Viata in doi dupa o aventura

Exista iertare si uitare?
Citeam zilele trecute despre un cuplu cunoscut din America, actrita Dawn French si sotul ei Lenny Henry, care s-au despartit, dupa o casnicie care a durat 25 de ani. Pana aici, nimic iesit din comun. Se pare ca Dawn si-a iertat sotul pentru aventura de o noapte pe care a avut-o acum 10 ani, insa acum cei doi s-au despartit, semnn ca durerea neincrederii, de ambele parti, nu a disparut niciodata. Cel putin aceasta a fost explicatia oferita presei...

Oare exista persoane care pot ierta si uita o astfel de tradare? Susan Quilliam, autoarea cartii "New Joy of Sex", sustine ca intr-o astfel de situatie nu exista un raspuns categoric "Da" sau "Nu": "Aventurile se intampla din diferite motive si, de cele mai multe ori, acestea lasa un gol in relatie, un gol care ar putea sa nu dispara vreodata. Acest eveniment poate fi uitat sau 'ascuns in suflet' pentru o perioada de timp, dar definitiv... extrem de greu".

Mici detalii care provoaca dezastre


Dar care sunt motivele care ii imping pe parteneri sa faca acest gest, sa calce stramb? Uneori poate fi chiar relatia insasi, mai degraba decat problemele existente in ea. De cele mai multe ori, lipsa de atentie, de comunicare si sex sunt factorii care duc la infidelitate.

"Multi barbati 'se ratacesc' atunci cand partenera tocmai a nascut sau este insarcinata, pentru ca au nevoia sa li se aminteasca faptul ca sunt barbati, de exemplu"
, spune Susan.

In alte cazuri, cuplurile ajung la infidelitate pentru ca nu petrec destul timp impreuna, iar apropierea si intimitatea dispar.
 

Multe relatii aparent stabile si fericite cad prada infidelitatii, pentru ca micile detalii pot provoca dezastre.

Intr-o lume ideala, fiecare dintre noi ar putea accepta neajunsurile, ar putea sa isi opreasca pornirile. Insa, in viata reala, in care exista emotii si alti factori carora foarte greu le putem rezista, aceste lucruri nu se pot realiza de fiecare data.

In unele cazuri, putine ce-i drept, o aventura nu inseamna sfarsitul unei relatii. "Daca ai aflat ca partenerul tau are o aventura, cheia este sa nu iei o decizie pripta - indiferent de ce ar spune cei din jurul tau", mai spune Susan. Multi iti vor spune sa iesi cat mai des in oras, in cluburi, la intalniri, dar niciodata nu este chiar atat de simplu - reactionand asa la astfel de emotii nu este raspunsul corect.

Dupa ce ti-ai acordat putin timp si ai realizat ca asta iti doresti cu adevarat, sa iesi, sa cunosti oameni noi, sa rupi relatia in care esti, atunci este perfect. Daca nu simti ca vrei sa iesi din relatie, daca iti doresti sa continui viata in doi alaturi de cel care te-a inselat, atunci trebuie sa comunicati foarte mult.
Insa, va trebui sa stii ca a comunica, in acest caz, poate insemna si a fi furioasa, suparata, a avea indoieli, insa daca iti doresti ca aceasta relatie sa mearga, trebuie sa crezi cu toata puterea ta ca fericirea voastra poate exista.

In cazul in care consideri ca relatia inca mai are un viitor, daca esti pregatita sa faci schimbari radicale, atunci lucrurile se pot schimba intre voi, in bine. In schimb, daca te gandesti mereu la trecut, la ceea ce s-a intamplat, nu vei reusi niciodata sa treci peste durerea provocata de faptul ca ai  fost inselata.

La inceputul anului, citeam un studiu din care aflam ca 75% dintre femei acorda a doua sansa. Barbatii, surpriza sau nu, nu cred in a doua sansa, sustinand ca odata ce partenera a inselat, o va mai face si a doua oara si a treia oara (doar 23% dintre acestia au raspuns ca ar putea trece peste o aventura a partenerei).

"Poate exista viata de cuplu, dar increderea dispare"


Am postat pe Facebook si Twitter intrebarea "Crezi ca exista viata de cuplu dupa ce unul dintre voi a avut o aventura? Ce ai face intr-o astfel de situatie?" si am primit o serie de raspunsuri destul de interesante.

"Eu nu cred ca se mai poate repara ceva. Relatia este ca o sfoara - daca se rupe, e adevarat, se va innoda probabil, insa intotdeauna te vei lovi de nodul ala...
Asa ca eu nu cred ca exista o relatie ok dupa ce unul dintre parteneri a "rupt-o"
, ne spune Georgiana. In schimb, Cristina este de parere ca "nu poti sa te pronunti in aceasta situatie, atat timp cat nu ai fost pusa in fata faptului implinit. Oamenii sunt foatre diferiti si cu manifestari diferite in multe situatii. De multe ori chiar te pregatesti pentru anumite situatii, incerci sa te controlezi si iti dai seama ca iase la iveala o alta latura pe care /sau de care tu nici macar nu stiai. Nu am fost inca intr-o astfel de situatie si sincer nici nu vreau, dar pot sa spun sigur ca nu stiu cum voi reactiona. Poate ma voi uimi chiar si pe mine".  

Elena spune ca a trait asa ceva si "exista viata in cuplu si dupa aia, dar nu mai exista incredere, ceea ce nu prea e bine, pentru ca daca lipseste increderea, in timp dispar si sentimentele. Pe moment spui ca poti trece peste si ca este ok, dar apoi, in timp ajungi sa iti dai seama ca traiesti mereu cu teama ca o sa se intample din nou".

Tu crezi ca exista viata de cuplu dupa ce unul dintre voi a avut o aventura?

 

Un articol de Nicoleta Tarantus

 

Comentariile 51-59 din 59

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Trurli pe 21 Mai 2010, 10:06
    Exista si...inca cum

    Am fost despartita o perioada de el, timp in care si eu si el am experimentat cum e sa fii cu altcineva, dar dupa 6 luni m-am intors la el si, fetelor, va spun din proprie experienta ca relatia a inflorit extraordinar, cum nu mi-as fi inchipuit...cine stie, probabil si pentru ca am realizat amandoi cat de norocosi suntem amandoi ca ne avem reciproc...nu mai spun de experientele scurte esuate, nu se comparau nici pe departe cu iubirea dintre noi. A fost un test al iubirii noastre care ne-a dovedit ca putem deveni mai puternici, mai statornici, si ce sentiment de incredere a intervenit dupa aceea!!! Wow! Asta nu inseamna ca era relatia perfecta, ea a clacat din alte motive, insa un lucru va spun...dupa astfel de incercari, dupa ce ambii si-au implinit curiozitatea si iubirea lor a dovedit ca este mai mare survine o mai mare incredere si fidelitate, pentru ca instinctele josnice s-au stins. Survine si o intimitate speciala, o complicitate intre cei doi...Mi-as dori sa simtiti ce am simtit si eu...Dumnezeu sa va aiba in paza!

    2
    0

  • Justme&You pe 21 Mai 2010, 09:50
    Exista cu siguranta!!

    Sigur ca exista viata de cuplu si nu numai,pt a depinde doar de noi 2 dak ne acordam sau nu o sansa, si dak discutam despre ceea ce s-a intamplat si ce a dus la o astfel de decizie de a calca stramb. In momentul de fata sunt cu actualul meu sot de 7 ani, si ne cunoatem de vreo 8 si jumatate, si pe perioada cand eram iubiti l-am inselat cu aceeasi persoana de 2 ori chiar, si nu am regretat decat in momentul cand a aflat. Si am stat despartiti 1luna si jumatate, apoi soarta a vrut sa ne mutam impreuna, si sa discutam abia dupa 1 an de cand locuiam impreuna despre inselaciunea mea si ce m-a determinat sa o fac. Ideea era ca aceea persoana imi fusese iubit, si nu avusesem o relatie intima cu el, si totusi tanjeam dupa el. sotul meu a fost primul meu barbat, asa k nu regret k el a fost doamne fereste, dar nu era nici ideea ca as fii vrut altceva decat pe el...sa nu ma judecati, poate totusi va regasiti prin unele cuvinte..si eu am incrcat la randul meu sa fac asta si sa trec cat mai repede peste, si am resuit daor cu ajutorul lui, si ma mandresc cu sotul meu care ma iubeste si pe care il ador, si il respect pt faptul ca a reusit sa treaca peste greutatea asta. Acum avem si o minunatie de fetita, si suntem tare fericiti! Asa ca nu vad de ce nu ar exista viata dupa o aventura...

    0
    1

  • dyuzzza pe 21 Mai 2010, 09:36
    Depinde...

    Eu cred ca fiecare femeie/barbat are limitele sale de toleranta. Sunt femei care nu ar putea trece peste asta (cum sunt eu) si sunt femei care pot. Depinde de modul in care percepi infidelitatea. Sunt posesiva si nu as putea accepta ca barbatul "meu" a fost al alteia, cred ca m-as gandi tot timpul la asta cand m-ar saruta, mangaia etc.. Pe de alta parte, in relatie, ofer tot ce pot, si atata timp cat ii ofer tot ce are nevoie...aici ma refer la sex, comnunicare, incredere, confirmarea faptului ca da, e barbat, stiu sa ii" gadil "orgoliul, stabilitate dar si aventura etc., ma astept sa nu fiu inselata. Si eu am nevoi, si eu ma simt atrasa de unul sau altul...dar pot sa ma abtin, el de ce nu ar putea? Scuza cu "instinctele animalice" nu merge...pe scara evolutiei, NU suntem animale, nici noi, nici ei. daca il tratez ca pe un si nu ca pe un animal...sa se comporte ca atare.

    2
    1

  • cristina pe 21 Mai 2010, 09:27
    Aventura

    Din pacate este foarte greu sa treci peste asa ceva, neincrederea isi spune cuvantul si de aici pornesc toate discutiile referitoare la acea aventura, iar daca il ierti NU inseamna ca si poti uita.Gandurile tale se duc foarte departe iar atunci cand faci dragoste cu el te gandesti ca asa o tinea si pe respectiva in brate.....

    1
    0

  • Milli pe 21 Mai 2010, 09:23
    Aventura distruge TOTUL!!!!!!!!!!!!!!!

    N-am trecut (deocamdata) prin asa ceva,dar sunt convinsa ca dupa o aventura nu mai poate exista o viata de cuplu.Asa cum a spus si Valentina mai sus,suntem oameni si nu animale,avem un discernamant si ne putem da seama ce e bine si ce este rau. Iar barbatii sau femeile care stiu ca nu pot rezista tentatiilor si au mereu senzatia ca iarba vecinului este mai verde ,ar trebuii sa ramana singuri cu aventurile lor.Partea proasta este ca asemenea elemente tentate de tot ce le pica in cale distrug de multe ori si viata cate unui cuplu.E mare pacat!

    0
    0

  • elena pe 21 Mai 2010, 09:21
    Viata in doi dupa o aventura

    da cred ca exista viata in doi ''dupa'' pentru-ca am trait asa ceva .Ma gandesc eu asa ca... ma tradat dar nu cu sufletul sunt sigura ca ma iubeste pur si simplu a vrut sa incerce altceva l-am iertat dar... surpriza am facut-o si eu si i-am si spus apoi , poate si eu am fost curioasa si credeti-ma ca il iubesc si suntem impreuna si relatia noastra este super am sters totul cu buretele si am luat-o de la capat .nu stiu nu bag mana in foc poate a mai facut-o o data sau de doua ori dar.... atata timp cat eu nu simt asta....viata merge inainte .

    0
    0

  • lucretzia pe 21 Mai 2010, 08:20
    Viata in doi dupa o aventura

    Si eu zic la fel Valentina. Poate barbatul uita mai usor? Eu una n-am putut. M-a durut atat de tare incat nu o sa pot uita toata viata. Nu uit nedreptatea facuta, umilinta si tradarea. Daca mi-ar fi spus cinstit ca s-a terminat si ca pleca la cealalta ar fi fost altceva. Ar fi avut cel putin respectul meu. Asa, a avut pretentia ca este el cel mai destept si poate sa-si tina si nevasta, familia cu copiii si amanta. Este infiorator.

    0
    0

  • mela pe 21 Mai 2010, 08:17
    dragut subiectul asta

    Si eu sunt de acord cu ce spui tu Valentia!

    0
    0

  • Valentina pe 21 Mai 2010, 06:49
    Nu mai exista viata de cuplu dupa o aventura

    Am trecut prin asa ceva si sincer nu ai cum sa treci peste asa ceva pt simplu fapt ca inseamna o tradare si eu cred ca suntem oameni si nu animale si ca atare ne putem abtine. Ce ar fi sa iesim pe strada si cum vedem un barbat sa sarim pe el? Sa fim seriosi...asa cum eu ca femeie ma pot abtine si nu simt nevoia,nu vad de ce un barbat nu se poate abtine. Se presupune ca un om daca te iubeste nu simte nevoia sa incerce altceva cu altcineva,oricat de greu ar fi un moment in viata.

    0
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod