apara pana cand nu este distrusa o cantitata substantiala de tesuturi.
 
Legatura dintre dintre dementa prin multi-infarct si hipertensiune a atras atentia cercetatoriilor de-a lungul timpului, deoarece persoanele care sufera de dementa de cele mai multe ori au presiunea sangelui normala sau scazuta.


Dar studiile realizate de-a lungul timpului ne arata, astazi, ca presiunea sangvina la persoanele, care sunt de varsta medie, poate prezice functiile creierului peste cativa ani. Varsta medie a participantilor la studiu a fost 53 de ani, la inceputul studiului, si 78 de ani la finalul evaluarii.

Cand cercetatorii au comparat performantele functiile cognitive ale tesuturilor si presiunea sangvina la persoanele de varsta medie acestia au descoperit o conexiune intre functionarea mentala saracacioasa si intarziata si presiunea sistoloca redicata la persoanele de peste 25 de ani.
Nu era nicio legatura intre functia mentala si presiunea diastolica - o descoperire care subliniaza importanta functionarii izolate a hipertensiunii sistolice.


Articole utile:
Hipertensiunea si Diabetul: un cuplu periculos
Regimurile alimentare la hipertensiunea arteriala
Ce este hipertensiunea arteriala?



 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • doramunteanu pe 25 Mar 2008, 09:43

    Articolul este, intr-adevar f. interesant. Dar, avand in vedere faptul ca acesta apare pe un site citit de multe persoane, ar fi indicat mai multa atentie la exprimare si la pozitionarea semnelor de punctuatie, in special a virguleleor.

    0
    1

  • floarea pe 24 Nov 2007, 15:20
    Nik

    Eeeeeee...booooooonnn

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod