Controleaza-ti viata cu un singur... "Click"!

De obicei, in plina vara exista tendinta difuzarii la scara larga a unor filme usurele, de vacanta, care sa nu dea batai de cap prea mari cinefililor... Poate si pentru ca neuronii fiecaruia dintre noi isi doresc o pauza "de lucru". Ei bine, iata ca din 11 august lucrurile se mai schimba putin, pentru ca pe marile ecrane din Romania ajunge "Click" ("Click: Zapand prin viata"), o comedie cu Adam Sandler, Kate Beckinsale si Christopher Walken, ce reuseste sa te binedispuna in aceeasi masura in care te pune si pe ganduri, fara sa-ti lase insa "vanatai"...

"Click" este filmul care te invata cat de rau iti poate face dorinta de a controla totul, de a-ti organiza universul in asa fel incat sa excluzi din el neprevazutul, haosul si neplacerile... In ciuda aparentelor, experientele neplacute sunt cele care fac savoarea vietii si care ii dau sens.

Aparent, Michael Newman (Adam Sandler) are tot ceea ce si-ar putea dori - o cariera in plina ascensiune, o sotie frumoasa si intelegatoare, Donna (Kate Beckinsale), si doi copii cuminti si buni, Ben (Joseph Castanon) si Samantha (Tatum McCann). In ciuda acestor lucruri, solicitarile pe care le primeste din partea necrutatorului si nesuferitului sau sef, Ammer (David Hasselhoff), il fac pe Michael sa isi dea seama ca ii este tot mai greu sa se imparta intre serviciu si timpul petrecut alaturi de familie.

Din ce in ce mai frustrat din cauza lucrurilor care par sa nu mearga asa cum si-ar dori, Michael simte nevoia unui mai bun control al universului sau. Pana si lucrurile mici par sa il deranjeze - in casa are telecomenzi care ii programeaza fiecare aparat electrocasnic, dar pe care nu stie sa le foloseasca... Enervat din aceasta cauza si stresat de un dead-line din cauza caruia nu mai are timp de viata privata, Michael pleaca in plina noapte in cautarea unei telecomenzi universale, cu ajutorul careia sa reuseasca sa isi deschida singur televizorul...

Cautarile il poarta la magazinul Bed, Bath & Beyond din apropiere, unde ajunge in compania unui vanzator excentric, totodata un inventator talentat, pe nume Morty (Christopher Walken). Se pare ca Morty are in depozit o telecomanda universala care ii permite sa controleze toate aparatele electrocasnice din casa, o adevarata inventie de varf a tehnologiei.

Ceea ce nu stia insa Michael - care a primit, gratis, acest aparat pe care nu il poate nici returna - este ca telecomanda ajunge sa ii controleze intreaga viata. In timp ce Michael descopera ca telecomanda ii permite sa "dea mai incet" latratul cainelui, sa treaca "pe inainte" o cearta cu sotia si chiar sa "circule" inainte si inapoi prin diferite momente din propria viata, graba de a trece mai repede peste anumite capitole din viata ii lasa in curand sentimentul ca pierde cu totul experienta de a trai, cu bune si cu rele, tot ceea ce i se intampla in jur. Mai mult decat atat, in timp ce telecomanda preia controlul vietii sale, Michael actioneaza pe pilot automat, fara sa isi aduca aminte nimic din experientele pe care le traieste ca un robot.

Doar cand incepe sa isi dea seama ca a scapat din mana franele propriei vieti si ca telecomanda ii programeaza acum momentele pe care trebuie sa le traiasca, isi da, in sfarsit, seama ca viata nu inseamna doar clipele pe care vrei sa le tii minte, ci si pe cele pe care ai vrea sa le uiti...

Partea interesanta a filmului este ca, in ciuda faptului ca este o comedie la care vei rade sincer (poantele sunt cu adevarat amuzante, iar Adam Sandler si Christopher Walken fac o echipa minunata in acest sens), filmul abordeaza o serie de elemente dramatice, de care actorul din rol principal se achita cu brio.

Ideea peliculei este una simpla, iar scenaristul si producatorul Steve Koren isi aduce aminte cum lui si actualului sau partener, Mark O'Keefe, le-a venit ideea pentru film: "A fost o gluma intre mine si prietena mea. Am purtat o discutie lunga, asa ca am luat telecomanda, am indreptat-o spre ea si am apasat butonul de mut. Ea nu a gasit catusi de putin amuzant acest lucru, dar m-am gandit ca foarte multa lume se poate raporta la acest lucru." Intre noi fie spus, de cate ori nu ti-ai dorit sa ii "inchizi" gura partenerului in timpul unei discutii in contradictoriu care pare sa degenereze?...

Despre asta este vorba si in film: cum putem sa inlaturam din viata noastra toate momentele neplacute, stanjenitoare sau cele care par sa ne incetineasca atunci cand avem alte lucruri mai importante de facut? De fapt, pelicula se vrea a fi un semnal de alarma si o atentionare asupra careia este bine sa ne aplecam, mai ales in aceasta era de maxima viteza in care traim... Eliminand din viata momentele care nu ne plac, pierdem experienta invatarii lucrurilor care ne ajuta in dezvoltarea noastra psihologica.

La aceasta se rezuma si ideea filmului: "Ce ar fi daca ai putea cu adevarat sa-ti controlezi viata cu ajutorul unei telecomenzi, ce ar fi daca ai putea sa ridici volumul lumii sau sa il scazi?". Si de aici povestea a progresat - ce ar fi daca ai putea sa iti derulezi viata si sa privesti in trecut? Ce ar fi daca, in loc sa te ingrijorezi de viitor, ai putea sa derulezi repede inainte si sa il privesti? "Au fost multe zone diferite de explorare pentru personaj si a fost distractiv sa il avem pe el sarind de la un moment la altul, in timp ce incerca sa mentina un arc emotional consistent", a adaugat Koren. "In plus, prin explorarea trecutului si viitorului pentru a descoperi ceea ce dorea, el invata alte lucruri despre viata sa. In final, este chiar un film despre viata in prezent."

Desi filmele "de vara" nu prind foarte mult la public, "Click" se dovedeste a fi o pelicula ceva mai inteligenta. Glumele curg natural, extrase din experienta de viata, iar jocul actorilor le aduce un plus de savoare. Adam Sandler are un trecut semnificativ ca si actor de comedie, in emisiunea "Saturday Night Live", iar in acest film isi imbogateste personajul cu accente dramatice carora le face fata aproape fara greutate.

La efortul sau de a face acest film "sa mearga" se alatura si castigatorul premiului Oscar, Christopher Walken, care da viata personajului Morty... fara sa miste un deget. Regizorul Frank Coraci avea sa spuna despre relatia dintre cei doi actori: "Cand ii vezi pe Adam si Christopher unul langa altul, acesta este un lucru grozav. Walken este un actor de geniu, dar perechea lui cu Adam este chiar si mai amuzanta. Rar intalnesti doua asa de mari talente impreuna si sa faci un lucru amuzant ca acesta."

Walken, de asemenea, a adus in film pregatirea sa de cantaret si dansator in sprijinul rolului lui Morty, personajul enigmatic, cel care sta in spatele povestii. "Walken are niste scene in film in care canta si danseaza", a adaugat Coraci. "Dar ceea ce a fost cel mai impresionant este faptul ca poate alege orice cuvant din dialogul sau din scenariu si sa-l faca amuzant. Asculta modul in care spune cuvantul 'telecomanda' - atat de sec, incat este de-a dreptul ilar. Nu cunosc nici un alt actor care sa spuna un cuvant ca acesta si sa fie amuzant." Si chiar asa este. Nu te poti uita la Christopher Walken fara sa astepti sa dea tot ce are mai bun pe marele ecran...

Christopher Walken straluceste. Adam Sandler este cat se poate de real si de amuzant in aceasta comedie oarecum diferita si... mai inteligenta decat genul pe care il abordeaza de regula actorul... Kate Beckinsale este extrem de bine aleasa in rolul sotiei perfecte - imposibil sa nu o iubesti in acest film... Iar David Hasselhoff este seful egocentric tipic.

Filmul iti ofera sansa evadarii din cotidian pentru 107 de minute. Si mai mult decat atat - iti ofera sansa de a rade si de a te emotiona cu adevarat. Vei aprecia mai mult placerile marunte ale vietii si poate ca vei pleca din sala de cinematograf cu gandul sa le dai un telefon parintilor si prietenilor pe care nu i-ai mai sunat de mult.

Nu stiu daca ai plecat sau nu in concediu. Dar sper sa faci o vizita si cinematografelor din tara in perioada verii. "Click" te va pune putin pe ganduri. Sau macar te va face sa razi. Cu pofta. Asa cum ar trebui sa faca orice comedie.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod