Ce importanta acorzi primei impresii?

Exista persoane care se specializeaza, de exemplu, pe domeniul tehnic, strict in ceea ce priveste cariera lor, si nu considera necesar sa isi dezvolte si un simt al esteticului vestimentar. La un interviu de angajare, din cauza primei impresii nu tocmai favorabile, sunt adesea calificate drept incompetente - cand, de fapt, ar putea fi chiar mai competente decat alti candidati la acelasi post, mai ingrijit imbracati, ce fac o prima impresie mai buna.

"Persoanele de acest fel nu iau in calcul importanta unui minimum de efort pentru a-si proiecta o imagine buna, imaginea pe care o au despre ei insisi.
Exista oameni foarte buni, care sunt constienti de acest lucru, dar care, in ceea ce priveste autopromovarea, stau destul de prost si, in acelasi timp, refuza sa faca pana si cel mai mic efort in acest sens, multumindu-se sa se planga de faptul ca nu sunt luate in seama. Sub pretextul ca in viata nu poti sa le faci pe toate, si bine, ele ignora diverse aspecte ale PR-ului personal, iar acest lucru se reflecta asupra primei impresii pe care o fac celor din jur."
, spune Jeni Chiriac, psiholog.

Un studiu al Universitatii de Stat Ohio, SUA, arata ca studentii din primul an stiu, in aproximativ trei minute, daca o noua cunostinta le va deveni prietena, sustine site-ul Encarta.msn.com.
Sa fie o coincidenta? Este valabil si pentru cei mici - multe prietenii se leaga in prima zi de scoala si copiii se grupeaza conform primei impresii.

Teoretic, prima impresie este o mostra din ceea ce suntem. Practic, nu este cazul de fiecare data, deoarece te poti stradui sa pari mai inteligenta, rafinata sau mai stilata decat esti, de fapt. Exista si situatia inversa: o persoana minunata, dar mai timida, sa nu reuseasca sa poarte o conversatie in momentul in care intalneste prima data o persoana oarecare, iar aceasta din urma sa creada ca are de-a face fie cu o persoana mai putin inteligenta, fie cu una snoaba.
Rareori putem afla tot ce trebuie sa stim din prima impresie. Uneori, ne surprinde chiar si partenerul de viata, care ne este alaturi de ani de zile; cu atat mai mult ne poate oferi surprize o persoana complet necunoscuta.

"Prima impresie este o ipoteza si nu o sentinta.", ne spune Jeni Chiriac, psiholog. "Daca prima impresie ramane drept certitudine, riscam sa ne inselam, si chiar destul de grav. Trebuie sa incercam sa cunoastem persoana inainte de a pronunta o sentinta definitiva, bazata doar pe o prima impresie, oricat de corecta ni s-ar parea la momentul respectiv."

Pentru tine cat de mult conteaza prima impresie?

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • LT pe 2 Dec 2008, 23:21
    interesant

    Intotdeauna am incercat sa nu ma influentata de prima impresie. Problema mea a fost ca in multe cazuri am revenit la prima impresie dupa ani de zile.

    0
    0

  • sim pe 2 Dec 2008, 19:27
    prima impresie

    teoretic asa e : conteaza prima impresie.dar practic nu e asa.de foarte multe ori m-am inselat cu privire la o pers bazandu-ma pe prima impresie.eu personal nu cred in acest lucru.persoana respectiva o cunosti pe parcursul vietii sau acum depinde de situatie(colaborarii, prieteniei, etc).eu, la prima vedere cu prietenul meu nu am avut o impresie deloc buna despre el si acum suntem impreuna de 4 ani.concluzie: de cele mai multe ori te poti insela cu privire la prima impresie.pup

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod