"Obiectivele mele" versus "obiectivele noastre"

Fixarea obiectivelor este foarte utila pentru rezolvarea problemelor legate de relatii, deoarece un obiectiv reprezinta "o dorinta diferita". Atunci cand stiti exact despre ce este vorba, dispuneti de o cale de rezolvare a problemei.

Dintr-un anumit punct de vedere, avem tot timpul probleme atunci cand nu avem ceea ce ne dorim, dar acestea sunt inregistrate doar atunci cand insatisfactia noastra atinge un anumit nivel critic. Atunci dorim sa ne schimbam.

Exact ca durerea fizica, oamenii dispun de praguri diferite.
O persoana va parasi o relatie in momentul in care are chiar si cel mai mic indiciu ca partenerul ia decizii pentru ea sau ii spune ce sa faca. Altii vor trai fericiti in buzunarul celeilalte persoane, lasand-o sa le conduca viata.

In cazul unei probleme legate de relatii, exista o alta persoana asupra careia ne concentram si avem tendinta de a nu gandi in termeni de obiective, ci de vina. Nu ne concentram asupra a ceea ce dorim, ci asupra a ceea ce este gresit si a vinovatului. (...) Cultura noastra se concentreaza in general asupra a ceea ce este gresit; remediaza, nu previne.


Cuplurile au tendinta de a discuta cel mai mult atunci cand exista o ruptura sau o problema de rezolvat. Preocuparea noastra este deseori de a distribui vina, de a ne lasa furia sa izbucneasca si de a "inota" in consecintele negative ale intamplarii. Certurile se desfasoara ca meciurile de tenis - aruncand vina de la unul la celalalt.

S-a spus (mai ales de catre barbati) ca in spatele fiecarui barbat important se afla o femeie. Mai bine spus, in spatele fiecarei persoane importante se afla probabil un partener care il sustine.
Majoritatea avem o atitudine pozitiva fata de propria persoana atunci cand obtinem ceea ce ne dorim.

Atingerea unui scop important face minuni in ceea ce priveste imaginea noastra despre noi insine si increderea. Atunci cand un partener ne ajuta sa realizam ceea ce dorim, se intensifica legatura cu el, deoarece ne sprijina. Sprijinul ar trebui sa fie totusi reciproc. Daca un partener devine un instrument sau o resursa pentru a-l ajuta pe celalalt si nu primeste nimic in schimb, atunci se va ajunge la resentimente.

Daca aveti misiuni si obiective comnune si va ajutati unul pe celalalt sa va atingeti scopurile individuale sau personale, relatiile vor functiona.
Munca in echipa se bazeaza pe o abordare comuna a telurilor impartasite. Fie ca este vorba de planificarea unei vacante, de cumpararea unei case, intemeierea unei familii sau pregatirea cinei, cu cat sunt mai implicate ambele parti, cu atat este mai intensa legatura dintre ele.



 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod