Cum "utilizezi" barbatul modern?

Intr-adevar, acest studiu iti prezinta tipologia barbatului tanar din Romania zilelor noastre, iar acesta poate fi manual tau de utilizare al lui, dar, pana la urma, fiecare are personalitatea lui si un mod propriu de a actiona. "Manual de utilizare" este un titlu gereric si te poate ajuta sa iti conturezi o parere a evolutiei sau a involutiei barbatului tanar si modern, deopotriva. De "utilizat" il poti utiliza cum doresti pe iubitul tau, pentru ca tu esti cea care il cunoaste mai bine.

Aceeasi idee imi este impartasita si de Mihaela Zafiu, psiholog: "'Manual de utilizare a barbatului tanar' - Ce mirare m-a cuprins cand am citit titlul studiului! M-am linistit apoi, cand am deslusit tainele si rolul lui. Pentru o televiziune - da, poate fi foarte util! In fond si la urma urmei, le dau dreptate. Cum sa nu-si adapteze grila de programe la schimbarile aparute in comportamentul si personalitatea tinerilor barbati din lumea intreaga?! Daca insa studiul si-ar fi propus sa vina in intampinarea noastra, a doamnelor, pentru a-l intelege mai bine pe EL - barbatul, l-as fi primit cu retinere. Stiti de ce? Pentru ca eu cred ca, pentru a fiinta alaturi de El, nu-mi trebuie un manual de utilizare. Poate pentru ca-mi place sa-l simt mai mult decat sa-l analizez. Eu vreau sa ne descoperim reciproc, privindu-ne diferentele, apoi asemanarile, pentru ca tind spre a sfida orice lege a matematicii in care unu plus unu fac doi. Se poate ca unu plus unu sa dea tot unu. Cum aceasta? Tie iti ramane sarcina sa afli! Si asta fara ajutorul niciunui manual de utilizare a niciunui barbat. Ce zici, incerci?".

Iata ce ne mai spune si Cristina Voicu, psihoterapeut de orientare psihanalitica, cu referire la barbatul tanar din Romania: "Barbatul se gaseste astazi intr-un conflict comportamental; pe de-o parte, si-ar dori sa fie luptatorul (asa cum au fost strabunii lui), 'dictatorul' (singurul care decide soarta familiei), capul familiei, insa, pe de alta parte, il incanta si activitatile mai 'soft', de genul: recunoasterea rolului egal al femeii in cuplu, ingrijirea propriului corp (indiferent ca e vorba de sport: jogging, body building sau de mers la tratamente pedichiuriste, la cosmetica sau la coafor).

Cred ca barbatul tanar roman are avantajul, comparativ cu predecesorii sai, sa aiba acces mult mai direct si mai facil la tot ce inseamna culturile occidentale: obiceiuri, atitudini, comportamente, prin informatii, prin calatorii. Faptul ca a avut ocazia mai des sa iasa din tara, sa calatoreasca sau sa munceasca in strainatate, l-a ajutat sa vada cum pot trai alti barbati, cum se pot ingriji 'exact ca o femeie' (conform mentalitatii noastre), desi ei sunt barbati.

Pe langa aceste modele pe care le-au descoperit ei insisi, mai sunt si cele promovate de mass-media: anumite tipuri de barbati (fotbalisti, politicieni), care sunt incununati de succese, sunt niste modele de reusita pentru toti ceilalti barbati. Care barbat nu si-ar dori sa ajunga exact cum sunt aceste 'modele', sa aiba o pozitie sociala buna, sa aiba un renume macar pe piata locala, daca nu cea internationala?

De asemenea, o atitudine noua fata de barbatii din familia sa (tata, bunic), interesul de a intemeia o familie nu mai este la fel de mare, nu se mai opreste la prima femeie si se casatoreste, ci prefera sa beneficieze de cat mai multe relatii, pentru a fi sigur de ceea ce alege si, din acest motiv, ajunge sa se casatoreasca dupa varsta de 29 de ani.

Sigur ca circumstantele sociale merg in aceeasi directie: sansa de a a avea o pozitie profesionala buna nu se obtine decat prin eforturi sustinute, ceea ce inseamna cat mai multe studii in acest sens si, deci, mai mult timp petrecut in aceasta sfera. Barbatul tanar din Romania este interesat sa aiba, in primul rand, o situatie financiara si profesionala buna decat sa intemeieze o familie si aceasta pentru ca acest tip de siguranta este mult mai valorizata decat cea emotionala.".

 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • carmen pe 17 Feb 2011, 13:27
    pt marin

    sal.in primul rand as dori sa te intreb daca nu te superi...daca o iubesti asa de mult cum ai ajuns la faza de despartire????dar totusi incearca sa ii dovedesti ca o iubesti cu adevarat,aratai ca meriti sa mai stea langa tine,poate un cadou semnificativ are succes,sau spunei ca tiai dat seama ce inseamna ea pt tine cat este de importanta..femeilor le place sa fie mereu alintate,in centrul atentiei.etc...daca te iueste si ea la fel de mult pe cum o iuesti va dispusa sa iti acorde o noua sansa.Dar atentie nu o sufoca cu parerile de rau ca poate ai sa pierzi si mai mult..poate are nevoie de timp.ITI DORESC MULT SUCCES.

    1
    0

  • angi74 pe 17 Oct 2008, 12:19
    Prietenii?

    Daca iti doresti sa-ti petreci tot timpul alaturi de prieteni si nu-ti doresti sa fii impreuna cu sotul(sotia), atunci ramai cu prietenii. Nu ai nevoie de sot(sotie). Pentru nopti fierbinti sunt locuri speciale si nu te doare capul.Nimeni nu spune sa-ti lasi prietenii, dar timpul petrecut cu ei trebuie sa fie limitat daca nu il(o) include.Casatoria implica multe, mai ales cand apare si un copil, se schimba prioritatile, asta e sensul vietii. Fiecare varsta cu trairile ei. Un copil este dar de la Dumnezeu, nu-ti trebuie foarte multi bani sa-l cresti( nu toti sunt bogati) si daca il faci sa intelaga asta nu iti va fi greu . E bine sa-i poti oferi multe, dar nu chiar totul . Sa invete sa respecte si sa iubeasca e mai important decat sa invete ca banii cumpara totul.

    0
    0

  • angi74 pe 16 Oct 2008, 21:38
    Degradant

    Nu ne trebuie manuale de "utilizare", nu exista retete, fiecare individ e unic. Nu suntem roboti , avem suflet. Toate vin la momentul potrivit.

    0
    0

  • viorica pe 15 Oct 2008, 10:02
    lipsuri financiare

    MAREA MAJORITATE A CUPLURILOR NU FAC PASUL DE A SE CASATORII DIN CAUZA OBISNUINTEI DE A TRAI LIBER FARA OBLIGATII SAU DIN MARI LIPSURI FINANCIARE SAU A LIPSEI UNEI LOCUINTE DACA SE POATE A LOR NU SA FIE CU INTREAGA FAMILIE, CASATORIA ACUM SE FACE MAI MULT DIN INTERES PREA PUTIN DIN DRAGOSTE SAU AFECTIUNE UNUL FATA DE CELALALT, DE ACEEA FETELE SE CASATORESC ORI PREA DEVREME CU BARBATI MAI BATRANI ORI MULT MAI TARZIU CU PERSOANE CAM DE ACEEASI VARSTA DAR DUPA CE AU FACUT O FACULTATE SAU AU O SITUATIE FINANCIARA MULT MAI BUNA CA IN TINERETE

    0
    0

  • marin pe 14 Oct 2008, 23:20
    frica

    o iubesc prea mult,nu vreau s-o pierd.mi-e teama ca nu ma recunosc? la un pas de despartire as dori sa stiu cum se cucereste, (domina) femeia-berbec

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod