Ce simbolizeaza martisorul astazi?

De la un obiect micut cu o impresionanta incarcatura de simboluri, de la sacralitatea ce fagaduia venirea primaverii
De la un obiect micut cu o impresionanta incarcatura de simboluri, de la sacralitatea ce fagaduia venirea primaverii, de la darul din suflet ce il reprezenta, martisorul a ajuns azi sa piarda, incet incet, toate aceste atribute.

La o privire mai atenta, observam ca nu martisorul a pierdut din semnificatii, ci noi nu am stiut cum sa le primim si sa le ducem mai departe.

Traim intr-o societate de consum bazata pe productia de serie si orientata spre profit. Ei bine, si martisorul se supune azi acelorasi reguli. Mai mult decat atat, i s-a anulat pana si statutul de cadou, de dar facut din inima.
Nu e de mirare ca a ajuns una din marile probleme cu care o buna parte din barbati se confrunta.

In goana lor dupa profit, comerciantii, incercand sa duca la rang de arta si sa aduca inovatia in fabricarea unui martisor, nu au reusit decat sa asalteze potentialii clienti cu diferite obiecte care mai de care mai ieftine si mai lipsite de bun gust.

Ce-i drept, costul mic atrage inovatia, fie ea mai originala sau mai neinspirata vinde, insa adevaratul pret al unui martisor sta in semnificatie si in placerea de a-l darui.

Ce poate semnifica un ingeras dragut, prea colorat, din material plastic, cu aripi de voal apretat avand marimea unei mingi de handbal? Poate fi el purtat in piept sau agatat la gat, asa cum ar trebui sa fie un martisor? Ei bine, nu.
Acesta isi va gasi, cel mult, locul pe o noptiera, loc pe care oricum si-l va pierde o data cu trecerea zilelor dedicate lui.

Faptul ca incepand cu sfarsitul lunii februarie martisoarele apar pe piata in cantitati impresionante si modele diferite nu inseamna ca traditia este pastrata cu strasnicie. Ritmul acesta a facut ca valoarea martisorului sa se mute in alta parte: nu mai conteaza gestul de a darui un obiect artizanal insotit de snurul alb-rosu, ci valoarea si extravaganta cadoului oferit cu ocazia zilei de 1 Martie.

Gestul de a darui un martisor, in adevaratul sens al cuvantului, tinde sa se demodeze, iar, cu trecerea anilor, prinde contur obiceiul de a oferi un cadou mare, frumos si costisitor.

Pastrarea traditiilor in contextul rapiditatii cu care lucrurile se schimba ne-a fortat sa reducem, putin cate putin, din simboluri.
In drumul de la an la an, am incercat sa pastram esentialul si sa ducem mai departe acest obicei, tipic noua, romanilor.

Esentialul martisorului inseamna dar din suflet pentru femeie, fie ea mama, prietena, sotie, sora sau iubita. Si acel dar era reprezentat de un obiect artizanal. S-a pastrat darul pentru femeie, dar s-a pierdut placerea de a-l darui. Din obicei, a ramas un simplu gest, placerea de a-l darui a devenit pentru unii obligatie, iar mandria de a-l purta e din ce in ce mai rar intalnita.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod