Vernisaje la Galeria 26 si Muzeul National de Arta

La Galeria 26 are loc miercuri, 21 mai, vernisajul expozitiei "Scrambled Channel", iar Muzeul National de Arta al Romaniei te invita joi, 22 mai, orele 13.00, la vernisajul expozitiei "Achizitii 2007-2008"
La Galeria 26 are loc miercuri, 21 mai, vernisajul expozitiei "Scrambled Channel", iar Muzeul National de Arta al Romaniei te invita joi, 22 mai, orele 13.00, la vernisajul expozitiei "Achizitii 2007-2008".

Vernisajul expozitiei "Scrambled Channel"


Unul dintre instigatorii miscarii sf cyberpunk, Bruce Sterling vorbeste in manifestul "The Dead Media Project" despre necesitatea unei Carti a Mediilor moarte. Cum exista cartea egipteana a mortilor asa ar trebui sa existe si o carte de capatai a mediilor expirate. O perspectiva paleontologica a istoriei noilor medii, eliberata de presiunea hype-ului si a ultimului ragnet. Orientare si ghid potential in mijlocul maelstrom-ului provocat de revolutia digitala.

Ce se intampla cu floppy-discurile? Intrebarea nu este cine mai citeste carti, ci mai degraba, cine mai citeste azi dischete? Unde raman stocate skin-urile de pe ecrane? Stratigrafia ecranelor si a display-urilor ramane saracacioasa, si necesita inregistrari inafara mediilor sursa.
Nimeni nu stia cum arata pielea dinozaurilor, pentru ca nu s-au pastrat decat schelete. Doar hardware calcifiat. Dar azi stim cum arata skin-ul pentru ca dinozaurii au lasat inregistrari de piele acolo unde s-au tolanit, acolo unde au chilluit, si au ramas trantiti pe jos. [...]

Pe de-o parte sunt luate direct din limbajul violent al armatei, politiei, protectiei si accidentelor. Dar e vorba de pattern-uri verificate de istoria naturala a viespilor cu dungi galbene si negre, a serpilor neveninosi care imita serpi veninosi pentru ca veninul este prea costisitor, ajungand la benzile de plastic galben-negre care marcheaza santiere, zona crimei si Reality TV show-ul. Stefan Tiron

"Putin timp pierdut in fata display-ului si s-au lipit de tine cateva zeci de MB de informatii inutile. Inutile, zic eu, pentru ca nu stiu ce poti sa mai faci cu ele dupa ce au trecut.

Dupa ce le vad pictate e ca si cum le-am dat delete si pot sa le sterg, sa dispara de pe hard.
Fac loc pentru altele care sigur vor trebui sterse prin aceeasi metoda. Ramane in urma un fel de print screen manual.

Imaginile sunt niste flash-uri cateva secunde de realitate pe care am vrea sa o traversam cat mai repede, este doar preparatia pentru ce va urma.
De aici inainte pentru fiecare incepe o realitate proprie." Florin Ciulache

Vernisajul expozitiei "Scrambled Channel" - Florin Ciulache
Miercuri, 21 mai 2008, ora 19.00
Galeria 26 (Str. Dr. Staicovici nr. 26, Bucuresti)

Vernisajul expozitiei "Achizitii 2007-2008"


Muzeul National de Arta al Romaniei te invita joi, 22 mai 2008, orele 13.00, la vernisajul expozitiei Achizitii 2007-2008. Muzeul a achizitionat in anul 2007 si la inceputul anului 2008, cu sprijinul generos al Ministerului Culturii si Cultelor, 71 de lucrari valoroase, imbogatind astfel patrimoniul Sectiilor de Arta Veche Romaneasca, Arta Romaneasca Moderna, Arta Grafica, Arta Europeana, Arta Decorativa si Arta Orientala.


Deschisa in lunile mai si iunie ale acestui an, expozitia "Achizitii 2007-2008" prezinta publicului cateva lucrari semnificative de arta romaneasca din secolele XIX si XX, punctand totodata momente importante ale artei universale.

De o deosebita valoare sunt cele patru icoane pe lemn: Rastignirea, secolul XV, Sf. Ioan Botezatorul, secolul XVI, atelier rusesc, Sfintii Nicolae, Varvara si Sava, secolul XVII, atelier cretan si icoana Grup de sfinti, ante 1819, atelierul lui Mincu zugravul. O atractie a expozitiei o constituie, de asemenea, si manuscrisul talismanic realizat in secolul al XVIII-lea in Imperiul Otoman.

Printre achizitii se numara si patru lucrari de arta decorativa, carnete cu schite si insemnari de Nicolae Vermont, 2 gravuri in acvaforte de Leon Lebegue, ilustratii la volumul Fetes Galantes de Paul Verlaine (editura Ferroud in anul 1913), precum si un volum bibliofil, Theodore Duret, Histoire des Peintres Impressionnistes - Pissaro, Claude Monet, Sisley, Renoir, Berthe Morisot, Cezanne, Guillaumin (Nouvelle edition, Paris, H.
Floury Editeur, 1919) cu numeroase ilustratii, printre care 3 gravuri originale in acvaforte de Auguste Renoir si Armand Guillaumin.

Vernisajul expozitiei "Achizitii 2007-2008"
Joi, 22 mai, ora 13.00
Durata: mai - iunie 2008
Muzeul National de Arta al Romaniei, Calea Victoriei 49-53, Salile Kretzulescu
Program de vizitare: miercuri - duminica, 11.00- 19.00  
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod