Turneul național “Paris 2012"

Turneul național “Paris” propune melomanilor din România o călătorie muzicală inedită și impresionantă prin capitala Franței la sfârșit de secol XIX și început de secol XX.

Turneul național “Paris” propune melomanilor din România o călătorie muzicală inedită și impresionantă prin capitala Franței la sfârșit de secol XIX și început de secol XX.
Flautistul Matei Ioachimescu și pianista Cătălina Butcaru, tineri artiști de mare succes stabiliți la Viena, celebrează Anul muzical “Claude Debussy“ între 21 și 31 mai 2012, în șase orase din România: Suceava (21 mai - Colegiul de muzică), Timișoara (24 mai - Filarmonica “Banatul”), Bistrița (26 mai - Sinagoga), Cluj (27 mai - Academia de Muzică), București (29 mai - Sala Radio, 30 mai - Palatul Șuțu), Pitești (31 mai – Filarmonica Pitești).

În program, pe lânga muzica lui Debussy, cei doi talentați muzicieni vor interpreta lucrări de Jacques Ibert, Camille Saint-Saens și Francis Poulenc, precum și una dintre cele mai dificile și spectaculoase lucrări scrise vreodată pentru flaut și pian - “Chant de Linos” de Andre Jolivet.

Oraș cu o tradiție culturală de neegalat, Parisul a reprezentat întotdeauna un punct de întâlnire și inspirație pentru artiști de toate felurile și de pretutindeni. Este locul în care personalitați cu naturi contradictorii, precum Picasso, Buñuel, Stravinski, Debussy, se refugiază în dorința de a se rupe de convenții și de a găsi un limbaj propriu. Locul unde muzicienii se lasă pătrunși de influențele jazzului și ale muzicii orientale, unde Debussy (la început de secol XX) creează stări de sugestie și își eliberează muzica de constrângeri formale, aceasta fiind apoi definită de el însuși ca timp ritmicizat și culoare. 50 de ani mai târziu, Andre Jolivet caută în același spațiu sensul originar al muzicii, din timpurile primordiale, când ea reprezenta expresia de incantație și magie a diverselor credințe religioase.

Flautistul Matei Ioachimescu este unul dintre cei mai rafinați muzicieni ai generației sale.

Născut la București, într-o familie cu bogată tradiție muzicală, a studiat flautul la celebra “Universität für Musik und Darstellende Kunst” din Viena, pe care a absolvit-o cu merite deosebite la clasa de solistică a renumitei profesoare Barbara Gisler Haase, și s-a perfecționat cu celebrii profesori Pierre-Yves Artaud, Heidi Peter Indermühle și Renate Armin Greiss. Este “Magister Artium” al Universităţii din Viena, artist al Fundatiei “Yehudi Menuhin” din Viena şi laureat al mai multor premii şi burse internaţionale. Între 2003 și 2010 a fost membru al Filarmonicii “George Enescu” din București. Tehnica sonoră uimitoare, combinată cu o pasiune muzicală debordantă, îl recomandă pe Matei Ioachimescu ca solist și membru al mai multor formații camerale pe scenele importante din țară și din lume, precum Konzerthaus Wien, Ateneul Roman din București sau Tokyo Suntory Hall.

Cătălina Butcaru, născută la Constanţa, este privită ca unul dintre marile talente ale generaţiei căreia ii aparţine.

Profunzimea ei muzicală, împreună cu o virtuozitate impresionantă şi o putere de expresie a entuziasmat deopotrivă dirijori, parteneri de muzică de cameră şi critici. La numai şaisprezece ani a fost admisă la Universitatea de Muzică din Viena, unde a lucrat cu profesorul Jürg von Vintschger; şi-a aprofundat studiile cu pianista Meira Farkas şi a obţinut diploma de solist. Se perfecționează sub îndrumarea marelui pedagog rus Alexander Satz și participă de asemenea la numeroase cursuri de măiestrie, cu muzicieni de renume precum Dmitri Bașkirov sau Andrzej Jasinski. Este laureată a numeroase concursuri internaţionale ( “Lira de Aur” - Suceava, “Mozart” - Viena, “Steinway” - Viena). În 2008 îi apare CD-ul de debut solo, imprimat la “Wigmore Hall” din Londra, cu lucrări de Berg, Ravel și Schumann, disc care a fost primit cu entuziasm de critica internațională și prezentat în întregime de Radiodifuziunea austriacă.
Celebrul muzicolog britanic David Wright scrie, în cronica sa: „Este un disc pe care trebuie să-l ai neapărat. Este cea mai bună interpretare pianistică pe care am auzit-o în ultimii ani.”

Cătălina Butcaru are o bogată activitate concertistică, susţinând printre altele concerte la Radiodifuziunea din Viena, Konzerthaus din Viena, sala "Martinu" din Praga, Filarmonica din Luxemburg și este invitată la festivalurile din Reichenau și Golling din Austria și Festivalul Klassik Azur din Sudul Franței.

Acest eveniment este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Francez din Cluj și al Societății Austro-Române din Viena.

Biletele se pot achiziţiona de la sălile de concerte din ţară, iar în Bucureşti de la casa de bilete a Sălii
Radio şi prin reţeaua www.eventim.ro.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod