Elisabeta a-II-a, o jumatate de veac de domnie

Inzestrata cu o sanatate si popularitate de invidiat, regina Elisabeta a-II-a are mari sanse sa se mandresca cu cea mai lunga domnie din istorie. In prezent, recordul este detinut de inaintasa sa, regina Victoria care a domnit 64 de ani.

Nascuta pe 21 aprilie 1926, Eliasabeta a-II-a a preluat tronul Marii Britanii pe 6 februarie 1952, ca urmare a mortii tatalui sau George al VI-lea. Elisabeth Alexandra Mary a fost incoronata ca regina a Marii Britanii la varsta de 27 de ani, pe 2 iunie 1953. Elisabeta s-a nascut la Londra si s-a casatorit in 1947 cu Philippe Mountbatten.
Pentru britanici, ea este simbolul stabilitatii avand in vedere tulburarile pe care le-a cunoscut regatul in ultimii ani.

Contrar fiului sau Chearles, regina este un spirit conservator. Prefera respectarea ordinii prestabilite si manifesta o reactie negativa la inovatie, aproape instinctuala. Ii place sa isi respecte obiceurile, petrecandu-si vacantele in aceeasi perioada a anului, acelasi loc, in acelasi anturaj. Desi prefera continuitatea stie sa se adapteze schimbarilor si percepe in mod favorabil evolutia societatii.

Elisabeta nu a urmat scoli inalte, educatia ei fiind sumara si asemanatoare fetelor din secolul XIX.
Mai mult rurala decat citadina, se imbraca mai curand practic decat sofisticat si prefera conversatiile avand ca subiecte vanatoarea, caii, cresterea animalelor. Manaca si bea putin si adora sa isi petreaca timpul la tara, departe de furnicarul citadin. Ea stie foarte bine sa scape de anturajul nedorit atunci cand conversatia o plictiseste.

Anul acesta Elisabeta a implinit pe 21 aprilie, 81 de ani. Viata ei a fost marcata si de evenimente nefericite. Unul dintre ele este moartea printesei Diana, decedata la Paris in 1997, intr-un accident de masina. Trei dintre cei patru copii ai sai au divortat, iar printul Harry, unul dintre cei sapte nepoti, a fost victima scandalurilor alcoolice.

Cand a implinit 80 de ani, regina a cinat la palatul Buckingham cu alte 99 de octogenare britanice, nascute tot pe 21 aprilie 1926.

Conform traditiei, regina isi serbeaza ziua timp de trei luni, din programul evenimentelor organizate cu aceasta ocazie facand parte expozitii, receptii, parade militare si manifestari artistice.

In fiecare an, Elisabeta participa la peste 450 de evenimente.
Pana acum a vizitat 130 de tari si a facut peste 250 de calatorii oficiale.

Pe durata domniei ei, Anglia a avut peste zece premieri, de la Winston Churchill la Tony Blair.

Regina uraste jurnalistii, nu da interviuri si nu frecventeaza conferintele de presa.

In cei 55 de ani ai domniei sale, regina a abandonat treptat pronuntia aristocratica si a adoptat in discursuri o tonalitate aproape regionala.

In 2006, a fost clasata pe pozitia 46 in topul celor mai puternice femei din lume, realizat de revista Forbes.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • 5 pe 2 Ian 2011, 17:41
    ha haha

    era Victoriei...Ha ha ha Ha ha ha Am asd

    0
    0

  • Lena pe 12 Dec 2008, 17:20
    ELISABETA A II

    oare cine va fi rege in britania dupa ca va muri

    0
    0

  • SOFITELL pe 17 Sep 2008, 12:33
    ELISABETA A II

    BUNA,PERSONAL EU O ADMIR PE REGINA MARII BRITANII,STIE SA FIE O FEMEIE SI O DOAMNA IN ADEVARATUL SENS AL CUVANTULUI.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod