Misterele Carnavalului venetian

Din cele mai vechi vremuri, Carnavalul venetian a fost o sarbatoaremagica ce s-a raspandit asupra intregului oras. A incalcat toate regulilesocietatii si a dat posibilitatea oamenilor sa viseze. Sarbatoare afastului si a misterului, editia carnavalului din acest an se incheiepe 4 martie.

Traditii venetiene vechi
Cel mai vechi document ce face referire la acest carnaval dateaza dindata de 2 mai 1268. In document era scris ca este interzis ca mascatiisa practice jocul "Ouale". A fost o perioada intensa pentru venetienipentru ca ei isi faceau singuri mastile si costumele pe care le purtaula parada si la petrecerile din zilele carnavalului.
Iar atunci cand seintalneau pe strada singurul salut folosit era "Buna, domunule (doamna)masca!". Identitatea, sexul si statutul social pur si simplu nu maiexistau. Tot ceea ce conta era participarea la carnaval.

Cine erau mascatii?
Tinerii venetieni obisnuiau sa se intalneasca in grupuri galagioase. Serecunoasteau intre ei dupa ceea ce se purta in fiecare grup. Grupurilepurtau nume fantezii precum Cortesi, Ortolani, Sempiterni. Menireagrupurilor era sa pregateasca spectacolele din timpul carnavalului. Intreanii 1487 si 1565 in Venetia au fost 23 de grupuri diferite.

In timpul Carnavalului, venetienii obisnuiau sa se imbrace in multefeluri.
Un document ce poarta numele "Diferite modalitati de tinute dintimpul carnavalului purtate de femei si barbati in timpul secolului 18",vorbeste de costumele purtate atunci, dar si acum. Cateva exemple arfi: pescar cu undita, turc, doctor, scotian, avocat, spaniol, demon,vanator cu pusca, american, bucatar cu cosul, taran, vaduva, macelar,rege cu sceptrul sau, vanzator, astrolog, calugar, criminal, soldat,dansator.

Ultimul Carnaval venetian
Pentru prima oara de la Maurizio Scaparro incoace, Carnavalul venetian aavut un director artistic, Felice Laudadio, director al Festivalului deFilm Venetian.
Tema de anul acesta a fost data de aniversarea a 10 anide la moartea lui Federico Fellini. "Felliniana. Poarta o masca pentrua te descoperi."

Deschiderea festivalului a avut loc pe data de 22 feburuarie cu paradaMarie, parada traditionala. Au fost organizate concerte si recitaluri aleunor actori locali. Iar in seara zilei de 4 martie, mai multe formatiisi trupe de teatru vor deschide o mare petrecere in aceeasi piata.

Ce este "Zborul ingerului"?
Carnavalul din 2001 a marcat intoarcerea la vechile traditii ale acesteisarbatori prin revenirea la momentul "Zborul ingerului".

Prima persoana care si-a legat numele de acest moment (intitulat initialZborul unui turc) a fost un turc care a mers pe o funie in piata SanMarco.
Cativa ani mai tarziu, un alt curajos a facut acelasi lucru, insaajutat de un sistem ce il ridica si il lasa de parca ar fi zburat. Asaa devenit Zborul ingerului.

Campioana Venetiei la scrima, Frida Scarpa a fost cea care a prezentatin acest an "Zborul ingerului", in dupa amiaza zilei de 23 februarie,in vestita piata San Marco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod