Zece interdictii la o petrecere de serviciu

Chiar daca petrecerea de Craciun a avut loc, acest lucru nu inseamna ca ai scapat de toate evenimentele organizate de diferiti clienti, parteneri de afaceri, etc. O eventuala gafa ar putea sa aiba consecinte nebanuite, periclitand relatiile cu persoanele respective si putand cauza chiar intreruperea colaborarilor. Tocmai de aceea, tine cont de cateva aspecte esentiale. Si cu putin noroc, poate ca e ultima obligatie de ordin profesional din cursul anului, ca sa nu mai spunem ca este si cea mai placuta dintre toate.

Pana si cei mai carcotasi colaboratori par (si chiar sunt!) umani, eventualele securi ale razboiului sunt ingropate, se fumeaza pipa pacii, se consuma bauturi alcoolice (doar nu mai suntem in "exercitiul functiunii", nu?). Numai de bine, cum e vorba. Si acum vine acel nesuferit "dar"...

... Daca vei fi in prezenta unor colegi, nu uita nici un moment ca, indiferent cat de bine te-ai simti si cat de apropiata esti de o parte din acestia, tot colegi de munca sunt. Si eventualii sefi prezenti tot sefi raman, chiar daca sunteti la o petrecere. Ei sunt cei care, in lunile urmatoare vor decide daca meriti o marire de salariu sau o avansare. Nu in ultimul rand, imaginea ta este in joc si poti pierde foarte mult la acest capitol. Iata cateva lucruri pe care nu trebuie, cu nici un chip, sa le faci la o asemenea petrecere.

Nu exagera cu bauturile alcoolice. Ce inseamna aceasta? Daca nu esti obisnuita sa bei, trei-patru pahare te pot face sa-ti pierzi "uzul ratiunii", cum spunea Caragiale. Chiar tii neaparat sa fii fotografiata in timp ce dansezi pe mese in rolul ad-hoc al Madonnei? Sau dormind, rapusa de vinul cel inselator?

Nu face confesiuni despre viata ta persoanala, chiar daca acum toti colegii par sa fie mai deschisi si mai prietenosi. Te vor asculta cu bunavointa, dar se vor intampla doua lucruri: a doua zi, secretul tau va fi stiut inclusiv de portar, iar tu nu vei mai sti unde sa te ascunzi, cand vei realiza ce gafa ai facut. Problemele tale personale trebuie sa ramana... personale.

Nu vorbi despre munca. Doar nu sunteti la sedinta, ci la distractie. Si-apoi, este foarte probabil sa monologhezi, devenind plictisitoare: subiectul "munca" nu va face placere nimanui in seara aceasta.

Nu monopoliza bufetul de parca n-ai fi mancat de o saptamana. Daca petrecerea se desfasoara la sfarsitul unei zile de munca, ai grija sa mananci ceva dupa-amiaza, tocmai pentru a nu fi lihnita de foame.

Nu flirta. Chiar daca tipul de la departamentul tehnic e foarte simpatic si iti doreai demult sa il prinzi intre patru ochi, nu e momentul. Impresia pe care o vei face nu va fi in nici un caz una pozitiva. Si in definitiv, daca sentimentele lui sunt reciproce, n-are decat sa gaseasca un mijloc de a te aborda altadata. Iar daca nu sunt, n-are sens sa te consumi.

Nu te certa cu nimeni, nici macar cu acel client care tot anul te-a scos din minti cu pretentiile sale imposibile. Le vei strica si altora seara (pentru ca divergenta voastra nu va trece in nici un caz neobservata), si chiar daca respectivul coleg este atat de diabolic incat l-ar face de rusine pana si pe cardinalul Richelieu, singura persoana care va fi intr-o postura neplacuta este cea care a deschis discutia. Adica tu.

Nu te ambala sa faci karaoke, desi tentatia poate fi foarte puternica. Daca erai un al doilea Pavarotti, ai fi fost descoperita pana acum, ai fi avut alt parcurs profesional si deci nu te-ai mai fi aflat la aceasta petrecere. N-are rost sa afle toata lumea ca nu ai voce. Pastreaza-ti impulsurile de acest gen pentru momentele cand faci dus si nu te aude nimeni.

Nu barfi. Iata o alta tentatie cel putin ispititoare, alimentata tocmai de faptul ca sunteti eliberati de inhibitiile de la birou. Insa risti acelasi lucru ca si in eventualitatea unor confesiuni: a doua zi, barfele vor face inconjurul firmei. Si cu asta, credibilitatea ta a devenit istorie.

Ai grija cum te imbraci. Sigur ca poti lasa acasa costumul deux pieces, dar sa nu apari imbracata ca si cum ai da proba pentru a deveni fotomodel. Un top dragut si blugi e combinatia cea mai potrivita. Iar daca petrecerea se desfasoara intr-un mediu ceva mai protocolar, alege o rochie de cocktail, pana la genunchi.

Daca esti la o petrecere unde a fost invitat si seful tau, nu-l aborda pentru a solicita o marire de salariu. In primul rand ca momentul nu e nici pe departe fericit ales, si in al doilea rand initiativa ta va fi taxata drept ceea ce, sa fim sinceri, chiar este: incercarea de a obtine ceva profitand de imprejurari.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod