Atractia si atractivitatea

Atractia initiala este instantanee si nefundamentata intotdeauna pe modul in care arata o persoana. Totusi o persoana care ne "aprinde" imediat poate foarte...

Atractia initiala este instantanee si nefundamentata intotdeauna pe modul in care arata o persoana. Totusi o persoana care ne "aprinde" imediat poate foarte usor sa stinga acele flacari daca nu este potrivita din alte puncte de vedere. Exista, cu toate acestea, momente, cum ar fi vacantele sau consumul de alcool (concomitente, pentru cel mai puternic efect), cand celorlalte voci le ia ceva mai mult timp ca sa fie auzite. Aventurile scurte tind sa fie conduse in primul rand de vocea instinctiva.

Cu cat este mai indelungata perioada de curtare, cu atat mai mult timp au celelalte voci de a se exprima. Totusi, cu cat le ia mai mult conditionarii si bunului-simt sa isi exprime parerea, cu atat este mai mare investitia dumneavoastra de timp si implicare. Va puteti trezi alaturi de cineva care arata uluitor de bine, cu care nu aveti nimic in comun si fara nici o cale evidenta de a iesi din relatie. Vocea instinctului dumneavoastra va pleda cu hotarare impotriva intreruperii relatiei.

Atractia determinata genetic este importanta pentru noi, deoarece impulsioneaza activitatea sexuala pe care o dorim, in timp ce conditionarea tinde sa ne influenteze relatiile pe care le construim.

Vorbind la modul general, si din nou din perspectiva biologica, ceea ce un barbat considera atractiv la o femeie reprezinta caracteristici care denota sanatatea. Pentru ochiul barbatesc, curbele moi, rotunjite sunt, de asemenea, sinonime cu sanatatea. Nu este totusi adevarat ca accentuarea curbelor duce la o mai mare atractivitate a femeii.

Femeile sunt atrase de semnele de sanatate in acelasi mod ca si barbatii. Ele reactioneaza la muschi in loc de curbe, desi, de obicei, nu la musculatura exagerata pe care o vedeti in competiile de culturism.

Si, bineinteles, este importanta personalitatea. A avea simtul umorului si a fi grijuliu, iubitor, demn de incredere si spiritual reprezinta trasaturi mai importante decat aspectul fizic si statutul. Unele dintre aceste calitati se leaga direct de dorinta de protectie. Totusi multe sunt relevante mai degraba referitor la calitatea vietii, decat la supravietuire si reproducere. In timp ce barbatii vad o personalitate stralucitoare drept un indiciu ca o femeie are o importanta latura senzuala, femeia pare a duce criteriile de selectie la un nivel mai inalt.

Cercetarile mai sugereaza ca atat barbatii, cat si femeile sunt atrasi de cineva la fel de atragator fizic ca si ei. Dorinta comuna de a gasi cel mai atractiv partener genereaza o nivelare a selectiei. Gasim pe cineva placut din punct de vedere estetic, dar nu atat de mult incat sa poata gasi pe altcineva mai bun decat noi. Aceasta nevoie de similaritate este cunoscuta de generatii. (...) Atunci cand vedem impreuna barbati si femei, dintre care unul este mult mai atragator decat celalalt, presupunem ca trebuie sa existe altceva pentru a stabili egalitatea - bani, putere sau personalitate.

Preluare din cartea "NLP si relatiile de cuplu" de Robin Prior si Joseph O'Connor, aparuta la editura Curtea Veche.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod