Sase pasi catre o alimentatie sanatoasa

Ai auzit de multe ori sintagma: "a manca sanatos". Oare cum iti suna acest lucru? Daca ar fi sa analizam, am gasi cateva posibile variante. Este descurajant: cine poate sa tina cont de acest aspect si sa consume numai alimente sarace in grasimi, dar bogate in vitamine si minerale? In alta ordine de idei, suna cam confuz. Ce inseamna, la urma urmei, sa mananci sanatos? Iti sugeram o serie de sase schimbari pe care ar trebui sa le faci in alimentatia ta, pentru a te apropia considerabil de acest obiectiv - in esenta, deloc dificil de atins.

Ia vitamine

Adevarul este ca nu poti prelua toate vitaminele si mineralele numai din alimentatie, chiar daca, asa cum este de dorit, consumi zilnic fructe si legume (preferabil, proaspete).
Se recomanda multivitaminele, pentru ca-ti ofera necesarul zilnic din toate elementele nutritive esentiale. Daca te simti slabita preponderent in perioada menstruatiei, ar trebui sa-ti faci analizele: nu este exclus sa ai o carenta de fier in organism.

Inlocuieste sucul de portocale cu o portocala

Regula este valabila pentru orice suc de fructe, la modul general. Ai putea spune: care este diferenta, nu e acelasi lucru? Nu este. Sucul de fructe contine zahar (si deci, va avea un aport apreciabil de calorii). Pe langa aceasta, fructul consumat ca atare furnizeaza mai multe fibre (prin urmare, faciliteaza procesul de digestie) si mai putine calorii.


Citeste cu atentie etichetele!

Cand achizitionezi cereale, prajiturele, paine si alte produse de acest gen, uita-te pe lista ingredientelor. Daca produsele respective contin ulei hidrogenat, renunta la ele si orienteaza-te spre unele care contin uleiuri non-hidrogenate (spre exemplu, uleiul de masline, de soia, de floarea soarelui).

Consuma cereale integrale

Inlocuieste cerealele rafinate (care se regasesc in prajituri, paine alba, biscuiti dulci, orez, paste, pizza) cu unele integrale (orez integral, porumb, germeni de grau). Acestea din urma sunt mai satioase si, in felul acesta, vei reduce aportul de carbohidrati din organism.


Nici o zi fara legume cu frunze verzi

De obicei, nu le includem in alimentatie - si, cand se intampla, este mai degraba rodul intamplarii. Dar numeroase studii realizate in strainatate au evidentiat o legatura clara intre consumul frecvent de legume cu frunzele verzi si scaderea riscului aparitiei bolilor cardiace si a cataractei, pentru ca acestea sunt bogate in micronutrienti, potasiu si carotenoizi care nu se regasesc atat de mult in alte produse alimentare.

Pasi mici, dar siguri

Nu te hazarda: este imposibil sa-ti schimbi radical stilul de viata si regimul alimentar de la o zi la alta.
Este un proces care se deruleaza in timp: astazi reduci portia de mancare la pranz (dar numai la o singura masa!), maine inlocuiesti sandvisul cu o salata de fructe sau de legume, poimaine incepi sa faci sport (cate 15 minute zilnic, pentru moment)... Treptat, vei progresa si iti vei da seama imediat de acest lucru: de mult nu te-ai mai simtit atat de bine!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod