Tainele masajului artistic

Cine a spus prima oara "mi-a luat durerea cu mana" probabil ca tocmai iesise dintr-o sedinta de masaj. Iar daca primul impuls al cuiva este acela de a exclama "ma simt ca un nou nascut", inseamna ca tocmai s-a rasfatat cu o sedinta de masaj ritmic si artistic (o tehnica recent lansata si in Romania, chiar de creatorul acesteia, Guy Dumont). Eu cel putin asa am exclamat.

De ce imi place masajul? Argumente stiintifice sunt nenumarate dar primul pentru mine este starea de rasfat si relaxare pe care ti-o induce. Am aflat de la Guy Dumont (prezent in Romania la invitatia Cella Center, pentru a sustine o serie de cursuri privind tehnica de masaj pe care a creat-o) ca exista o explicatie stiintifica si pentru asta: "in cele noua luni de zile, cat ne aflam in pantecul mamei, traim o stare maxima de confort si siguranta. Dupa ce ne nastem, vom cauta in permanenta sa regasim aceasta stare".

Masajul are state vechi in istorie (dar surpriza e - mi-a confirmat-o Guy - ca oamenii nu stapanesc nici azi, in mare parte, stiinta atingerii): chinezii vorbeau inca din anul 2760 i.Hr.
despre proprietatile terapeutice ale atingerii, iar atletii Jocurilor Olimpice din 776 i.Hr. nu intrau in competitie fara sa se maseze. Unul din marile secrete ale lui Iulius Cezar este acela ca apela la terapia prin masaj pentru tratarea nevralgiei si a crizelor sale de epilepsie. N-ai sa crezi, dar Sigmund Freud apela la aceasta pentru tratarea isteriei.

Francezii au avut si ei un cuvant de spus in dezvoltarea "artei" masajului. Rene Maurice Gattefosse, un chimist francez, a inceput studiul asupra uleiurilor esentiale in 1937, dupa ce a observat cat de repede s-a vindecat mana sa, arsa in timpul unor experimente de laborator, pe care o tinuse ulterior in ulei de lavanda. El are "drepturile de autor" asupra aromoterapiei. Cateva decenii mai tarziu, tot francezii, prin Guy Dumont, au creat doua noi tehnici de masaj, cel ritmic si cel artistic si metoda de masaj "la patru maini", pe cat de spectaculoase fata de metodele clasice, pe atat de eficiente.

Guy Dumont a inceput sa studieze masajul in urma cu 25 de ani.Specialist in naturopatie, drenaj limfatic (metoda Vodder), auriculoterapie si reflexologie (metoda Henri Jarricot) si diplomat in metoda "Sensitive Gestalt Massage", el a creat in anul 1980 masajul ritmic si artistic.
Aceasta metoda combina virtutile muzicii cu tehnici de masaj ce implica o stare de empatie cu fiecare dintre pacienti. Ea cuprinde o serie de miscari complexe, de 10 ori mai numeroase decat in masajul obisnuit (peste 200, comparativ cu cele 20 din cadrul masajului clasic). Inducerea unei stari de confort cat mai profund, care relaxeaza si indeparteaza stresul, este principiul care sta la baza acestei metode.

7 beneficii ale masajului

Te-ai intrebat vreodata cum ar fi daca, printr-o tehnica ingenioasa, apa ar putea masa? Si cum te-ai simti? Iata raspunsul: dupa sedinta de masaj artistic (pentru ca asta ar fi "tehnica ingenioasa"), am zambit mai mult si mai larg decat de obicei. Eram rezultatul unei ore de confort maxim, iar starea mea tonica ulterioara sta marturie. Pe langa aceste efecte imediate ale masajului, el are si altele cel putin la fel de importante, terapeutice:

Reduce tensiunea musculara. Tensiunea musculara cronica reduce circulatia sangelui si pe aceea limfatica.
Masajul relaxeaza muschii obositi sau contractati si ii poate stimula pe aceia slabiti.

Imbunatateste circulatia sangvina. Capacitatea de oxigenare a sangelui poate creste cu 10-15% dupa un masaj. In timpul acestuia, vasele de sange se dilata, ceea ce are un efect benefic asupra functionarii organelor interne.

Ajuta la circulatia limfatica. Limfa are un rol vital pentru sanatatea organismului, acela de a indeparta toxinele din tesuturi. Masajul stimuleaza circulatia acesteia.

Creste mobilitatea. Masajul are o actiune de stretching asupra muschilor si tesuturilor, ceea ce conduce la mentinerea elasticitatii acestora.

Echilibreaza sistemul nervos. Il linisteste sau stimuleaza, in functie de efectul dorit.

Imbunatateste starea pielii. Stimuleaza functia glandelor sebacee si sudoripare, ceea ce duce la o piele hidratata si curata.

Ajuta la functia digestiva. Masajul mareste productia de suc gastric, saliva si urina.
In timpul acestuia, se intensifica producerea de azot si sare, ce are drept rezultat cresterea ratei metabolice a organismului.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ionela pe 20 Mai 2008, 20:45
    masajul la persoanele epileptice

    Este bine sa faci masaj daca ai epilepsie?Pacienta nu a mai avut crize de 3 ani si urmeaza un tratament medical strict.Va rog frumos daca puteti sa-mi dati un raspuns...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod