Ingrijirea tenului iarna

Toamna a debutat cu dimineti friguroase, iar pana la prima zapada zilele sunt numarate. Pe masura ce atmosfera de iarna ameninta sa se impuna, tenul tau resimte efectele vantului si ale frigului. Acesta este motivul pentru care trebuie sa il rasfeti cu ingrijiri si tratamente atente.

Vremea rece si o zi dificila la serviciu nasc seara tentatia de a te lafai intr-o cada cu apa fierbinte. Atentie, insa, pentru ca baile lungi si calde usuca pielea. Ca sa nu renuntam la aceasta placere, dr. Ana-Florentina Spatarelu, medic specialist dermato-venerolog, Centrul Medical Unirea, ne ofera cateva solutii. Produsele de curatare, spune medicul, trebuie sa fie non-detergente, cu PH neutru, iar formula lor sa includa crema. Pe de alta parte, in cada ar fi bine sa adaugam cativa stropi de ulei, pentru a fi sigure ca am impiedicat in acest fel deshidratarea pielii (Ulei esential de geranium, santal, ylag-ylang sau iasomie, The Body Shop).
In functie de tipul de ten, acesta are, sau nu, nevoie si de o hidratare suplimentara. Cum decidem acest lucru? Pielea ne da niste semnale imposibil de confundat: avem uneori senzatia ca aceasta e prea stransa, alteori este albicioasa sau se scuameaza. In aceste situatii vom folosi laptele sau crema de corp care se aleg vazand si facand, adica trebuie sa testam mai multe tipuri de produse pana cand ajungem la rezultatul dorit: o piele moale si catifelata (Crema cu vitamina E, 218.000 lei, The Body Shop; Crema hidratanta pentru maini si corp cu lapte si miere, 126.900 lei; Lotiune pentru corp, 126.900 lei, Oriflame). Diferenta intre laptele si crema de corp se apreciaza in functie de raportul dintre apa (componenta hidrica) si componenta uleioasa.

Nu trebuie sa credem ca exista creme care sa introduca apa in piele. Dupa o baie, cand pielea este imbibata de apa, cremele bine intinse formeaza o pelicula care nu mai permite apei sa se indeparteze.

Dr. Spatarelu ne sfatuieste ca, pentru a ne imbunatati toleranta la frig, sa asociem baii si un masaj, cu ajutorul buretelui (35.000 lei, The Body Shop). In acest mod, vom realiza un peeling, pregatind pielea pentru contactul cu conditiile externe.

In ce priveste imbracamintea, tendinta majora este sa purtam haine groase, de aceea este foarte important ca materialele sa fie alese in asa fel incat sa nu irite pielea. Medicul accentueaza ca este bine ca acestea sa fie comode dar si sa incante ochiul. Daca psihicul va fi influentat in mod pozitiv, acest lucru se va reflecta si in starea tenului. In cazul in care hainele cu guler inalt irita pielea remediul este sa aplicam pe locul respectiv o compresa cu apa, la temperatura camerei, timp de 5-10 minute.

Apropo de temperaturi, diferentele mari de grade trebuie evitate. De exemplu, in zilele geroase sau cu vant puternic ar fi bine daca am reusi sa ne progamam activitati care sa nu necesite prea multe plimbari. Mainele sunt portiuni expuse frigului in cea mai mare parte a timpului si de aceea trebuie sa le protejam cu manusi, subtiri sau imblanite, in functie de vremea de afara. Nu le vom spala cu apa fierbinte si le vom hidrata foarte bine, de cate ori simtim ca este nevoie, mai ales seara (Vitamina E - 188.000 lei; Lotiune cu unt de cacao pentru maini si corp - 225.000 lei, The Body Shop).

Cand este vorba despre fata, trebuie sa ii acordam o ingrijire mai atenta, bazata pe alte principii. Cremele de zi si de noapte nu trebuie sa lipseasca din ritualul nostru zilnic. Alege o crema de zi (Vitamina E - 195.000 lei, 50 ml, The Body Shop) cu factor de protectie UV 8-12, desi soarele iese dintre nori abia din cand in cand. Crema nutritiva pentru seara (Vitamina E, 335.000 lei - 50 ml, The Body Shop; Lotiune hidratanta pentru ten normal-uscat, 155.900 lei, Oriflame) trebuie sa fie adecvata varstei (ne dam seama ca indeplineste acest criteriu daca pielea nu se incarca, ci devine mai catifelata). Pe timp de iarna, exfolierea fiind mai accentuata, demachierea reprezinta o etapa foarte importanta, iar fata trebuie curatata atent. Pielea din jurul ochilor nu trebuie neglijata. Depinde de tine daca alegi o crema speciala pentru aceasta zona sau daca folosesti un produs cosmetic obisnuit. Fata si decolteul fac parte din aceeasi categorie de piele; le vom ingriji, deci, cu aceleasi creme.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod