Cand in relatie intervine al treilea

Sa fii spontan este o posibilitate. Sa iti folosesti spontaneitatea in plan social este o stare. Sa-ti acoperi rolurile intr-un fel sau altul, in plan social este o stare. Dar daca...
Sa fii spontan este o posibilitate. Sa iti folosesti spontaneitatea in plan social este o stare. Sa-ti acoperi rolurile intr-un fel sau altul, in plan social este o stare. Dar daca ne-am intoarce spre rolurile din noi? Spre partea nevazuta a rolurilor care exista in fiecare. Un om care exista in aceasta lume si care ne genereaza o reactie la un anumit moment determna o sumedenie de reactii care functioneaza concomitent.

Cazuri? Barbat, divortat, are un copil in varsta de 8 ani. Ce nu a functionat in familie? Nu stiu exact, spune el, la un moment dat mi-a spus ca nu mai vrea sa fie cu mine si ca vrea sa divortam. Cunoaste pe cineva cu care formeaza o noua relatie. Relatia este la inceput si nu prea functioneaza, nici ca relatie emotionala si nici sexual. Simte teama, teama de a o pierde.

Femeie, in jur de 35 ani, maritata, are un copil de 4 ani, se simte confortabil in relatie cu sotul, insa de ceva timp in minte ii apare tot mai des un alt barbat. Resimte conflictul, resimte incapacitatea de a se separa de sot si simte ca face ceva rau simtind pentru altcineva ceea ce ar trebui sa simta pentru sotul sau.

Voi fixa ca model urmatoarea situatie. O ea, sa o numim Eva, are o relatie buna cu Adam; in viata ei a aparut de la un timp un barbat pe nume Sarpe Ion, pentru care simte o mare atractie.

Voi integra in acest exemplu stari din cazurile schitate mai sus. In cazurile descrise este vorba despre aparitia unui alte persoane, o persoana care determina in protagonist o reactie intensa. Daca urmarim intreg parcursul acestui travaliu se constata cu usurinta ca aceste reactii psihologice sunt variate, complexe, si au o anumita intensitate.

1. A gandi. Eva gandeste ceva, crede ceva. Exista pe de o parte ceea ce este constient, ganduri, principii. Ea gandeste ca "face ceva rau simtind aceste lucruri". Este un gand al ei bazat pe experienta proprie de viata, pe ceea ce considera ca este bine sau rau. Aceste ganduri sunt foarte variate, ele se pot deplasa de la aria moralei pana la a scoate la lumina ceea ce simt oamenii, de la imprumuturi de la altii pana la gasirea de idei, principii noi. Cand intalnim o persoana, aceasta ne face sa ne gandim la ceva, la cineva.

2. A simti. Eva simte pentru Sarpe tot felul de stari, il iubeste, il uraste, se simte atrasa de el, simte nevoia sa se razbune pe undeva. Varietatea reactiilor sale emotionale va genera si ceea ce gandeste despre persoana respectiva si ii descrie in linii mari rolul. Atunci cand simte atractie se comporta intr-un anumit mod, cauta sa-si petreaca timpul cu ea, cauta sa se apropie de el, cand e intr-un grup cauta sa ii atraga atentia.

3. A-i veni sa. A treia reactie enumerata de mine este generata de ceea ce este inconstient. Este un ceva de dincolo care o face sa se piarda in anumite contexte, sa faca erori, sa o viseze noaptea, are fantasme cu Sarpe, cand face dragoste cu Adam, in mintea sa e imaginea lui Sarpe. Toate aceste reactii sunt dincolo de ceea ce simte, nu exlud insa ceea ce simte ea si nici ceea ce gandeste. Nu poate controla aceste reactii, ci se raporteaza cumva la ele - lupta contra lor dar, orice ar face ele oricum exista.

Mai exista si alte reactii, insa, daca ne limitam la aceste trei si le consideram ca fiind suficiente pentru a intelege ceea ce se intampla. Aceste trei reactii pot fi subsumate la trei verbe: "eu cred", "eu simt", "imi vine sa".

Sa luam urmatorul caz: esti maritata, ai un loc de munca. Constati ca in ciuda a ceea ce doresti sa se intample in viata ta, intalnesti o alta persoana care simti ca genereaza o reactie in tine. Ceea ce se intampla in tine nu este un ceva izolat, nu este un ceva impartit, ci este o reactie de ansamblu. Implicit, aceste trei straturi se activeaza si genereaza o anumita pozitie a ta.

Exista doua persoane - Adam si Sarpe. Implicit, aceste trei straturi se activeaza fata de fiecare dintre ele - crede ceva despre fiecare din ei, simte ceva pentru fiecare din cei doi barbati, ii vine sa... fata de fiecare din ei. Lucrurile par a se complica, nu? Trei straturi, doi oameni.

Ele se complica si mai mult atunci cand vei constata ca pentru fiecare din ei ceea ce crezi nu este identic, ci se modifica. Ceea ce gandesti acum cand esti cu Adam in week-end despre el si ceea ce gandesti cand Adam este plecat in delegatie sunt lucruri contradictorii.

Uneori, i se pare ca nici ea nu mai stie exact ceea ce gandeste si ceea ce crede. Simte cateodata ca il iubeste mult pe Adam, dar alteori simte ca il uraste, alteori simte mila, alteori simte nevoia de a se razbuna pentru un rau oarecare (ca a uitat sa cumpere mere din piata, de exemplu), uneori iubire.

Un coktail de sentimente pentru o singura persoana. Cand vorbim de doua persoane, vorbim practic de doua constructii de acest gen care se amesteca si se "cearta" una cu alta in sufletul tau. Nu pare sa fie prea comod? Ceea ce ii vine sa faca este la fel de contradictoriu, ii vine sa plece si sa nu mai vada pe nici unul, ii vine sa ii faca rau unuia sau altuia, ii vine sa se retraga numai cu unul, ii vine sa dea viata fanteziei sale.

Pentru fiecare din ei, la fiecare strat exista reactii contradictorii. Toate acestea se desfasoara intr-o stare de tensiune care ii da viata peste cap. Spontaneitatea este blocata practic iar fiecare rol din viata sa este marcat, deoarece resursele sale psihologice sunt irosite pentru a pastra psihicul functional. Cand aceste lucruri se produc, Eva nu prea mai are disponibilitate pentru a rezolva ultima sarcina de la serviciu.

"No men's land"?

Partea interesanta este ca aceste reactii, aceasta functionare, se produc pentru fiecare persoana, pentru fiecare obiect important cu care intram sau am intrat in contact. Doar ca nefiind aceasta intensitate - acest "zoom"- data de un obiect concret care este prelucrat psihologic, lucrurile se desfasoara intr-o sotto voce care nu te deranjeaza prea tare.

Crezi si lucruri negative despre sotul tau, dar una peste alta te-ai obisnuit cu asta, si esti oarecum impacata (cuvantul corect ar fi resemnata). Iti place mult colegul de serviciu, insa crezi ca iti place in calitate de coleg - este un bun profisonist, pana si seful ii spune asta. Ai sari in bratele sefului tau, dar te amuzi intrebandu-te "oare cum ar reactiona" in timp ce astepti sa se schimbe culoarea semaforului, in treacat, fara sa acorzi atentie.

Totul se petrece undeva la periferie, intr-o zona plina de vag, o zona care iti pare un "no men's land" cu care tu n-ai nici o legatura. Si totusi pe undeva este si ea a ta. Te multumesti poate cu "centrul" acolo unde toate merg bine, esti bine vazuta la serviciu, ai o familie pe care toata lumea o invidiaza, esti apreciata, mergi la coafor, la stomatolog, la ginecolog.

Si totusi dorinta de a merge spre acest tinut periferic este foarte mare. Spontaneitatea este in mod natural in tine. Sigur ca dandu-i curs vei descoperi o sumedenie de lucruri neplacute si dureroase, dar odata ce ai ajuns acolo vei descoperi propria bogatie.

O intrebare nimerita este la ce foloseste o relatie? Poate pentru ca toate devin mai intense. Ceea ce era odata gandit in treacat devine acum central. Iar daca aceasta sansa este data de catre calitatea de om, atunci poate ca merita. Faptul ca este primul barbat care iti aduce aceasta periferie in fata, faptul ca este al doilea sau al saptelea, faptul ca ai o relatie deja si constati ca acest efect este generat de un altul, toate acestea, din aceasta perspectiva devin maruntisuri. Pentru ca tu esti o persoana bogata care poate avea acces la ceea ce este in interiorul ei.

Evident ca aceasta amplificare te si poate da peste cap. Seamana pe undeva cu o rascoala a propriei fiinte care vrea sa devina mai bogata, in care puterea gandului, simtirii si, mai ales, cea inconstienta, se aduna pentru a putea sa mergi mai departe si pentru a-ti oferi resurse noi.

Daca aceste resurse te sperie, atunci vei simti mai ales degringolada, un pericol imens, o teama teribila. In fond, ceea ce este in tine te sperie. In povesti, intotdeauna comorile sunt pazite de fiinte infricosatoare. Iar ceea ce este la periferia ta este "comoara". Pentru a o scoate la lumina ai nevoie de curaj. Barbatul care apare in viata ta este poate harta acestei comori, insa ea este valida doar daca pe tine nu te sperie ceea ce este in tine.

Noi am plecat de la exemplul unei familii in care apare o a treia persoana. Am ales acest exemplu pentru ca el este cel mai des intalnit si un caz frecvent al persoanelor care apeleaza la consiliere de cuplu. Situatia nu se modifica prea mult nici daca vorbim de un singur partener sau chiar de nici unul.

O sa incerc in articolul urmator sa ma refer la modalitati de abordare a acestei situatii de relatie extraconjugala.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod