Gastronomia romaneasca, la Bucharest Food Festival

"Am incercat sa aducem ceva nou, interesant, odata cu organizarea evenimentului. Acesta este motivul pentru care am venit cu ideea de a institui un nou record gastronomic - pentru Romania, evident. Asadar, sambata se va pregati cel mai lung tort, iar duminica cel mai lung muschi impletit din tara.", a spus Georgiana Ionescu (in foto).

In perioada festivalului, amatorii pot participa la diferite concursuri, unde li se va testa indemanarea sau priceperea, cum sunt concursurile Fairy, Murfatlar sau Matache Macelaru'.

Bucataria romaneasca autentica, o valoare ce trebuie asumata

Una dintre atractiile festivalului, prezenta chiar la debut, a fost work shop-ul cu tema "Exista sau nu bucatarie traditionala romaneasca?...". Personalitati de seama ale domeniului gastronomic si nu numai au dezbatut cu interes subiectul, care, de-a lungul timpului, a starnit numeroase controverse.

In opinia lui Gheorghe Vatafu, vicepresedintele ANBCT, exista in randul multimii chiar impresia ca "bucataria romaneasca este pe cale de disparitie", insa, asa cum a punctat apoi, "bucataria, in general, a fost intotdeauna un reflex al timpului, dezvoltat in pas cu civilizatia".

Vatafu si-a exprimat convingerea ca "bucataria ramane una dintre cele mai rafinate deprinderi ale omului, ce angreneaza cultura, civilizatie, talent si gust. Varietatea pe care o presupune aceasta s-a reflectat in modul divers de a gati si utiliza condimentele.

In plus, au existat intotdeauna preocupari pentru rafinament in gastronomie si pentru diversificarea ofertei de produse alimentare, astazi existand chiar un exces din acest punct de vedere".

La randul sau, etnograful Georgeta Rosu a vorbit despre ceea ce inseamna traditia in bucataria autentica romaneasca si despre expozitiile gazduite de Muzeul Taranului Roman. "Expozitia organizata de muzeu poarta numele de 'Hrana pe Pamant, hrana in cer'", a explicat aceasta, subliniind faptul ca "hrana in cer reprezinta acea parte de imaginar rural care priveste modul in care taranul roman imbina gastronomia cu traditia".

17 Octombrie 2008
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • parvu cornelia pe 14 Iun 2012, 20:19
    gastronomie

    mie imi place foarte mult sa citesc foarte mult gastronomia

    0
    0

  • parvu cornelia pe 14 Iun 2012, 20:17
    gastronomie

    mie imi place sa citesc despre gastronomie.

    0
    0

  • ionescunatalia pe 18 Oct 2008, 11:01
    bucataria romaneasca

    In 1995, am primit o bursa in Franta. Din fericire, o prietena, profesoara la Cluj, mi-a dat adresa unei prietene a ei, parizianca, la care am si stat cele doua luni, in care am parcurs mult din Europa - am primit printre primii viza Schengen- si destul din Franta. I-am declarat lui Annie ca eu stiu sa gatesc bine, dar ca in Regat, nu ca in Ardeal, daca e de acord... Mi-a precizat fericita ca nu suporta cartofii in casa, deh, amintiri din copilarie...Si atunci, in primele sapte zile a trebuit sa fac destule, pentru ca a venit Pastele Catolic. Norocul meu a fost ca aveam cateva puncte comune in preferinte, punctul forte fiind ciupercile, sa precizez ca Annie nu stia sa gateasca, dar MAMALIGA a constituit chiar un pretext pt gazda mea sa ajunga destul de departe fata de serviciul ei, atunci cand nu aveam eu drum, sa cumpar un fel de malai, care este mult mai grisat decat la noi, dar si mult mai bun. Prin urmare, am de cateva zeci de ori mamaliguta, cu ciuperci ciulama, ciuperci tocanita, cu pui cu ciuperci, cu ostropel de pui, am facut o pseudo-ciorba, ca nu aveam borsul nostru de pus in anumite ciorbe, am mancat singura cartofi prajiti pe la fast-foodurile respective. Greu a fost cu mararul frumos mirositor, care in Franta nu exista, mai luam fenicul care are un mot ca un marar... Nici nu stiti cat de mult m-am bucurat ca am putut reprezenta Romania, nu numai prin calitatea mea de traducator de lit.franceza stiintifica, calitate in care am si obtinut bursa, ci si prin calitatile mele de...gospodina, intamplarea a facut sa ajung si pe Coasta de Azur, unde am gatit si acolo. Asa ca, fratilor, fara complexe pentru scumpa noastra mamaliga, alintata mamaliguta, cu smantana, cu branza, cu branza si smantana, cu sarmale, pt care, desigur, in tarile unde le poti pregati, deci nemusulmane, iti trebuie varza noastra murata, iata un alt punct forte al nostru... Ce sa mai spun de salata noastra de vinete...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod