Printesa Diana, o legenda vie

Nu demult s-au implinit zece ani de la moartea celei care a fost supranumita Regina inimilor. Diana, Printesa de Wales, a decedat intr-un grav accident rutier care a avut loc in noaptea zilei de 31 august 1997, la Paris. In masina se afla si prietenul printesei, Dodi Al-Fayed, decedand si el in urma impactului dintre limuzina Mercedes si pilonii ce sustin tunelul de sub Pont de l'Alma, din apropierea Pietei Concorde.

Cei doi tocmai se intorsesera dintr-o vacanta petrecuta in Sardinia si s-au oprit pentru o noapte in Paris. Dupa cina de la hotelul Riz, Dodi si-a trimis soferul personal la vila pentru a scapa de paparazzi. Masina in care pleca cuplul urma sa fie condusa de Henri Paul, bodyguard al hotelului care consumase alcool. Acesta a incercat sa scape de ziaristi, conducand cu o viteza de aproximativ 200 kilometri pe ora intr-un pasaj in care viteza era restrictionata la 50 de kilometri pe ora.

In luna iunie a acetui an a fost publicata cartea lui Christopher Andersen, "After Diana: William, Harry, Charles And The Royal House of Windsor" (Dupa Diana: William, Harry, Charles si Casa Regala de Windsor), care dezvaluie faptul ca Diana si-ar fi prezis moartea. Autorul sustine ca "Cei de la Scotland Yard au descoperit, in cadrul anchetei ce a urmat accidentului, ca Diana a discutat cu multi prieteni apropiati, de numeroase ori, despre teama ei ca va fi victima unui asasinat prin inscenarea unui accident de masina sau de avion. Cu doar opt luni inainte de moartea sa, ea a scris o nota in care descrie o astfel de tentativa de asasinat asupra sa, ce seamana izbitor cu circumstantele producerii accidentului de masina in care si-a pierdut viata."

La moartea printesei, cei care au iubit-o pe Diana au adus in memoria acesteia peste doua milioane de buchete de flori la palatele regale si au asteptat 12 ore pentru a se semna in cartea de condoleante. Aproximativ 3.500 de linii telefonice au fost deschise pentru donatii intr-un fond comemorativ. In memoria printesei a luat fiinta o fundatie caritabila care a adunat 133 de milioane de dolari intr-un singur an. 48 de milioane de dolari au provenit din vanzarea discului lui Elton John "Candle in the Wind 1997" si alte 20 de milioane au fost stransi in urma vanzarilor unor suveniruri oficiale cu Diana.

Diana, nascuta Spencer, a fost prima sotie a printului Charles, Print de Wales, mostenitorul tronului Regatului Unit. Mariajul celor doi a durat 15 ani, ceremonia casatoriei avand loc pe 29 iulie 1981, la catedrala Sfantul Paul. Evenimentul a fost intens mediatizat, aproape un miliard de telespectatori din 74 de tari urmarindu-l. Atunci cand a inceput povestea de dragoste dintre Lady D si Print, Diana, in varsta de doar 19 ani, era educatoare intr-unul din cartierele Londrei. Nu a trecut mult timp de la casatorie si in 1982 a venit pe lume primul fiu al familiei regale, printul William. Doi ani mai tarziu, in 1984 s-a nascut si fratele sau, Henry. La doar opt ani de la nasterea celui de-al doilea fiu al lor, cuplul s-a despartit oficial, divortul pronuntandu-se abia in august 1996.

Diana s-a nascut pe 1 iulie 1961, la Park House, casa pe care parintii sai o inchiriasera pe mosia Sandringham, proprietate a reginei Elisabeta a II-a. In anul 1975 tatal Dianei a dobandit titlul de Earl de Spencer, Diana devenind Lady Diana Spencer. Dupa divort, Diana si-a pastrat titulatura de Printesa de Wales si s-a dedicat actiunilor umanitare. Printesa iubea foarte mult copii, una dintre dovezi fiind aceea ca fusese educatoare. Ea a sustinut lupta impotriva virusului HIV si a fost prima personalitate a Casei Regale care s-a apropiat de copiii ce sufereau de SIDA.

Simbol al elegantei si generozitatii, printesa este si astazi adorata de britanici. Chiar daca istoria vietii sale pare desprinsa dintr-o poveste, in realitate, Diana a suferit de depresie si a avut mai multe tentative de sinucidere. Potrivit presei, cat timp a fost casatorita cu Charles, cei doi au avut mai multe relatii extraconjugale. Se pare ca singura bucurie a Dianei erau cei doi fii. Printul William a urmat prestigioasa scoala Eton si cursurile Universitatii Sfantul Andrews, din Scotia. Aici a studiat istoria artei si geografia si a cunoscut-o pe iubita sa Kate Middleton de care s-a despartit in luna aprilie a acestui an.

Cel de-al doilea fiu, printul Harry, mai putin inclinat spre studiu, a facut cateva greseli in urma carora nu si-a castigat un renume tocmai bun. A fost acuzat de consum de droguri si alcool, familia regala hotarand sa il trimita intr-un tur al lumii. Cand s-a intors in Marea Britanie s-a inscris la academia militara Sandhurst, in urma absolvirii acesteia obtinand titlul de ofiter regal. Pe 1 iulie 2007, cei doi fii ai printesei Diana au organizat un concert in memoria mamei lor. Sustinut pe stadionul Wembley din Londra, concertul a fost urmarit de 63.000 de persoane. Printre celebritatile care au cantat se numara Elton John, Rod Stewart, Duran Duran si Nelly Furtado.
 

Comentarii (27)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • diana pe 17 Apr 2012, 15:42
    printesa

    ea se poate numi printesa

    2
    0

  • diana pe 17 Apr 2012, 15:41
    printesa

    ea se poate numi printesa.

    2
    0

  • dacyan pe 24 Mai 2011, 21:18
    O adevarata printesa

    Ea a fost si va ramane pentru todeauna cea mai iubita,cea mai frumoasa si singura printesa care nu sa comportat urat cu oamenii simpli cza alte printese, ea a fost un model demn de urmat si a fost mereu una dintre printesele care chiar se pot numi printese

    4
    0

  • dana pe 29 Apr 2011, 11:53
    vinovatul

    printesa diana a murit cin fugea de papartzi deci sa ne gindim logic eii sunt vinovatiii

    3
    1

  • daiana pe 11 Dec 2010, 13:32
    daiana

    am vrut as aflu in ce data a decdat deoarece eu mam nascut dupa cee a murit ea

    2
    1

  • Lewes pe 10 Nov 2010, 20:28
    suferinta mea,,Lewes,,

    Fara tine e greu mama...dar niciodata nu spune niciodata...

    2
    0

  • bianca pe 1 Nov 2010, 19:22
    "esti mai molt decat o printesa"

    eram mica cand a murit diana....dar acuma sunt mare si am auzit de ea.... imi place felul la ea cum s-a refugiat in fii ei...si cum nu si-a inselt sotul desi el o facea....a stiut mereu s iubeasca cu pasiune..a avut o inima mare si o iubrea nesfarsita pt copii ceea c ador la ea .....ca printesa a familiei regale ea a stiu mereu ca nu exista diferenat intre oamenii si s-a comportat ca oamenii simplii..... nu o cunosc dr am o simpatie foarte mare pt ea....:x

    4
    0

  • diana pe 10 Mai 2010, 22:52
    diana

    pot spune ca sunt mandra de numele meu diana , am primit acest nume dupa printesa diana

    3
    0

  • efros diana pe 30 Apr 2010, 21:30
    Cea mai frumoasa!

    A fost cea mai frumoasa si inteleapta printesa din toate timpurile. Asta cred eu deoarece port si eu acelasi minunat nume ca si al ei. DIANA!

    3
    0

  • Mirabella pe 21 Apr 2010, 19:29
    Doar cu numele moarta de fapt traiesi in sufletele noaste.

    O adevarata doamna a frumusetii avem intodeauna ce invata din ceea ce tu ai facut.Intr-adevar se dovedeste o mare pierdere.Nu cred ca cineva din cei care au cunoscuto o vor uita.

    3
    0

  • diana pe 24 Feb 2010, 16:00
    lady diana adica eu

    multumesc pentru camentarii

    1
    3

  • VERSACE pe 9 Dec 2009, 09:09
    PRINTESA CARE NU MOARE NICIODATA

    sincer o mare pierdere.eu cand a murit eram mica.dar chiar si asa fara s-o cunosc m-a afectat moartea sa.e intr-adevar o mare pierdere.o femeie sexi,o sotie buna si o mama superba...pacat,mare pacat....pt lume e vie pt ca e in sufletele noastre,TE VOM IUBII MEREU!

    1
    0

  • andreia pe 23 Oct 2009, 22:54
    a fost foarte frumoasa

    a fost foarte frumoasa,dar de ce a trebuit sa se intample asa ceva?

    3
    0

  • nereida pe 30 Iun 2009, 00:35
    lady di

    a fost si va ramane o legenda !!!!

    3
    0

  • M pe 28 Iun 2009, 16:34
    .....

    Imi pare foarte rau de moartea Printesei Diana....Eu cred ca omul bun si cu fuflet nu traieste mult..Pacat...MARE PACAT!

    3
    0

  • andreea pe 4 Mar 2009, 21:15
    LADY DI

    aveam 26 de ani cand s-a intamplat aceasta tragedie..... am suferit si am plans impreuna cu toti cei care au iubit-o. mi-a parut enorm de rau cand am auzit teribila stire, am devorat ecranul televizorului urmarind tot ceea ce se spunea despre ea, am citit tot ce poate citi despre viata reala, secreta si despre moartea ei. privirea ei angelica, albastrul sincer al ochilor ei, fermeca pe oricine.... chiar isi merita cu prisosinta "tilul de printesa a inimilor".

    2
    1

  • Rodica pe 27 Feb 2009, 08:01
    A murit un simbol

    Un simbol al daruirii si al altruismului? cati mai sunt oare capabil de a face atatea lucruri din pura dragoste pentru oameni???? mare pierdere pentru noi toti!

    3
    0

  • anita pe 27 Nov 2008, 20:06
    nu va fi uitata niciodata

    eu cred ca oamenii buni traiesc putin :( se intampla des asta din pacate ...

    3
    0

  • pollet_a pe 7 Nov 2008, 10:09
    regret imens

    Ce este bun si frumos, nu dureaza.

    2
    0

  • diana pe 25 Oct 2008, 16:23
    moartea ei

    nu cred ca a omorato cineva. a fost o intamplare

    0
    2

  • SOFITELL pe 17 Sep 2008, 12:37
    PRITESA SUFLETELOR...

    BUNA,MINUNATA FEMEIE,AM PLANS IN ACEEA ZI DE 31 AUG.NU DE FERCIRE CA ERA ZIUA MEA DE NASTERE ,CI DE DURERE SI DRAGOSTE PENTRU PRINTESA DIANA.NU O VOI UITA.

    2
    0

  • sile pe 1 Sep 2008, 12:26
    Lady Di

    A fost ,este si va ramine REGINA SUFLETELOR ,un personaj parca rupt din povestile multor scriitori. Cu siguranta multa lume nu va uita de EA. Te vom iubi mereu !!

    2
    0

  • diana pe 31 Aug 2008, 03:26
    lady diana

    azi se implinesc 11 ani de la trecerea in nefiinta a trupului printesei diana insa cu sigurantza va trai atata timp cat e purtata in sufletul a milioane sau poate miliarde de oameni.printesa diana nu va 'muri' asa usor!!!

    2
    0

  • lorena pe 27 Iul 2008, 17:03
    printesa model

    Intreaga lume a avut de pierdut atunci cand Diana a murit.Oamenii au iubit-o si i pretuiesc amintirea deoarece a fost diferita fata de ceilalti membrii ai familiei regale britanice,fiind mult mai dechisa si calda cu persoanele aflate in suferinta.Este un model demn de urmat.Pacat ca a suferit atat de mult .Merita un barbat mai frumos si mult mai iubitor.Va ramane mereu Primtesa Inimilor.:)

    3
    0

  • luk66 pe 4 Iul 2008, 18:42
    O LADY

    oare de ce atrebuit sa se intample asa ce va?

    2
    0

  • eva florescu pe 18 Iun 2008, 14:45
    printesa diana o legenda vie

    da,o MARE DOAMNA,O REGINA a inimilor. A cucerit prin bunatate, sinceritate, puritate,onestie.A fost si va ramane mereu LADY DI ,REGINA .

    2
    0

  • Grozea Gheorghe pe 7 Apr 2008, 19:58
    regrete pentru PRINTESA

    MARE PACAT MARE pentru perderea pe care a suferito nu numai Anglia ci intreaga OMENIRE

    2
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod