Oana Zăvoranu, în marginea unor sâni artificiali

Andrei Crăciun, 30 de ani, scriitor şi jurnalist

 

Cine este Andrei Crăciun

Andrei Crăciun este ziarist independent. Are frumoasa, deși cumplita, vârstă de treizeci de ani. Lucrează de nouă ani în presa scrisă. Scrie cronici de teatru, de film și de carte în „Ziarul Metropolis”, scrie, vinerea, cronici de întâmplări sportive în “Gazeta sporturilor”, scrie cronici ale timpului trecut în “Historia”, scrie despre oameni excepționali pe www.viitorulromaniei.ro, scrie reportaje, interviuri, analize și editoriale pe www.dela0.ro, unde semnează Iulian Andrei, folosindu-și doar prenumele,  și uneori mai scrie pentru www.independenta.net.

Publică, din când în când, și în “Adevărul”, unde a lucrat patru ani, între 2009 și 2003, după alți patru ani (2005-2009) la “Evenimentul zilei”. Mai are și alte colaborări, atât în țară, cât și în străinătate. Este, de altfel, și un relativ globe-trotter, notele sale de călătorie din Cuba, Chile sau China fiind apreciate și distribuite pe internet.
4ani a lucrat Andrei Crăciun pentru cotidianul ”Adevărul”
Este recunoscut în breasla sa pentru că e polivalent, incomod, dar și dăruit.
A fost desemnat “Talentul Anului”, în 2005, în cadrul galei Premiilor “Ioan Chirilă”. Cinci mai târziu, fundația Freedom House l-a desemnat “Cel mai bun tânăr ziaristul al anului în cultură”. În 2011, Clubul Român de Presă l-a întronat “Cel mai bun editorialist din România”, iar în 2012, la Gala Superscrieri, a fost desemnat, alături de Vlad Stoicescu, unul dintre partenerii săi din proiectul media premium “România de la zero”,  “Cel mai bun reporter din România”.

Din 6 martie 2013 până pe 6 martie 2014 a fost într-un an sabatic ratat. A făcut multă școală, mai multe facultăți și mastere, a învățat și în România, dar și în Israel. Pe 1 iunie 2014, Editura Humanitas îi publică primul volum serios de publicistică, intitulat “Baricadele” . Redactor de carte i-a fost însuși Radu Paraschivescu. A mai semnat în trecut poezie în volum individual și proză scurtă în volume colective. Are în lucru “un fel de roman”, a cărui apariție o sabotează fiincă nu este niciodată mulțumit de el.

andrei-crciun
28 Mai 2014
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod