Uleiul de tamanu, ingredientul care previne ridurile și combate acneea

Uleiul de tamanu, ingredientul care previne ridurile și combate acneea

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
4 Septembrie 2020
Comparativ cu uleiul de măsline, de avocado sau cocos, uleiul de tamanu este mult mai puțin cunoscut, dar începe să devină foarte popular datorită efectelor sale extrem de benefice asupra pielii.

Iată de ce ar trebui să folosești uleiul de tamanu pentru îngrijirea pielii: 


Pe scurt despre uleiul de tamanu


Tip de ingredient: emolient
Principale beneficii: Hidratant, antioxidant și antiinflamator. De asemenea, stimulează producția de colagen, accelerează vindecarea și are proprietăți antibacteriene, în special împotriva bacteriilor care duc la apariția acneei.
Cine ar trebui să-l folosească: Este potrivit pentru persoanele care au pielea uscată, cele care se confruntă cu cicatrice provocate de acnee sau cele care vor un ulei cu efect antiîmbătrânire.
Cât de des îl poți folosi: Uleiul de tamanu poate fi aplicat o dată sau de două ori pe zi.

Ce este uleiul de tamanu?


Uleiul de tamanu este extras din nucile copacului tamanu, un arbore tropical originar din Asia de Sud-Est. Deși este un ingredient nou în industria cosmetică occidentală, uleiul de tamanu este folosit de secole în țări precum Indonezia, Malaezia sau Thailanda.
În forma pură, uleiul de tamanu are o consistență densă, o nuanță de verde închis și un miros specific de nuci. În produse cosmetice se regăsește pe lista de ingrediente sub denumirea științifică - Calophyllum inophyllum.

Citește și: Obiceiuri banale care te îmbătrânesc și îți distrug frumusețea

Beneficiile uleiului de tamanu


Toate uleiurile naturale au efect hidratant, dar uleiul de tamanu are și alte efecte benefice în afară de cel hidratant. Iată care sunt: 

Este bogat în acizi grași


Uleiul de tamanu are un conținut mai mare de acizi grași decât alte tipuri de uleiuri naturale, fiind deosebit de benefic pentru pielea uscată, declară medicul dermatolog David Petrillo pentru byrdie.com. Conține acid oleic și linoleic, care au efect intens emolient și hidratant.

Are proprietăți antibacteriene


Acest ulei are proprietăți antibacteriene și combate două tipuri de bacterii care duc la apariția acneei - p. acnes și p.granulosum, spune medicul.
Câteva studii au demonstrat acest efect, printre care unul recent, din anul 2018. În combinație cu proprietățile sale antiinflamatorii, acest lucru face ca uleiul de tamanu să fie eficient în tratarea acneei inflamatorii.

Stimulează producția de colagen și accelerează vindecarea pielii


„Studiile au arătat că uleiul de tamanu stimulează vindecarea rănilor și accelerează regenerarea. Contribuie la regenerarea celulară și producția de colagen și glicosaminoglicani (GAG)”, spune medicul dermatolog. GAG sunt polizaharide care sunt esențiale pentru producția normală de colagen și elastină. Aceste două proteine sunt deosebit de importante pentru vindecarea rănilor, dar și pentru menținerea elasticității pielii și prevenirea apariției ridurilor sau a efectului de piele lăsată.

Are efect antioxidant


Uleiul de tamanu conține antioxidanți, substanțe care protejează pielea de oxidarea cauzată de radicalii liberi care apar din cauza factorilor de mediu precum expunerea la soare sau poluare.

Este antiinflamator


Acest ulei conține calofilolide, molecule care au un rol antiinflamator asemănător cu cel al hidrocortizonului. Potrivit studiului din 2018, aceste molecule contribuie la efectul cicatrizant al uleiului de tamanu.
Specialiștii sunt de părere că uleiul de tamanu este un potențial tratament pentru afecțiuni inflamatorii ale pielii, așa cum sunt psoriazisul, eczema sau rozaceea, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma efectele benefice în aceste situații.

Cum să folosești uleiul de tamanu


Alege produse cosmetice care conțin ulei de tamanu sau poți folosi ulei pur, pe care să-l aplici direct pe piele. Pune câteva picături de ulei de tamanu în palme și aplică pe ten, gât și decolteu, masând delicat. Folosește uleiul de tamanu seara, după demachiere, sau dimineața înainte de a aplica crema cu SPF. Cumpără ulei de tamanu din magazine de specialitate și alege întotdeauna ulei virgin, presat la rece. Deși accelerează vindecarea, nu este indicat să aplici ulei de tamanu pe răni deschise.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod