Silvia Sohterus, primadona pe muzica rock

Ce nu ati jucat pana acum si v-ati dori sa jucati?


Amneris, in "Aida" de Verdi, pe care nu o sa-l joc niciodata, pentru ca nu sunt mezzosoprana.

Bine, atunci spuneti-mi ce nu ati jucat pana acum, ati putea sa jucati, dar nu ati avut ocazia?


Margareta din "Faust" si mi-ar placea si Margareta din "Gaitele". Nu este un personaj chiar atat de plangacios, asa cum ar parea. Este un Duduleanu in devenire, e mamica ei in devenire. Imi plac rolurile de caracter.

Stiu ca ati avut o colaborare cu Orchestra Radio Pilsen, din Cehia. Ne puteti spune mai multe despre acest lucru?


Da, am imprimat un disc cu arii din Opere si Opereta. Nu neaparat colaborarea cu Orchestra Radio Pilsen, desi sunt desavarsiti profesional, ci mai degraba cea cu maestrul Anton Guadanio, cel care a dirijat, a fost pentru mine o mare bucurie. Dumnealui este dirijorul care l-a propulsat pe Domingo, este un dirijor care a colaborat cu Franco Corelli, cu Angela Gheorghiu si cu Alanya. Am avut multe de invatat si, din nefericire, a fost ultima imprimare pe care a facut-o. Nu si-a luat medicamentele, de la imprimare a plecat direct in Austria, sa dirijeze "Otello", si s-a prapadit.

Unde va pot vedea iubitorii muzicii clasice, in acest moment?


Numai la Teatrul National de Opereta. Sunt foarte fidela institutiei. Pe 18 noiembrie am "Vaduva vesela", in cadrul Festivalului de Teatru. Am mai avut colaborari, dar in provincie.

Vreau sa va rog sa-mi faceti o comparatie intre Bucuresti si provincie, apropo de cat sunt de vizionate si de apreciate spectacolele de muzica clasica.


Nu poti sa faci o comparatie. Dar capitala e capitala. Desi si in provincie sunt voci minunate - oamenii se straduiesc extraordinar de mult, dar toata lumea vrea sa vina in capitala.

Mi-ar placea sa cant la Cluj, acolo nu am cantat niciodata, acolo m-as si stabili. Si la Timisoara mi-ar placea foarte mult. Colegul si prietenul meu, Alfredo Pascu, e timisorean si am fost de foarte multe ori acolo, cunosc orasul foarte bine. Profesorul meu de canto traieste la Viena, dar e timisorean si, de cate ori venea in tara, lucram cu el acolo. Imi place Timisoara, e ca si a doua mea casa...

Mai vine lumea imbracata elegant la spectacolele de muzica clasica?


La premiere, mai ales. Dar nu e nicio nenorocire daca vine casual, numai sa vina. Nu conteaza...

Exista mitul ca, la genul acesta de spectacole, trebuie sa mergi imbracat elegant...


Da, dar sa stii ca am fost si la Staatsoper (Opera din Viena) si in Italia, peste tot, oamenii se imbraca comod, sigur, mai elegant, mai de dupa-amiaza, daca nu de seara. Acum omul tinde sa fie comod, in general, vine de la serviciu.

Din punctul meu de vedere, si asta e putin artificial si, sa-mi fie iertat, mi se pare o usoara fanfaronada. De fapt, de ce vii? Sa-ti etalezi garderoba sau sa vezi artistul? Inainte, e adevarat, se duceau, mai o barfa, mai... unde le faceai? La Opera, la Teatru.

7 Noiembrie 2008
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Vio si Adrian pe 9 Nov 2008, 13:08
    Un mare caracter

    Silvia suntem mandri ca te-am cunoscut si ca suntem prietenii tai. Frumoasa,talentata,modesta si mai ales un mare caracter.Te iubim si te respectam.Si nu suntem singurii. Mult , mult, succes in viata si pe scena!

    0
    0

  • ramonelu pe 8 Nov 2008, 17:09
    Finally

    In sfarsit vad si eu un articol despre artistii de la opereta...daca ai curiozitatea sa dai un search pe google, nu gasesti decat ffff putine articole, cu atat mai putin poze din spectacole. Asa k...felicitari pentru articol! Silvia este o artista desavarsita si o urmaresc de fiecare data cu multa, multa placere.Intr-adevar in "Vaduva vesela"...s-a muncit enorm si asta s-a vazut.Bafta in continuare!

    0
    0

  • colonelu' pe 8 Nov 2008, 10:04
    Silvia o PRIETENA

    Sunt mandru ca printre prietenii mei din parc se numara un om minunat,oactrita desavarsita cum este Silvia (nume predestinat pentru o cantareata de opereta). Ii doresc tot binele din lume si o cariera stralucita pe care le merita din plin.

    0
    0

  • Adela Vladisalv pe 8 Nov 2008, 07:07
    Sivia Sohterus un OM printre oameni

    Asa este Sivia, o primadona printre artisti si un OM printre oameni. Talentul, seriozitatea, efortul pe care-l depune in permanenta in rolurile atribuite, naturaletea si simplitatea din viata de fiecare zi, arta de a pune in practica imbinarea minte, trup si suflet, fac din Silvia un om complet si complex. Acest har o va tine pe Sivia aproape de inimile noastre, fie artisti, fie oameni simpli.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod