Cum tratam cicatricele?

Produse pe baza de silicon

Gelurile cu silicon pot fi folosite atat pentru tratarea cat si pentru prevenirea aparitiei cicatricelor keloide si hipertrofice, fiind aplicate pe zonele in proces de vindecare, insa nu pe plagile deschise. Foliile cu silicon sunt uneori folosite pentru reducerea cicatricelor, prin aplatizarea si inmuierea acestora. Aceste produse nu au efect asupra cicatricelor atrofice (deprimate), cum ar fi cele post-acneice sau post-varicela. In farmacii se gasesc sub diverse denumiri: Cimeosil, Dermatix.

Produse pe baza de extracte vegetale

Contractubex si Mederma sunt geluri pe baza de extract de ceapa folosite in tratamentul cicatricelor hipertrofice si keloide.

Injectii intralezionale cu corticosteroizi

Mai multe sedinte de injectare de triamcinolon acetonid la nivelul leziunii duc in cele din urma la aplatizarea unei cicatrici inestetice.

Injectare de colagen sau grasime

Acest procedeu este utilizabil in cazul cicatricelor atrofice. Medicul injecteaza la nivelul cicatricei colagen sau grasime subcutanata, rezultatul fiind umplerea golului si uniformizarea suprafetei pielii.

Procedee invazive


Peelingurile chimice, dermabraziunea si laserul amelioreaza aspectul cicatricelor prin utilizarea aceluiasi principiu: indepartarea straturilor superficiale ale pielii. Avantajul este ca prin aceste tehnici se pot trata si cicatricele atrofice.

Interventia chirurgicala


Se poate incerca indepartarea chirurgicala a cicatricelor. De obicei, rezultatele sunt pozitive in cazul celor hipertrofice, cicatricea nerefacandu-se. In cazul keloidelor insa, recidiva este regula.

Ca si in alte cazuri, este mai bine sa prevenim decat sa tratam. Si chiar daca nu se poate preveni in totalitate formarea de cicatrice, exista cateva lucruri pe care le putem face pentru a ajuta pielea sa se vindece repede si frumos:

  • mentinerea unei igiene corespunzatoare a plagii, pentru a scadea riscul de infectie;
  • folosirea de pansamente compresive;
  • masarea zonei cu un produs pe baza de vitamina E sau silicon.
 

Comentariile 51-51 din 51

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • strainuc pe 16 Dec 2008, 13:31
    buna

    Nu se prea pomeneste desprew cicatricile cu care ramai in urma acneei. Se pot indeparta treptat cu calcatorul de riduri.

    12
    2
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod