Gastronomia romaneasca, la Bucharest Food Festival

Rosu a aratat ca in unele zone ale Romaniei se prepara anumite mancaruri pentru cei decedati, cu scopul ca acestia sa aiba parte de hrana si "in viata de apoi". Se pregateste astfel un pomisor in care sunt agatate fructe sau se framanta un aluat special pentru cel decedat.

Maria Cristea Soimu, autoarea volumului "Retete de post si sarbatori crestine", a declarat ca "bucataria noastra este produsul acestui pamant minunat, care ne hraneste de 2.000 de ani. Bucataria noastra tine de sacru.

Pentru a va convinge, va invit sa incercati sarmalutele din sudul Frantei sau pe cele din Grecia si veti observa diferenta. Un popor atat de vechi ca al nostru nu putea sa nu aiba o bucatarie proprie".

Actrita si autoare a unei carti de gastronomie, Adriana Trandafir a invatat sa aprecieze, de-a lungul timpului, preparatele autentice romanesti, in special mancarurile pregatite "ca la mama acasa". Indiferent de zona lumii unde a avut sansa sa calatoreasca, intotdeauna s-a aratat nerabdatoare sa revina la bucataria autentica romaneasca.

"Am avut ocazia de a cunoaste lumea, insa de fiecare data m-am reintors cu drag la bucataria romaneasca si mi-a fost dor de o ciorba pregatita ca la mama acasa", a spus actrita.

Obligativitatea asumarii existentei unei bucatarii romanesti a reprezentat esenta discursului Cristinei Partal, presedintele ANTREC Romania, aceasta afirmand cu tarie ca "exista o bucatarie romaneasca - am gasit-o! Ciorba de burta, de peste, ardeii umpluti... acestea sunt doar cateva dintre preparatele romanesti autentice".

Partal a subliniat ca pentru a recunoaste bucataria romaneasca, trebuie sa ne-o asumam mai intai. "Am observat ca exista, uneori, o usoara jena in a recunoaste ca mancam preparate traditionale romanesti, cum este, de exemplu, mamaliga. Popoare cum sunt italienii sau vietnamezii se declara mandri de gastronomia lor. Si noi avem preparate deosebite - rata pe varza este unul dintre ele".

Gabriela Berechet, autoarea cartii "Manualul practic al bucatarului", a explicat ca "prin gastronomie se intelege o suma de tehnici de preclucrare culinara a unui patrimoniu agronomic traditional.

Cu siguranta nu o sa avem gustul autentic al mancarii bunicilor noastre cu produsele mileniului III. Daca nu protejam agricultura traditionala, nu ne vom mai bucura nici de mancaruri traditionale in urmatorii 20 de ani".

17 Octombrie 2008
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • parvu cornelia pe 14 Iun 2012, 20:19
    gastronomie

    mie imi place foarte mult sa citesc foarte mult gastronomia

    0
    0

  • parvu cornelia pe 14 Iun 2012, 20:17
    gastronomie

    mie imi place sa citesc despre gastronomie.

    0
    0

  • ionescunatalia pe 18 Oct 2008, 11:01
    bucataria romaneasca

    In 1995, am primit o bursa in Franta. Din fericire, o prietena, profesoara la Cluj, mi-a dat adresa unei prietene a ei, parizianca, la care am si stat cele doua luni, in care am parcurs mult din Europa - am primit printre primii viza Schengen- si destul din Franta. I-am declarat lui Annie ca eu stiu sa gatesc bine, dar ca in Regat, nu ca in Ardeal, daca e de acord... Mi-a precizat fericita ca nu suporta cartofii in casa, deh, amintiri din copilarie...Si atunci, in primele sapte zile a trebuit sa fac destule, pentru ca a venit Pastele Catolic. Norocul meu a fost ca aveam cateva puncte comune in preferinte, punctul forte fiind ciupercile, sa precizez ca Annie nu stia sa gateasca, dar MAMALIGA a constituit chiar un pretext pt gazda mea sa ajunga destul de departe fata de serviciul ei, atunci cand nu aveam eu drum, sa cumpar un fel de malai, care este mult mai grisat decat la noi, dar si mult mai bun. Prin urmare, am de cateva zeci de ori mamaliguta, cu ciuperci ciulama, ciuperci tocanita, cu pui cu ciuperci, cu ostropel de pui, am facut o pseudo-ciorba, ca nu aveam borsul nostru de pus in anumite ciorbe, am mancat singura cartofi prajiti pe la fast-foodurile respective. Greu a fost cu mararul frumos mirositor, care in Franta nu exista, mai luam fenicul care are un mot ca un marar... Nici nu stiti cat de mult m-am bucurat ca am putut reprezenta Romania, nu numai prin calitatea mea de traducator de lit.franceza stiintifica, calitate in care am si obtinut bursa, ci si prin calitatile mele de...gospodina, intamplarea a facut sa ajung si pe Coasta de Azur, unde am gatit si acolo. Asa ca, fratilor, fara complexe pentru scumpa noastra mamaliga, alintata mamaliguta, cu smantana, cu branza, cu branza si smantana, cu sarmale, pt care, desigur, in tarile unde le poti pregati, deci nemusulmane, iti trebuie varza noastra murata, iata un alt punct forte al nostru... Ce sa mai spun de salata noastra de vinete...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod