"Intoarcere in Normandie"

Marti, 8 aprilie, ora 20.30, la Sala Elvira Popescu va avea loc proiectia speciala, in prezenta regizorului, a filmului documentar "Retour en Normandie" de Nicolas Philibert.
Marti, 8 aprilie, ora 20.30, la Sala Elvira Popescu va avea loc proiectia speciala, in prezenta regizorului, a filmului documentar "Retour en Normandie" de Nicolas Philibert.

Nicolas Philibert, realizator francez de filme documentare, isi face debutul in cinema cu Rene Allio participand la turnajul filmului Les Camisards. Philibert se reintalneste cu Allio la lucrarile pentru filmul "Rude journee pour la reine", cand indeplineste functiile de decorator si accesorist. Primul sau documentar de lung-metraj, "La Ville Louvre", dateaza din 1990 si surprinde activitatea nocturna a celebrului muzeu.


"Le Pays des sourds" realizat in 1992 este o marturie despre cultura si viata de zi cu zi a persoanelor atinse de surditate totala. Nicolas Philibert este manat de dorinta de a aduce o alta viziune asupra elementelor contemporane din societatea noastra. In 2002, semneaza documentarul "Etre et avoir", pe care l-a realizat lasandu-si camera sa surprinda activitatea intr-o clasa unica, intr-o scoala comunala.

Filmul se bucura de un imens succes (aproape 1,8 milioane de spectatori) si, in afara de selectia in concurs la Festivalul de la Cannes, obtine Premiul Louis Delluc.
Incurajat de acest succes, Nicolas Philibert se hotaraste sa mearga pe platoul de lucru al filmului "Moi, Pierre Riviere" si sa realizeze documentarul "Retour en Normandie".  

In 1975, pe cand era tanar asistent, Nicolas Philibert a participat la o extraordinara aventura - Filmarile lui Rene Allio pentru lung-metrajul "Moi, Pierre Riviere". Filmul spunea povestea unui fapt divers din timpul blocajului din Normandia in 1835: un taran de 20 de ani isi omorase o buna parte din familie.
Au trecut 30 de ani de la filmari. Astazi, Nicolas Philibert s-a hotarat sa revina pe locurile de turnaj pentru a evoca filmarile de odinioara, dar si pentru a le descoperi asa cum sunt ele in prezent.

"Retour en Normandie" / "Intoarcere in Normandie"
Marti, 8 aprilie, ora 20.30
Sala Elvira Popescu (Bulevardul Dacia nr. 77, Bucuresti)
Documentar - Franta, 2007 - Durata: 1h53
VO franceza, subtitrat in limba romana
Eveniment organizat de Institutul Francez din Bucuresti (www.culture-france.ro)
Partener media: Cinemagia
Pretul unui bilet: 5 RON - Biletele vor fi puse in vanzare cu 30 de minute inainte de inceperea proiectiei
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod