In dragoste, invata sa ierti

De fiecare data cand cineva iti inseala increderea, ai impresia ca pica cerul pe tine! Iar cand cel care te nedreptateste este chiar iubitul tau, parca este si mai grav.
De fiecare data cand cineva iti inseala increderea, ai impresia ca pica cerul pe tine! Iar cand cel care te nedreptateste este chiar iubitul tau, parca este si mai grav. Simti ca se rupe o parte din tine, lumea ta si a voastra se prabuseste... nici nu stii sigur daca mai poti sa faci un pas fara ca el sa te tina de mana - pur si simplu nu poti sa iti imaginezi viata fara el. De ce ti se intampla tocmai tie? Relatia pe care o aveati impreuna avea un sens, parea perfecta, si totusi...

Iti vin in minte tot felul de scenarii, care includ, printre altele si "dulci" razbunari, dorinta, pana la urma explicabila, de a pedepsi pe cel care ti-a gresit. Iti este foarte greu, aproape imposibil, sa treci peste faptul ca te-a inselat sau te-a mintit ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, ca si cum ati incepe o noua etapa a vietii voastre in doi.

Si totusi, daca iubim acea persoana, de ce ne este atat de greu? Nu se spune ca dragostea este cea care invinge orice? Si pana la urma asa ar trebui sa fie, dar acest "proces" de acceptare si a trece peste durerea cauzata ia timp, mai mult sau mai putin, depinde de amandoi. Putem sa acceptam situatia si sa continuam relatia sau putem sa acceptam, dar sa nu putem sa ne obisnuim cu ideea si sa nu reusim sa gasim puterea de a trece peste.

In mod normal, cel mai fericit caz este cel in care acceptam "tradarea" si reusim amandoi sa depasim momentul, sa ne continuam viata impreuna.
Dar cum? Este atat de greu, mai ales in primele momente in care afli raul provocat de persoana iubita; nu prea poti sa gandesti limpede si sa analizezi situatia. Te-a inselat sau mintit, ceea ce este inacceptabil! Sufletul tau ranit nu se poate obisnui cu situatia, iar cea care poate salva relatia voastra este numai iubirea dintre voi.

Ai putea spune: "Daca ma iubea, nu imi facea una ca asta!" Si acest lucru este adevarat, dar poate nu ar trebui sa arunci toata vina asupra lui. Poate ceva l-a impins sa recurga la acest gest. Inainte sa planuiesti razbunarea care, de multe ori nu este cea mai buna alegere si poate fi o pierdere de timp, oricat de greu ti-ar fi, incercati sa purtati o discutie.

Spuneti-va unul altuia opiniile referitoare la neplacuta situatie in care ati ajuns si incercati sa gasiti raspunsurile. Orice intamplare de acest gen are o explicatie. De cele mai multe ori, lipsa comunicarii dintre parteneri ii poate impinge sa faca lucruri necugetate. Nu intotdeauna vina este numai a partenerului care inseala sau minte!

Poate s-a simtit ignorat sau neglijat, poate nu i-ai raspuns mangaierilor si sarutarilor sau nu ai fost acolo cand a avut nevoie de un sfat... exista o sumedenie de motive. Trebuie sa fiti sinceri unul cu celalalt, sa va spuneti ce v-a deranjat, pentru ca iubirea presupune, printre multe altele, cunoasterea defectelor si acceptarea acestora, de catre ambii parteneri.

Incercati sa va puneti unul in locul celuilalt.
Daca tu ai simti nevoia de o mangaiere, de cateva clipe tandre dupa o zi istovitoare petrecuta la birou, iar partenerul tau ar fi mult prea "ocupat" cu prietenii lui la o bere, cum te-ai simti? Mai ales daca aceste momente de "necoordonare" s-ar repeta? De cele mai multe ori, fiind frustrata de situatie, incerci sa cauti "alinarea" prin alte mijloace; ajungi sa recurgi chiar la minciuni sau cauti alta mana tandra care sa se plimbe prin parul tau.

Chiar si in relatiile cele mai solide se pot intampla mici scurt-circuite, chiar daca sunt reprezentate prin minciuni aparent nevinovate sau escapade amoroase. Important este ca partenerii sa fie capabili sa treaca peste, sa isi continue viata impreuna, iar astfel de sitiatii neplacute sa nu se mai repete.

Trebuie sa invatam sa comunicam mai mult si sa nu impunem partenerului ce trebuie sa faca si ce nu; daca exista respect si iubire, in mod sigur nu vor repeta greselile, fara a impune restrictii si amenintari de genul: "Daca mai faci inca o data asta, te parasesc!". Mai tii minte cand erai copil si parintii iti interziceau diferite actiuni, iar tu le faceai si cu mai mare indarjire, tocmai pentru ca erau interzise?

In momente de "cumpana" al relatie, spontaneitatea nu este de bun augur; poti lua o decizie pe care mai tarziu o vei regreta.
Tipetele pline de manie si cuvintele urate aruncate unul altuia nu te pot ajuta in aceasta situatie. Este uman sa izbucnesti de furie sau sa plangi, insa exista niste limite!

Fiecare are nevoie de o a doua sansa, dar important este sa o merite si sa stie cum sa o valorifice. Degeaba i-o acorzi si l-ai iertat pentru ceea ce a facut, daca stie ca ti-a atins punctul sensibil si va continua sa profite, sa insiste in greselile lui. Tu esti singura care poti sa iei aceasta hotarare: merita pentru ca tu il iubesti sau merita pentru ca si el te iubeste?

Poate aceasta experienta mai putin placuta prin care treceti amandoi va va apropia si mai mult; in cazul in care reactiile lui nu par sa aduca relatia pe drumul cel bun, iar discutia purtata nu a avut un impact pozitiv asupra lui, singura solutie ramane despartirea. De cele mai multe ori este foarte dureros, dar este cea mai buna solutie. In cazul in care la fiecare greseala a lui tu il ierti si speri mereu ca nu va mai exista o "data viitoare", cu toate ca mereu nu face decat sa contrazica sperantele tale, viata ta va deveni un chin; te vei minti la nesfasit ca va fi bine, iar el nu va face decat sa te trateze cu lipsa de respect.

Iertatea da echilibru si armonie, atat tie cat si cuplului, dar trebuie sa fii constienta ca nu traiesti intr-o minciuna; o relatie presupune reciprocitate, atat in dragostea purtata celuilalt, cat si in iertare.
Iubirea este cel mai minunat lucru care ni se poate intampla noua, oamenilor in general, dar trebuie sa stim sa o apreciem. Iertarea face si ea parte din iubire, si chiar daca uneori ne este greu sa acceptam unele greseli, fie ca sunt facute de el, de tine sau de noi, ca si cuplu, sa invatam sa iertam nu este niciodata prea tarziu!

Iertarea, mai ales intr-o relatie, da dovada de curaj; crezi in voi doi, in dragostea voastra, chiar daca ati intampinat astfel de probleme; nu trebuie sa te consideri o lasa pentru ca il iubesti si i-ai acceptat greselile. Poate daca ai fi fost in locul lui, ai fi facut la fel. Insa nu trebuie sa uiti sa cantaresti daca acest "sacrificiu", aceasta acceptare, merita cu adevarat!
 

Comentariile 51-66 din 66

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • just_laura87 pe 28 Aug 2008, 16:43
    offff... nici nu stiu ce sa mai zic:((

    fetelor dar sa fi mintita 9 luni si sa afli ca dl este insurat si pe deasupra ac are si un baietel de 8 ani:((...ce am sa ma fac prin asa ceva am trecut si eu cu familia mea... numai la sta am gandesc ca tatal meu ne-a parasit pt alta femeie:( si nu vreau sa iau exempul lui ..dar il iubesc enorm...am facut concedi impreuna si multe altele si dupa am aflat de el ce poama e ...dar am iubeste asta este expilicatia ca sa indragostit si nu a putut renunta la mn si am mintit ...off ce ma afc a mai trecut 11 luna de cand am aflat... astept sfaturi si critici:(

    0
    0

  • cory:( pe 28 Aug 2008, 15:04
    am nevoi de un sfat...

    am si eu nevoie de un sfat...ma ajutati??am scris mai in sus.pls

    0
    0

  • ariell pe 28 Aug 2008, 14:51
    pentru Adora

    Adora, sincer imi este mila de tine. Cati ani ai, daca nu sunt indiscreta? 60, 70, 80? Nici la 80 de ani nu merita sa faci compromisurile pe care le faci tu. Imi pari slaba, obosita si plictisita de tot. tu uita ca, cu puterea psihicului tau poti rezolva orice si poti trece peste orice. Deci daca ai coloana vertebrala si stii ce vrei, nu te lasa calcata in picioare.

    0
    0

  • ariell pe 28 Aug 2008, 14:44
    a ierta

    cum sa ierti, daca cel pe care il iubesti ti-a distrus increderea? Pentru ca il iubesti? Dar EL te iubeste?! A iubi inseamna respect RECIPROC, responsabilitate. Nu poate exista o relatie in care doar unul din parteneri iubeste. Crezi ca si el te iubeste? Cum sa te iubeasca daca te raneste si daca te schimba cu orice "fusta"? Da, sunt de acord sa ierti, dar pana la un punct. Iar chestia cu inselatul depaseste punctul respectiv. Iertati pentru ca v-ati obisnuit cu el si vi se pare ca nu mai puteti trai fara el? Dar unde este mandria voastra, aprecierea in propria voastra persoana? Scuze, dar daca va lasati calcate in picioare, voit, inseamna ca asta meritati... Ah, ok... daca aveti o relatie de complezenta, in care stiti ca respectivul va insala, dar in schimb aveti avantaje materiale sau de alta natura, si in care nu va implicati sentimental, asta e o alta poveste. Deci, fetelor, nu va bateti joc de voi inseva.

    0
    0

  • caty pe 28 Aug 2008, 13:28
    Opusul

    Pe unde pot sa gasesc un articol in care sa citesc:Cum pot sa nu mai iert ,chear daca il iubesti,si sa-mi vad de viata mea :)? Pot spune ca a fi inselata este foarte grav,si simti ca te foloseste,dar sunt si alte feluri in care un barbat te poate rani,chear si mai grav decat atat.......:(

    2
    0

  • Mona pe 28 Aug 2008, 13:02
    Pana unde mergi cu iertarea?

    Si eu am iertat de multe ori, dar imi vine din ce in ce mai greu sa o fac. La mine nu este vorba despre inselat, pentru ca nu a facut-o niciodata. Este vorba despre egoismul lui, despre dezinteresul fata de lucrurile pe care trebuie sa le facem impreuna (de pilda, concediul) si fata de care nu are nici cea mai mica tragere de inima. Poate pare nesemnificativ acest aspect, fata de alte cazuri, dar, pana la urma ti se acreste, oricat de mult l-ai iubi.

    1
    0

  • cory:( pe 28 Aug 2008, 11:59
    va rog sa ma ajutati:((

    buna fetelor!!am si eu nevoie de un sfat.vreau sa iau anticonceptionale.am fost la medic si mi-a spus sa iau marvelon21.mi-a venit ciclu pe data de 26...pot sa iau din a 4a zi de ciclu..pe mine km atata ma tine.am intrebat medicul dak pot sa iau asa.mie imi este cam frica pt ca este prima oara cand iau pastile.si vreau sa ma stiu ceva sigur:daca iau din a 4a zi de ciclu dupa cat timp sunt isi fac efectu adica dupa cat timp de la administrare sunt protejata....iar in pauza de 7 zile sunt sau nu protejata????va rog sa ma ajutati,stiu k nu trebuia sa scriu asa ceva dar nu am cui sa cer un sfat sper sa ma ajuati.va multumesc

    0
    0

  • adora pe 28 Aug 2008, 11:21
    tot pentru mihaela

    Si al meu e tot o caracatita sexuala, un obsedat, tot un trisor ordinar, tot un libidinos fara caracter, dar incerc sa uit, sa merg mai departe, numai in aparenta alaturi de el, pentru ca nu mai am nici varsta, nici sanatatea, nici cheful de-a o lua de la capat, fiind scarbita pe vecie. La fel de scarbita ca de suratele noastre care le tin hangul, ii incita cu mesaje fierbinti, cu pulpe dezgolite prin birouri, fac pe prietenele de suflet, ofera servicii orale, anale etc. Sa fim senine, sa ne bucuram de viata, de frumusetea noastra cata mai e, de copiii nostri, de profesiile noastre, de frunze, de iarba, de soare. Dumnezeu a pus mai mult decat un strop de demonie in barbat si eu nu-mi bat capul sa stiu de ce. O fi o incercare tot pentru femeie.

    0
    0

  • adora pe 28 Aug 2008, 11:12
    pentru mihaela

    Si n-ai paruit-o pe curva, nu i-ai scos ochii? N-ai grija, ca i se va intampla si ei mai dihai decat tie, va fi inselata si rasinselata! Iar barbatul tau s-a comportat ca mai toate animalele astea numite barbati: mincinosi, lasi, ipocriti, necinstiti, fara respect pentru femeie(sotie), pentru familie in general: folosesc familia doar ca forma de bunastare, de comoditate, exploateaza femeia - sex, mancare, spalat - dar n-au respect , injosesc, dispretuiesc sufletul si-l ucid. Draga Mihaela, din pacate nu exista barbati mai buni decat al tau. Exista exceptii. Cineva spunea pe forum ca trebuie sa stii sa alegi om de caracter. Doamne, da de unde om de caracter? Ca si cum Romania e plina de oameni de caracter si nu de lichele, de marsavi interesati de bani, de servicii, obsedati de sex, fara moralitate, caracatite sexuale mascate sub titluri de profesori, doctori, ingineri... soferi... Intr-o societate bolnava ca a noastra, e firesc. Daca am putea si noi femeile sa ne detasam, sa ne facem bucuriile noastre, dincolo de ei, sa-i pacalim ca pe niste Pacalici ce sunt. Ca doar nu sexul e valoarea suprema a vietii. Si inca ceva: pentru ei, dragostea e sex. E o premisa implacabila.

    0
    0

  • claudia pe 28 Aug 2008, 10:55
    nu se merita!

    dragele mele, daca ei fac asa...este exact situatia descrisa in articol: "Tu esti singura care poti sa iei aceasta hotarare: merita pentru ca tu il iubesti sau merita pentru ca si el te iubeste?" in cazuri in care uita sa sune, sa fie atent si continua cu relatii paralele.....nu poti trage decat o concluzie: ca nu te merita! oh, desigur, unii barbatii sunt putin imaturi si realizeaza mai tarziu ce au pierdut. dar oare, cat sunteti dispuse sa asteptati? o viata intreaga? a gresi, este firesc! dar trebuie sa invatam din greseli si sa mergem mai departe frumos....altfel.....

    0
    0

  • mihaela pe 28 Aug 2008, 10:38
    iertare?pana cand

    I-am dat nenumarate sanse in ultimul an. Ca nu este adevarat, ca nu ma insala, asta pana l-am prins cu ea in masina. Si atunci am dat divort. Nu l-am iertat si nici nu am uitat si chiar divortati tot impreuna locuim.Parca nu ma pot rupe de trecut. Ma roaga sa ii mai dau o ultima sansa. Imi este frica. Daca se repeta toata povestea? Cum sa am incredere din nou in el? Ma doare ca si-a batut joc de mine. NU VOI UITA NICIODATA.

    0
    0

  • alexa pe 28 Aug 2008, 10:20
    am tot iertat, dar nu am uitat

    am fost inselata, si am aflat la modul cel mai urat cu putinta...am suferit enorm, am incercat sa iert, sa uit, si desi suntem acum impreuna tot ii reprosez ce a facut mai ales ca nu m-a inselat numai o data...e groaznic. nu caut mila...pt ca ma complac intr-o rel care nu prea mai merge, dar nu trece o zi in care sa nu imi aduc aminte ce a facut..mai ales ca in per in care m- a inselat eu am avut niste probl ginecologice si nu puteam avea rel intime.asa ca e ff adev vb:cine a inselat o data si a fost iertat, o va face si a2-a si a 3-a oara!

    0
    0

  • Angela pe 28 Aug 2008, 08:37
    Iertare? De cate ori?

    L-am iertat de foarte multe ori si cand credeam ca e mai bine o lua de la capat. Am discutat, i-am spus ce simt. Imi dadea dreptate dar greselile se repetau.Am trecut de la ura la nepasare si asta il doare(ii este teama sa nu ma piarda). Nu stiu cat am sa rezist asa.De multe ori i-am spus ca as dori sa-i redau libertatea, ca nu are rost sa ne chinuim(dragoste cu de-a sila nu se poate) dar nu vrea , spune ca ma iubeste si ca vrea sa fie cu mine desi simt ca se chinuie si eu nu vreau asta. Nu vreau vorbe , vreau sentimente reale din interior(dragostea se simte).Sa te arunci in bratele altui barbat nu este o solutie, nu te razbuni pe el ci pe tine. Nu stiu daca ai mai putea sa te privesti in oglinda stind ca te-ai murdarit, ca esti la fel de rea, ca nu ai sentimente si ca sufletul ti-e gol................

    0
    0

  • sweetsweet pe 28 Aug 2008, 08:05
    iertare?

    e greu..ierti..ierti..insa la un momentdat te saturi..eu m-am saturat..mereu aceiasi cearta..uita sa ma sune..daca nu-l caut nu -si da interesul sa dea un semn toata ziua..sia sa face mereu..e chiar asa greu sa dai un telefon persoanei iubite?..nu stiu cand iubesti te gandesti mereu al persoana iubita..tind sa cred ca am iertat prea mult..si ar fi cazul sa trec la pasul urmator :(

    0
    0

  • dia pe 28 Aug 2008, 07:09
    problema medicala?

    Dar daca ai iertat chiar in timp ce el isi continua relatia pe ascuns? Daca ai iertat, iar el iti reproseaza ca -l limitezi, ca a cere onestitate in cuplu inseamna a controla pe celalalt? Daca iertarea ta n-are nicio valoare? Daca el insusi aminteste permanent de ce-a facut? De unde sa ai atata putere sa rezisti intr-o relatie care trece de la agonie la extaz si invers? Ce demon este intr-un om care spune ca-si doreste, iubeste sotia, dar in acelasi timp o umileste, dand "prerogative" altor femei de-a decide agonia sau extazul? E fara caracter, slab, bolnav? Are nevoie de ingrijiri medicale?

    0
    0

  • Vssa pe 27 Aug 2008, 20:56
    Am invatat!

    Eu am invatat singura sa iert.Nu e nevoie sa citesti ceva ca sa-ti dai seama de acest lucru.Insa...unii dintre noi,nu pot ierta pur si simplu.Eu am invatat sa "trec cu vederea" sa iert si sa trec mai departe.E greu,foarte greu!Dar se poate!Orice este posibil,oricat de tare ai fi fost ranit. Bineinteles ca te mai gandesti la clipele frumoase si iti spui ca nu e corect ce ti s-a intamplat dar...totul poate fi ok.C`mon,daca esti inca tanar,mai ai sanse sa fii fericit.Si nu ca mai ai,chiar le ai! Imi tot aduc aminte de o vorba: daca te=ai despartit de cineva,inseamna ca Dumnezeu a vrut sa-ti dea ceva mai bun,demn de tine! :) Invatati sa iertati si fiti fericiti si cu bune si cu rele! Bafta!

    2
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod