Jocurile video sunt si pentru femei!

Ai trait mereu cu senzatia ca jocurile video reprezinta apanajul barbatilor si al copiilor... In definitiv si la urma urmei, ei sunt cei care uita de tine si de tot ce se intampla in jurul lor si se ascund intr-o lume imaginara in care au puterea de a controla totul. Ei bine, lucrurile s-au mai schimbat si dovada stau statisticile care arata faptul ca femeile reprezinta o parte majora din piata de vanzari a jocurilor video, respectiv 30%.

Mai mult decat atat, producatorii si distribuitorii si-au dat seama ca a devenit necesar sa creeze jocuri care sa se adreseze si femeilor, tocmai pentru a "agata" si aceasta nisa de public, extrem de importanta. Pana la urma, daca tot noi suntem cele care cumparam astfel de cadouri pentru copiii si partenerii nostri de viata, de ce sa nu profitam si noi de aceasta distractie?...

Femeile achizitioneaza in medie cate un joc pe luna, fie pentru uz propriu, fie pentru copii. Fie ca este vorba despre jocuri inspirate din filme de succes ("Codul lui Da Vinci", proaspat lansat), desene animate ("Finding Nemo", "Ice Age 2") sau jocuri pentru copii, femeile isi vor gasi, cu siguranta, locul in acest univers.

In cazul in care nu esti tu insati un gamer impatimit, ceea ce este foarte posibil, mai mult ca sigur ca cei mici sunt cei care te determina sa intri intr-un magazin multimedia si sa achizitionezi jocuri video. Fie ca sunt realizate pentru PC sau consola, jocurile reprezinta distractia maxima a copiilor si numai insistentele lor te conving sa le cumperi "lumea virtuala"...

S-ar putea ca mai tarziu sa regreti aceasta "miscare", pentru ca prichindelul uita rapid de toate responsabilitatile sale, casnice sau de la scoala, uita chiar si de tine, si tot ceea ce isi doreste este sa se joace. Nu te grabi sa crezi ca este gresit sa ii procuri jocurile de care nu se poate dezlipi, pentru ca exista foarte multe metode prin care il poti convinge sa se concentreze si asupra lucrurilor pe care le are de facut. Sistemul-recompensa este extrem de eficient, precum si impunerea unor reguli clare inca de la inceput, cum ar fi timpul limitat pe care are voie sa il petreaca jucandu-se.

Jocurile video au si un atu important. Impactul pozitiv al acestora se manifesta in special la copii, care prind cel mai repede modalitatea de functionare a jocurilor, datorita curiozitatii innascute si capacitatii de a se adapta cu usurinta la nou. Astfel, aceste jocuri ii ajuta pe copii sa isi imbunatateasca dexteritatea, dar si sa lucreze mai usor pe calculator. De asemenea, tehnologia in continua dezvoltare le permite jucatorilor sa beneficieze de o grafica virtuala mai "realistica" si, implicit, experienta jocului este mult mai placuta.

Aceasta calitate contribuie la puterea si impactul pe care industria jocurilor le-a capatat in vietile copiilor si adolescentilor. Astfel, numeroase studii indica faptul ca jocurile video pot duce la alienarea adolescentului, care nu se mai "dezlipeste" de ele, iar cele cu un continut extrem de violent afecteaza psihicul tinerilor, ducand la un comportament violent. Tocmai de aceea este preferabil sa eviti astfel de jocuri si sa ii cumperi micutului unele adecvate pentru varsta lui.

Studiile psihologilor arata ca, folosite cu responsabilitate, jocurile video au un puternic aport educativ in dezvoltarea copiilor: reflexe mai bune, sedimentarea valorilor (notiunile bine-rau), o mai buna capacitate de analiza etc. Rolul principal il au parintii, care pot discerne ce jocuri pot ajunge in computerele copiilor.

Desi in ultima vreme se pune accent pe caracterul nociv al jocurilor video, se exclud din discutie doua aspecte esentiale: neglijenta parintilor in alegerea jocurilor si controlul timpului alocat de copii pentru astfel de activitati. Studiile arata ca o ora petrecuta zilnic de un copil in fata unui joc video este benefica in dezvoltarea acestuia. Specialistii spun ca, de multe ori, parintii isi lasa copiii sa se joace pe computer, doar pentru a avea momente de liniste. In astfel de situatii, lucrurile pot scapa de sub control.

Avantajul jocurilor este acela ca pot fi jucate intre mai multi jucatori, sporind in acest fel interactivitatea si farmecul experientei. Parintii pot asista inclusiv la primii pasi necesari descoperirii tainelor unui joc. Probabil ca in acest fel ai ajuns si tu sa fii fascinata de aceasta activitate - la rugamintile copilului de a-l ajuta sa invete ce are de facut pentru a obtine mai multe puncte sau pentru a ajunge la nivelul urmator, ai capatat si tu acest "microb". Sau poate ca, supravegheandu-l indeaproape, pentru a vedea daca jocul nu prezinta vreun pericol, a inceput sa iti placa si tie sa te joci... Oricum ar fi, exista jocuri non-violente, de familie sau de cuplu, care te pot atrage la fel de mult ca pe micutul tau.

Statisticile arata ca perioada de maxima implicare a copiilor in aceste jocuri o reprezinta vacanta si week-end-urile, iar o data ce vacanta ia sfarsit, este randul mamei sa "preia" controlul. In plus, implicandu-se foarte mult in activitatile copiilor, femeile ajung sa fie tot mai interesate si de jocurile pe consola. Aceleasi statistici indica faptul ca femeile se joaca si pentru propria placere si nu doar de dragul copilului, fiind o activitate pe care o considera extrem de relaxanta.

De asemenea, aceleasi cercetari arata ca barbatii se pot juca incontinuu, in schimb femeile au un control mai bun al timpului pe care il petrec cu jocurile video, preferand jocul "in transe", cu pauze.

Si, pentru ca tot discutam despre acest subiect, iti oferim o prezentare a celor mai bine vandute trei jocuri video pentru consola, din Romania. Jocurile sunt distribuite de Best Distribution si sunt puse in vanzare in reteaua de magazine Diverta.

1. "The Sims 2"

"The Sims 2" reprezinta urmatoarea generatie a celei mai bine vandute serii de pe PC. De la momentul lansarii variantei originale, in 2001, se afla in top 10 al celor mai bine vandute jocuri atat la nivel mondial, cat si in Romania. Vanzarile "The Sims" din tara noastra, desi nu se compara cu cele internationale, avand in vedere segmentul de piata pe care il reprezinta la noi jocurile video, sunt totusi impresionante: 5-6.000 de exemplare numai pentru varianta-baza, iar daca luam in calcul si variantele adaugate pe parcursul anilor, numarul exemplarelor vandute ajunge fara probleme la 10-12.000.

Este un joc dedicat cuplului si familiei, copiii nefiind neaparat publicul-tinta al acestui joc. In ceea ce priveste profilul pe varsta al persoanelor carora le este "dedicat" "The Sims", vorbim despre categoria de varsta 19-25 de ani. Se poate juca atat single, cat si la dublu. Simsii pot fi configurati asa cum iti doresti - le poti alege sau modifica varsta, aspectul fizic, personalitatea, abilitatile, zodia, locuinta in care traiesc, stilul de viata etc.

Pentru prima oara, jucatorii isi controleaza simsii de-a lungul intregii vieti, de la nastere si pana la moarte. Fiecare alegere pe care o faci are un efect relevant si dramatic asupra vietii simului tau. Simsii mai realisti, stilul de joc cu totul nou si nemaiintalnita adaugare a geneticii ofera jucatorilor o experienta "Sims" mai intensa si mai detaliata.

Calauzirea simsilor tai prin momentele importante ale vietii ("Life's Big Moments") capata o noua importanta, deoarece jucatorilor li se acorda acum un "Life Score" pentru a estima cat de bine controleaza fiecare sim in parte. Deciziile pe care le iau jucatorii pe parcursul vietii simsilor lor au acum impact asupra succesului sau esecului acestora pe termen lung. O alegere facuta in copilarie pentru un sim are un efect direct asupra adolescentului si adultului care va deveni. Vor putea oare jucatorii sa-si indrume cu succes simsii prin evenimente atat de importante, cum ar fi primul pas, prima iubire sau o cerere in casatorie, toate acestea in timp ce ceasul nu sta pe loc?

Simsii din "The Sims 2" sunt mai constienti si mai receptivi, atat fata de ceilalti simsi, cat si fata de mediul inconjurator. Simsii capata cu adevarat viata, exprimand stari si sentimente prin animatii mai realiste ale corpului si, pentru prima oara, animatii ale fetei. Ei dezvolta relatii complexe si sunt capabili sa faca diferenta intre familie si prieteni, intre prietenii platonice si dragoste romantica.

Simsii din "The Sims 2" au acum ADN. Transmitandu-si trasaturile si caracteristicile fizice descendentilor, simsii arata si se comporta ca stramosii lor. Ca si in viata reala, infatisarea simsilor se modifica acum de-a lungul timpului. Pe langa avansarea in varsta, un sim care petrece prea mult timp pe canapea va face burta, iar un sim care face miscare se va bucura de un abdomen suplu si solid.

2. "Harry Potter si Pocalul de Foc" ("Harry Potter And The Goblet Of Fire")

Harry, Ron si Hermione s-au intors! De acum poti fi partasa la cele mai incitante momente ale filmului si sa iti testezi magia in incercarea finala, cand joci in mod cooperativ cu pana la doi prieteni - de ce nu, chiar cu copiii tai. In acest joc, Harry este ales, in mod misterios, ca al patrulea participant la periculoasa Intrecere Triwizard. Fiecare luptator din competitia internationala trebuie sa infrunte un dragon ce scuipa foc, sa-si salveze prietenii din adancimile inghetate ale Black Lake si sa navigheze printr-un labirint intins si periculos.

Jucatorii vor lua parte la Cupa Mondiala Quidditch si chiar si la un duel inspaimantator cu Lordul Voldemort insusi. Harry, Ron si Hermione sunt toti personaje cu care poti juca, modelati dupa cele reale de pe ecranul de cinema. Jucatorii pot sa faca echipa cu prietenii intr-un mod cooperativ, combinand magia pentru a produce vraji mai puternice ca oricand.

Caracteristici:

Magia filmului - Lumea magica a lui Harry Potter este prezentata incredibil de detaliat, medii de joc cu aspect cinematografic, un mod de joc captivant si o experienta interactiva foarte convingatoare.
Magii mai mari si mai puternice - Jucatorii exploreaza sistemul nou de a face vraji, dezlantuind efecte puternice pentru a deveni maestri ai magiei.
Mod cooperativ - Inca o noutate pentru aceasta serie este faptul ca jucatorii isi pot uni fortele cu prietenii pentru a calatori prin lumea lui Harry Potter, combinandu-si puterile si facand vraji in mod cooperativ, pentru efecte mult mai puternice.
Sistem de recompense - Jucatorii pot folosi "Accio" pentru a urmari si captura raze insufletite dinamice, dar pot folosi si Cartonasele Colectionarilor sau ale Creaturilor, pentru a mari puterile lui Harry, Ron si Hermione.

Cu alte cuvinte, este un joc ideal pentru copilul tau, care este fascinat de lumea lui Harry Potter, dar poate deveni si jocul tau preferat, in timp ce te "lupti" cot la cot cu prichindelul tau pentru a-i ajuta pe eroi.

3. "Epoca de gheata 2: Dezghetul" ("Ice Age 2: The Meltdown")

Si, pentru ca tot ti-am amintit de jocurile inspirate din desene animate, iata unul care nu are cum sa te dezamageasca! Filmul a avut un succes nebun la public, atat la copii, cat si la adulti, iar jocul video nu avea cum sa nu aiba acelasi impact. Desi jocul este destinat in special copiilor, poate fi "abordat" fara probleme la orice varsta, cu aceeasi placere. Lansat in luna martie, jocul te va cuceri si pe tine, daca nu cumva micutul tau te-a initiat deja in tainele sale...

Lumea lor se topeste si prietenii tai din "Ice Age 2: The Meltdown" au nevoie de ajutor pentru a scapa de cea mai mare inundatie din preistorie. Inoata, arunca cu apa, fofileaza-te in aventura plina de actiune si descopera clipe amuzante, multa distractie si surprize.

Caracteristici:

Joaca in rolul lui Scrat, pe langa eroii favoriti din film.
Arunca-te intr-o varietate de mini-jocuri, precum "Sid's Slippery Sloth Slide Challenge".
Fa o calatorie prin lumea uimitoare din filmul "Ice Age 2: The Meltdown", dar aventureaza-te si in alte universuri noi.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod