Stefan Plesoianu, regele printre regi

A inceput sa vina lumea la circ?


Da, a inceput. Aud ca acum 10 ani era foarte greu sa aduci oamenii la circ. Nici acum nu este usor, pentru ca lumea iubeste mai mult fotbalul sau alte sporturi. Eu nu discreditez alte meserii, insa acest domeniu presupune o munca foarte grea, artistii de circ muncesc foarte mult. Avem artisti care au fost gimnasti, in copilarie au muncit, acum au venit la circ, unde este mai multa munca. Noi lucram live, publicul vede tot ce se intampla in manej.

Circul nu este apreciat la cota la care ar trebui. Aceasta este o durere pentru noi, pentru ca noi stim cat muncim. Mai ales cu animalele, noi nu avem week-end, pentru ca atunci lucram, fie ca avem sau nu spectacol. Acrobatii trebuie sa repete in permanenta pentru a nu-si pierde exercitiul, iar noi, cei care lucram cu animalele, trebuie sa fim tot timpul in preajma lor, pentru a se pastra legatura.


O alta problema este cea a ingrijitorilor, pentru ca si ei pot fi atacati foarte usor si de aceea este nevoie de o instruire foarte buna.

Care este regimul de viata al animalelor la circ?


Este o intrebare foarte buna, pentru ca lumea are impresia ca animalele o duc foarte rau la circ. Este total gresita aceasta parere, animalele nu sunt chinuite aici. Un animal de 300 de kilograme nu poate fi chinuit, pentru ca, oricand ar prinde momentul, s-ar razbuna. Este o mare deosebire intre viata din libertate si cea din circ. Aici nu trebuie sa vaneze, au asistenta medicala in permanenta, in fiecare zi vine veterinarul, si eu, datorita experientei acumulate, imi dau seama cand un animal nu este ok. Si, automat, in acel moment, pun mana pe telefon si sun medicul.

24 de ore din 24, animalele sunt supravegheate, sunt spalate, carnea le este asigurata.
In primul rand, estetic nu poti sa apari in spectacol cu un animal prost ingrijit, in al doilea rand, daca nu sunt hranite corespunzator, nu au chef de treaba.

De asemenea, se vorbeste si de spatiu. Animalul are nevoie de spatiu mult atunci cand vaneaza, aici fac doua ture si dorm, mai ales leii, care sunt foarte puturosi.

Dumneavoastra aveti animale de companie?


Cum sa nu. Am acvariu si doi caini.

Si i-ati dresat?


Nu. Stiu lucrurile de baza, insa nu i-am dresat profesionist.

Ce alte hobby-uri mai aveti?


Merg cu masina, imi place foarte mult. De asemenea, imi place sa merg la munte sau la mare. Insa nici asa nu scap de stres, pentru ca tot timpul trebuie sa dau telefoane, sa intreb cum sunt animalele, tot timpul stau cu grija. Nu exista macar cateva ore in care sa nu ma gandesc la ele.

Copii aveti, vor sa va calce pe urme in ceea ce priveste dresura?


Deocamdata studiaza, dupa ce termina studiile, vom vedea ce se va mai intampla. Am ajuns la concluzia ca nu se mai merita, pentru ca, v-am mai spus, nu suntem apreciati la adevarata valoare.
Poate dupa ce o sa termine scoala si o sa aiba si o a doua meserie, poate se vor apuca si de dresaj. Am o fetita care isi doreste acest lucru, dar mai asteptam. Sincer, nici nu o incurajez in acest sens.

Ce pregatiti pentru viitorul apropiat, in plan profesional?


In acest moment, ma pregatesc pentru Moscova, unde voi pleca in septembrie. Circul Globus a reusit sa semneze un contract cu Circul Balsoi, cel mai mare circ din Rusia, si asta este o realizare atat pentru mine, cat si pentru institutia pe care o reprezint. Se stie ca rusii sunt cei mai buni in arta circului si, mai ales, in dresura de animale. In tot acest timp, Circul Globus isi va desfasura activitatea in mod normal, cu alti dresori si cu alte animale, fie inchiriate, fie cu celelalte pe care le mai avem aici.

Stiu ca ati primit foarte multe premii. Care sunt distinctiile care va onoreaza cel mai mult?


La Galele Circului, editia a VIII-a, am luat Premiul I, Premiul Presei si pentru Cea mai buna dresura. Povestea asta cu premiile iti da o satisfactie foarte mare, pentru ca astfel iti este recompensata munca, insa pe departe cel mai important premiu este cel al publicului, deoarece pentru el muncim.

Aveti vreun model in acest domeniu?


Sincer, nu cred in modele. Meseria se invata, dar se si fura.
Eu am lucrat cu dresori foarte buni, dar majoritatea isi ascund secretele si eu cred ca fac bine.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Loredana pe 27 Feb 2011, 15:56
    un mare curvar

    umbla si asta din ....in .....

    4
    0

  • aurelia giuli pe 13 Feb 2011, 11:00
    giulia

    papa ich bins deine tochter giulia

    1
    0

  • aurelia giuli pe 13 Feb 2011, 11:00
    giulia

    papa ich bins deine tochter giulia

    2
    0

  • aurelia giuli plesoianu pe 8 Dec 2010, 18:51
    hallo

    papa wie gest dir liebe grüse von giulia und mona und aurelia

    1
    0

  • cristina pe 10 Sep 2008, 01:39
    VREM CIRC DE CALITATE

    VREM CIRC DE CALITATE NU SPECTACOLE SEMNATE DE BRANDUSA NOVAC.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod