Diferentele dintre sexe in dormitor

In "Banchetul" lui Platon, Aristofan afirma ca primii oameni erau deopotriva si barbat si femeie. Toti erau foarte frumosi, satisfacuti de ei insisi peste masura si, mai presus...
In "Banchetul" lui Platon, Aristofan afirma ca primii oameni erau deopotriva si barbat si femeie. Toti erau foarte frumosi, satisfacuti de ei insisi peste masura si, mai presus de toate, auto-suficienti - asa cum am fi si cei mai multi dintre noi, cei de astazi, daca n-am avea nevoie sa ne cucerim si sa ne pastram partenerul sau partenera!

Povestea mai spune ca acesti primi oameni erau atat de fermecati de propria lor perfectiune, incat au planuit sa-i atace si sa-i detroneze chiar si pe zei. Atunci, Zeus, regele zeilor, a luat hotararea de a-i pedepsi pentru aroganta lor si i-a despartit pe fiecare in barbati si femei, cele doua sexe din care erau facuti. Oamenii cei noi, injumatatiti, tanjeau in asa masura dupa jumatatile pierdute, incat si-au dat seama ca nu puteau nici munci, nici exista si au murit, pana la urma, de inima rea. Cand a vazut ce facuse, lui Zeus i-a parut rau si s-a sfatuit cu Apollo, zeul medicinei, despre cum ar fi putut fi reunite cele doua sexe, fie si numai vremelnic. Apollo a venit cu ideea ingenioasa a impreunarii sexuale.

Dincolo de poezie, insa, si de faptul ca sexul le poate parea o experienta mistica unor amanti potriviti, realitatea - ceea ce se intampla, de fapt, in pat intre doi oameni - poate fi cu totul diferita. In loc sa-si regaseasca jumatatile de mult pierdute, multi oameni nu gasesc nici o satisfactie in sex si-l considera dureros si detestabil. Daca ar fi sa ne luam dupa ce se spune in revistele de scandal si la televiziune, asternuturile iau foc de atata pasiune, dar statisticile spun cu totul altceva.

Conform unor statistici triste, disfunctiile sexuale (lipsa dorintei, dificultatile in a atinge excitatia necesara si/sau orgasmul, contactul dureros) afecteaza 43% dintre femei si 31% dintre barbati. Probabil ca toata lumea a observat proliferarea medicamentelor care trateaza disfunctiile sexuale.

Doctorii sunt tentati sa reduca actul sexual la o insiruire foarte specifica si bine definita de pasi, care necesita activitatea coordonata a catorva bune mii de nervi, vase de sange si substante chimice. Uneori, un asemenea mod de a vedea lucrurile poate conduce la o exagerata simplificare: "Aveti un libido scazut?! Poftiti o reteta ca sa va cumparati Viagra sau sa faceti o injectie cu testosteron." (...) Este mult mai usor sa crezi ca nivelurile hormonale deficitare sunt de vina pentru lipsa de chef pe care o ai in dormitor, si nu alte probleme, mai complicate, care cer timp, sacrificiu si capacitatea de a purta discutii stanjenitoare.

Este limpede insa ca hormonii nu sunt singurul motiv. Daca este adevarat ce se spune, creierul reprezinta zona erogena cea mai mare din organismul nostru (mai ales la femei), asa incat vor fi necesare mult mai multe cercetari legate de modul in care opereaza acest organ pentru a ne putea asigura o viata sexuala satisfacatoare. (...)

Sa fie diferentele sexuale dintre barbati si femei rezultatul diferentelor existente la nivelul creierelor noastre?! Ceea ce se stie, insa, despre modurile diferite in care barbatii si femeile precep actul sexual ne poate ajuta sa imbunatatim relatiile dintre noi, ca sa nu mai vorbim si de starea de bine generala. Pentru ca, indiferent sub ce forma incerci sa-l dai la o parte, sa-l ignori, sa alergi dupa el, sa te feresti, sa te temi, sa te bucuri de el si fie ca i te daruiesti in anonimat, fie ca-l invelesti in poleiala iubirii romantice, sexul ocupa un loc fundamental, poate chiar primordial, in viata fiecaruia dintre noi.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod