De ce insomniile pot distruge o relatie

Tulburarile din timpul somnului sunt un rezultat al presiunilor la care ne supune viata moderna si care conduc la distrugerea relatiilor de cuplu. Acesta este avertismentul...
Tulburarile din timpul somnului sunt un rezultat al presiunilor la care ne supune viata moderna si care conduc la distrugerea relatiilor de cuplu. Acesta este avertismentul pe care ni-l fac oamenii de stiinta.

Multi parteneri recurg la dormitul in paturi separate pentru a putea avea o noapte cat mai odihnitoare si pentru a evita sa-si deranjeze iubitul(a) in acest timp.

Nevoia permanenta de a avea o cariera de succes si eforturile constante pe care le depunem in acest sens, la care se adauga agitatia vietii sociale, ne fac sa ne simtim epuizati si incapabili sa ne gasim linistea si relaxarea de care avem nevoie la sfarsitul fiecarei zi de lucru.

Doctorul Melissa Hack de la British Sleep Society, care a chestionat mai bine 400 de mii de persoane, declara ca problemele legate de somn duc la ruinarea activitatii profesionale si a relatiilor sentimentale. Oamenii care sforaie sau care atipesc in timpul zilei au devenit motiv de gluma, insa acestea constituie probleme grave cu care se confrunta populatia zilelor noastre.

Doua treimi dintre cei care sustin ca sufera de insomnii au afirmat ca acest lucru le creeaza probleme si in relatia de cuplu pe care o au. Jumatate dintre acestia au recunoscut ca au fost nevoiti sa doarma in paturi diferite. Iar aceasta problema poate fi fatala pentru soferii de motociclete, deoarece s-a constatat ca 20% dintre accidentele in care au fost implicate motocicletele s-au datorat somnolentei. Toti cei care sufera din cauza insomniilor sunt de 12 ori mai predispusi accidentelor decat ceilalti.

Studiul realizat in Marea Britanie a aratat faptul ca patru milioane de britanici sufera din cauza problemelor legate de somn. Insa foarte multi nici nu au fost diagnosticati deoarece acestia evita sa consulte un medic de teama sa nu fie luati drept lenesi.

La persoanele care sufera de apnee, respiratia este constant intrerupta in timpul noptii. Cand creierul detecteaza o eventuala lipsa de oxigen, starneste un scurt sforait pentru a redeschide canalele pentru aer. Simptomele comune ale acestei probleme sunt sforaitul, trezirea brusca in timpul noptii, depresia si o senzatie permanenta de oboseala. Persoanele care sufera din cauza tulburarilor de somn au un randament scazut la serviciu si intampina probleme in viata de cuplu.

Chiar daca nu ne este fatala, se pare ca apneea poate conduce la cresterea riscului de aparitie a bolilor de inima, a infartului si hipertensiunii. Melissa Hack afirma ca persoanele care sufera din pricina unor astfel de simptome, isi risca foarte mult viata daca nu iau masuri. Este o problema cu care se confrunta un numar egal de persoane cu al diabeticilor si de doua ori mai multi decat cei care au astm.

Stilul de viata al zilelor noastre este singurul vinovat pentru toate aceste probleme. Societatea moderna ne solicita atentia in permanenta, iar cei mai multi dintre noi refuza sa recunoasca faptul ca sufera de somnolenta excesiva sau alte tulburari ale somnului si nici nu cer ajutorul nimanui.

Chiar numai de dragul persoanei iubite si a relatiei noastre de dragoste si tot ar trebui sa tinem seama si sa incercam sa ne rezolvam astfel de probleme daca simtim ca ne afecteaza viata. Poate ca vom reusi sa ne acomodam si sa ne resemnam in fata unor astfel de probleme, insa pe termen lung, s-ar putea sa ne ruineze munca de ani.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod