Ti-e teama sa fii parasita?

Ti se intampla sa cazi prada sentimentelor de abadon? Din cauza acestora, relatiile tale afective sunt intense dar instabile, fiind marcate de obicei de o teama...

Ti se intampla sa cazi prada sentimentelor de abadon? Din cauza acestora, relatiile tale afective sunt intense dar instabile, fiind marcate de obicei de o teama constanta de a fi parasita?

Psihologii americani J. E. Young si J. S. Klosko au pus la punct un chestionar simplu pentru a identifica "schemele de abandon" (emotii, ganduri, comportamente) din cauza carora viata de cuplu a atator persoane este serios perturbata.

O singura precizare inainte de a aplica scara de cotatie: daca reactiile tale au variat in diverse etape ale vietii, concentreaza-te asupra ultimilor doi ani.

Scara de cotatie:


In cazul meu enuntul este:
1. Absolut fals.
2. In general fals.
3. Mai degraba fals.
4. Moderat adevarat.
5. In general adevarat.
6. Absolut adevarat.

Enunturi:

I. Mi-e teama ca oamenii pe care-i iubesc vor muri sau ma vor abandona.

II. Ma agat de oameni de teama ca ma parasesc.

III. Nu ma pot baza pe nimeni.

IV. Ma indragostesc mereu de barbati care nu vor sa se angajeze.

 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • tartacuta11 pe 1 Iun 2010, 01:57
    eu tocmai am fost parasita...

    adevarul e ca sii mie mi-e tare teama de singuratate.am fost parasita zilele astea si nu stiu cum sa fac sa-l aduc inapoi,chiar daca stiu ca as deveni presul lui,sunt disperata.

    1
    1

  • forry pe 13 Mai 2010, 11:42
    mda..

    Cred ca oricine, fie ca e femeie fie ca e barbat se teme sa nu fie parasit. Exista acele situatii in care de-abia te-ai angajat intr-o relatie noua si, necunoscand bine acea persoana, nu stii la ce sa te astepti. Dar, timpul le rezolva pe toate. Important este sa nu te implicti emotional foarte mult inca de la inceput, asa cum avem noi femeile obiceiul sa o facem, si sa lasam ca dragostea sa vina pe parcursul relatiei, bineinteles daca vedem ca avem in cine avea incredere. In cazul in care te insala, o va face si a 2a oara. Decat sa stai sa il banuiesti mereu, sa ii verifici telefonul, e-mailul si alte lucruri d-astea, mai bine il parasesti si cauti pe altcineva care merita. Gelozia e o boala, te poate distruge psihic.

    1
    2

  • raul pe 5 Mai 2010, 22:19
    teama

    sunt barbat,sunt om si sufar si eu,trec printro perioada grea sunt impreuna cu ea de 6 ani,tot timpul a crezut ca o so parasesc pt alta,si acum cand iam spus ca vruiam sai fac o surpriza cu inel a zis ca nu sa asteptat nici odata la asta,dar sunt bun si sincer si din cauza asta am pierdut mult in viata,nu imi este teama ca ma paraseste,dar imi pare rau ca o iubesc mult si ea este confuza,parinti.

    2
    1

  • selena-ely pe 19 Mar 2010, 21:15
    TEAMA ??????????

    NOI FEMEILE SUFERIM MULT ....DAR NU TREBUIE SA NE FIE TEAMA ,AM UN SOT SI O FETITA MINUNATA NU MI E TEAMA SA FIU PARASITA MI E TEAMA SA NU IMI IA FATA ATAT ,IL IUBESC DAR NU TREBUIE SA IMI FIE TEAMA DE CE? LUI NU I ESTE TEAMA K LA S PARASII BRAVO MIHAELA FI TARE NU SE MAI MERITA SA SUFERIM.FI TU INSATI SI FI O FEMEIE FRUMOASA NU TE LASA.

    0
    2

  • dragamea pe 8 Aug 2009, 12:58
    Vai mie..

    Toate intrebarile ma reprezinta.E ok ca mi-a spus cum sa nu fie partenerul,dar ce sa fac eu e intr-un alt articol??Nu stiu niciodata (asa cum zicea si Rebeca)daca trebuie sa lupt sau sa ma retrag.Si,chiar de-as sti..Sunt atat de disperata,incat viata mea se opreste in loc.Despic firul in patru si ma autoambalez,gasindu-mi defecte peste defecte,nevrezand vreo clipa ca si partea adversa ar putea avea probleme..DEvin geloasa,posesiva si complexata.Astea trei apar deodata.Din fiecare relatie a mea a ramas un complex.De fiecare data mai adaug ceva la lista..Si mi-e ciuda pe mine.Devin insistenta,pisaloaga,caut mereu garantii....Iar,dupa ce reusesc sa ma rup,devin o dura,o acritura..DE boala asta se scapa??

    1
    1

  • mihaela pe 9 Feb 2009, 13:14
    pentru Angel

    Daca te-a inselat o data,o va face iar mai devreme sau mai tarziu..Incredere in el nu mai ai,apoi sa traiesti doar spionandu-l la fiecare pas cu teama de a nu fi inselata,incet,incet te va distruge.Eu am reusit sa-l las dupa 1 an dupa ce a calcat stramb,a fost greu dar odata facut pasul,am regretat timpul pierdut datorita lipsei mele de curaj si teamei de singuratate.Devenisem bolnava,nici nu mai aveam energie sa urc scarile cand ajungeam acasa...Acum am intalnit un barbat cu frica de D-zeu langa care pun capul pe perna linistita.Multa bafta si ai grija de tine!

    0
    2

  • angel pe 19 Ian 2009, 18:16
    as vrea sa am curaj

    nu am crezut niciodata ca cel caruia i-am daruit toata viata mea ma va insela.am aflat ca el avea o relatie deja de 6 luni cu o fata cu 11 ani mai mica decat el.am vrut sa divortez dar el mi-a jurat ca n-o sa se mai intample.acum eu il controlez la fiecare secunda si imi fac doar rau.as vrea sa am curaj sa spun stop si s-o termin dar mi-e teama de singuratate.il iubesc dar ma simt tradata.doare enorm si nu stiu incotro s-o apuc

    0
    2

  • rebeca pe 12 Dec 2008, 07:45
    mie teama ca...

    mie cel putin mieste teama sa nu ma abandoneze mai mult din cauza faptului ca stiu ca nu il voi uita peste noapte si cum am mai suferit o data dintro despartire nu vreau sa trec din nou prin acel calvar,am impresia ca nu voi mai gasi niciodata o persoana care sa tina la mine si cu care sa ma inteleg,ce parere ai crezi ca ar trebui sal las sasi aleaga drumul pe care vrea sa il urmeze sau sa lupt pt el desi eu iam spus de teama mea legata de despartire el zice ca nu ma va face sa sufar si ca el nu este ca alti ce sa mai cred el lucreaza la un magazin mai mare acol sunt numai fete vreo5 el e singurul baiat mie teama ca intro zi va avea o aventura cu vreuna de care eu sa nu aflu niciodata

    2
    0

  • Anca pe 2 Iun 2008, 17:08
    Ce anume declanseaza teama de abandon?

    Se pare ca marele Freud a studiat intenes sursele care provoaca "Teama de abandon". Atfel, el a descoperit ca teama de abandon isi are orginea in primele luni din viatza (0-1 an), atunci cand copilul are o nevoie acuta de mama sa. Daca mama se angajeaza dupa 3 luni de la nastere de ex. si nu va fi langa el atunci cand el are cea mai mare nevoie de ea, atunci copilul, la maturitate, va dezvolta aceasta teama de abandon care il va urmari toata viata si il va impiedica sa aiba niste relatii interumane satisfacatoare....Vestea buna e ca teama de abandon poate fi trata prin intermediul psihoterapiei! Succes!

    0
    2

  • monik. pe 28 Apr 2008, 23:00
    iubirea...

    Chiar daca EL a dovedit fidelitatea si iubirea lui, daca nu ai acel fior de teama, nu te lupti sa il pastrezi numai pentru tine!

    2
    0

  • monik. pe 28 Apr 2008, 22:57
    parasirea...

    Normal ca mi-e teama sa nu fiu parasita...Daca iubesti, si dupa multi ani mai ai aceasta teama...

    0
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod