Ghidul disfunctiei sexuale

In cazul in care constati ca exista cu adevarat o problema, dupa o perioada suficient de mare de timp, si simti ca exista ceva in tine care nu este controlabil de catre propria ratiune, ca nu este ceva medical, este necesar sa intreprinzi cate ceva.

 

Ce poti face?

 
In primul rand va fi necesar sa pleci de la premisa ca insatisfactia din viata sexuala nu este ceva paralel cu viata de zi cu zi. Atunci o analiza simpla te va ajuta sa iti faci o idee despre ce se intampla si cum simti ceea ce se intampla zilnic.

Anxietate, tristete, pierderea interesului pentru diferite trairi, timiditate, dominanta sunt trasaturi pe care le poti gasi si in alte roluri din viata ta. De asemenea, un bun subiect de meditatie este dat de ceea ce simti pentru partenerul sexual. Cum il intelegi, cum il simti, ce simti negativ fata de el.

Daca nimic din toate acestea nu se poate realiza atunci este necesar sa actionezii pentru a depasi momentul.

Ceea ce este de facut nu este in a cauta sa faci ceva, ci sa intelegi ceea ce este in tine, ceea ce se intampla cu tine si cu relatia pe care o ai cu celalalt. In acest moment, a face ceva efectiv, a apela la o tehnica speciala, exercitii de vreun fel sau altul, a incepe sa citesti tot ceea ce iti pica in mana pe tema sexualitatii este o fuga de ceea ce este cu adevarat problema. Tendinta spre ceva concret este suficient de mare.

Mersul la psiholog


Inainte de a merge la psiholog este necesar sa mai raspunzi la cateva intrebari:

  • Sunt pregatit sa rezolv aceasta latura a vietii mele, in sensul: constituie cu adevarat pentru mine o problema sau, din moment ce nu ma deranjeaza prea tare, nu vad de ar fi nevoie de prea multa agitatie pe acest subiect?

  • Am eu capacitatea de a intelege ceea ce este in mine?

  • Pot sa-mi depasesc starea de inhibitie si sa imi incredintez lucruri care tin de intimitatea mea, unei alte persoane. Ea asigura confidentialitatea dar... pot sa fac asta?

  • Prefer o solutie simpla, gen tratament farmaceutic sau este de preferat sa patrund in sufletul meu pentru a cauta solutii?

  • Cand una din aceste intrebari nu are un rezultat optim, solutia psihologului nu este de luat in calcul.

Interventii profesioniste


Daca toate aceste conditii sunt indeplinite atunci ma pot adresa unui psiholog pentru a vedea una din optiuni:

  • Prin terapie de lunga durata avand ca obiect de activitate cunoasterea laturilor profunde ale personalitatii si a investiilor emotionale, inconstiente in sexualitate;

  • Prin interventie de actiune, combinand sedintele de psihoterapie individuala, cu cele de grup, si privind corporalitatea. Astfel sedintele individuale urmaresc straturile profunde ale personalitatii data de avantajele relatiei unice cu un psiholog. Mediul grupului reuneste persoane cu probleme diverse iar principala problema si principalul avantaj il creeaza mediul numit de Moreno terapeutic deoarece este un instrument activ al schimbarii;

  • Interventia are o durata variabila. Aceasta trasatura inerenta si care in general creeaza dificultati, dar este data de doua trasaturi inerente: psihologia si psihoterpaie presupun colaborarea a doua persoane - psihoterapeut si pacient in realizarea unui obiectiv comun.

Aceasta inseamna ca timpul nu depinde numai de psiholog, ci de relatia psiholog - pacient. Cealalta trasatura este data de asezarea piramidala a cauzelor unei probleme. Pe masura ce un strat este scos la lumina, apare un alt strat, astfel incat ramane la latitudinea pacientului cand sa opreasca relatia cu psihologul.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod