Combate stresul cu ajutorul respiratiei

Din multe puncte de vedere, stim ce-ar trebui sa facem pentru a combate stresul care se insinueaza in viata noastra, si aceasta in plan teoretic si practic deopotriva. Astfel, miscarea fizica reprezinta una dintre armele esentiale in lupta cu stresul, urmata de alimentatia corecta (lipsa unor vitamine si minerale poate fi in stransa legatura cu aparitia simptomelor stresului) si in ansamblu, un regim de viata cat mai sanatos, bazat pe consum de fructe, legume si lactate, si cu minimum sapte ore de somn in fiecare noapte.

Da, stiu ca pentru cele mai multe persoane asa-ceva este pur si simplu o iluzie.
Un asemenea mod de viata este dificil de intretinut, tocmai ca urmare a multiplelor solicitari de care avem parte atat la serviciu, cat si acasa. Tocmai de aceea se intampla uneori sa ne confruntam cu puseuri nervoase, pe care cu totii le punem pe seama stresului. Acestea pot surveni in doua situatii: fie (de cele mai multe ori) intr-un context de tensiune si incordare maxima, fie aparent "din senin", cand nimic nu ar anunta acest lucru.

In ambele cazuri, poti preveni sau remedia aceasta neplacere, numai cu ajutorul respiratiei. Inspira si expira adanc si rar. Atunci cand aerul ajunge in extremitatea inferioara a plamanilor, pulsul este mai lent, tensiunea arteriala scade, musculatura se relaxeaza, iar in plan psihic se va observa, in foarte scurt timp, o destindere evidenta.

Acest cumul de efecte pozitive va fi cu mult mai mare daca vei tine cont de un amanunt: obisnuieste-te sa practici respiratia abdominala, si nu din piept.
Respirand in piept, avem reflexul firesc de a incorda muschii pectorali, ceea ce va duce la intensificarea ritmului respiratiei si, in consecinta, la insuficienta oxigenare a creierului. La polul opus, prin respiratia abdominala, intreg organismul primeste aportul optim de oxigen.

Ar trebui sa luam exemplu de la bebelusi, care au reflexul de a respira abdominal, dar pe masura ce inainteaza in varsta, pierd acest obicei. Respiratia este singura functie organica pe care o putem indeplini la nivel atat constient, cat si inconstient.

O serie de studii efectuate in strainatate au evidentiat faptul ca numeroase femei care practica respiratia constienta macar zece minute pe zi se confrunta de mult mai putine ori cu enervantele migrene (cauzate, de cele mai multe ori, de stres) si de asemenea, prezinta si ameliorari considerabile ale unor suferinte cronice.

Prin urmare, cand ai la dispozitie cateva minute de ragaz, izoleaza-te in biroul tau, stai comod pe scaun cu ochii inchisi si practica respiratia abdominala.
Ideal ar fi daca ai putea sa-ti si imaginezi modul in care aerul intra in plamanii tai si revigoreaza organismul. Pentru a obtine efect maxim, nu ai nevoie de alte stimulente externe (ceaiuri, lumanari parfumate, esenta de lavanda). Bineinteles ca si acestea au rolul lor, dar in situatia de fata ne referim mai mult la ameliorarea efectului si mai putin a cauzei.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod