10 lucruri care se întâmplă în corpul tău după 30 de ani

După vârsta de 30 de ani, corpul nostru începe să treacă prin diferite schimbări. Unele dintre ele pot fi surprinzătoare pentru noi!

De exemplu, în ciuda faptului că acumulăm mai multe cunoștințe și suntem mai experimentați, creierul nostre devine, de fapt, mai mic. Dacă observi că transpiri mai puțin după 30 de ani, aceasta este, de asemenea, o parte a procesului de îmbătrânire.

  • 10 lucruri care se întâmplă în corpul tău după 30 de ani

 

Creierul tău se micșorează


Creierul nu crește odată cu vârsta, ci se întâmplă chiar opusul. Când îmbătrânești, anumite părți ale creierului se mișcorează. Pierde aproximativ 50.000 de neuroni e zi după vârsta de 30 de ani. Dar, nu există niciun motiv să intrăm în panică, deoarece creierul nostru știe să se adapteze.

De asemenea, s-a constatat că volumul creierului scade odată cu vârsta, la o rata de aproximativ 5% pe deceniu după 40 de ani. Aceste lucruri afectează memoria, în special, memoria episodică.

Transpiri mai puțin


Femeile încep să transpire diferit odată cu vârsta. Unele modificări sunt strâns legate de menopauză, cum ar fi bufeurile, dar, de asemenea, s-a dovedit că glandele sudoripare se micșorează odată cu înaintearea în vârstă. Ca urmare, acestea sunt mai puțin sensibile și reduc producția de transpirație.

Răcești mai rar


Amintește-ți de tine când erai copil, de câte ori ai fost răcit/ă? Cel mai probabil, de multe ori. Dar, odată cu înaintarea în vârstă, acest lucru se schimbă. Strănutul și tusea apar mult mai rar. Când atingi vârsta mijlocie, ai avut deja multe boli, iar răspunsul tău imunitar a devenit mai expansiv.

Simțul gustului începe să se piardă


Simțul gustativ poate dispărea odară cu vârsta și s-ar putea chiar să prezinți mai puțin interes pentru mâncare din cauza acestui lucru.

Majoritatea oamenilor își pierd din papilele gustative mai ales după vârsta de 60 de ani. De aceea, persoanele în vârstă mănâncă adesea mai multe alimente bogate în zahăr și sare. Același lucru se întâmplă și cu simțul mirosului.

Citește și: Cum arată, de fapt, o femeie după ce a născut: 20 de mame celebre care nu se tem să-și arate corpul

 

Ai mai puțină masă musculară


Unul dintre cele mai pronunțate efecte ale îmbătrânirii este pierderea masei musculare. Drept urmare, devenim mai slabi. Aceasta scade cu aproximativ 3-8% pe deceniu după vârsta de 30 de ani. Rata scade și mai mult după vârsta de 60 de ani.

Metabolismul tău se stabilizează


Cercetătorii sugerează că metabolismul nostru se stabilizează odată cu vârsta și că cea mai critică perioadă pare să fie în jurul vârstei de 50-60 de ani.

După 80 de ani, devine lent, dar în cele din urmă finalizează procesul de stabilizare. Deci, asta înseamnă că greutatea noastră nu va trece prin schimbări mari. Vom arde mai puține calorii, da, în același timp, la bătrânește vom mânca mai puțin decât persoanele mai tinere.

Personalitatea ta se conturează și devii cine ești


Dacă ți-ai petrecut adolescența încercând să demonstrezi ceva lumii, după vârsta de 30 de ani vei fi mai liniștit/ă. Cercetătorii sugerează că platoul stabilizării personalității noastre se întâmplă între 30 și 50 de ani.

Unghiile tale cresc mai lent


Cercetătorii au descoperit că, atunci când suntem tineri, unghiile noastre cresc rapid. Acest lucru a fost observat pentru prima dată de Dr. William Bean. Aceste modificări pot fi cauzate de circulația sângelui mai lentă.

Dinții tăi devin mai puțin sensibili


De asemenea, dinții devin mai puțin sensibili și acest lucru se întâmplă deoarece dentina (țesutul interior dur) situată între smalțul exterior al unui dintre și nervul său central devine mai puternică odată cu înaintarea în vârstă.

Această întărire determină pierderea sensibilității.

Te simți mai fericit/ă


Când ești copil, în general te simți bine. Apoi, acest simț se diminuează, ceea ce te poate trimite în modul de criză. În mod normal, îmbătrânirea a fost privită ca o perioadă de declin în ceea ce privește sarea fizică și psihosocială, dar cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce îmbătrânim devenim mai fericiți și mai mulțumiți. De asemenea, sunt mai puține cazuri de depresie și un optimism mai mare.

Sursă: brightside

 

 

1 Februarie 2021
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod