Pepenele verde - Beneficii asupra sanatatii

Acest fruct nu numai ca te racoreste in zilele fierbinti de vara, ci te poate ajuta si in vindecarea inflamatiilor care contribuie la aparitia unor afectiuni precum astmul, ateroscleroza, diabetul, cancerul de colon sau artrita.


Continut bogat in antioxidanti

Deliciosul si zemosul pepene verde contine unii dintre cei mai puternici antioxidanti din natura. Este o sursa excelenta de vitamina C si o buna sursa de vitamina A, antioxidanti carotenoizi, licopen. Acesti antioxidanti puternici calatoresc prin corp neutralizand radicalii liberi.


O sursa buna de licopen

Pepenele verde este o sursa excelenta de carotenoizi, licopen. Cunoscut ca fiind foarte intalnit in rosii, licopenul este prezent in cantitati mari si in pepenele verde si in mango. Licopenul a fost indelung studiat pentru puterile antioxidante si in prevenirea cancerului, precum cancerul de prostata, cancerul la san, cancerul endometrial, cancerul la plamani si cancerul colorectal.


Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a aratat ca la pacientii cu adenoame colorectale, nivelul de licopen din sange este cu 35% mai mic fata de celelalte persoane. Si nivelul de beta caroten tinde sa fie cu 25% mai mic desi, conform cercetatorilor, aceasta diferenta nu este importanta.


Pepenele verde si ceaiul verde pot preveni aparitia cancerului de prostata

O dieta bogata in fructe cu un continut mare de licopen, precum pepenele verde, si consumul de ceai verde reduc considerabil riscul aparitiei cancerului de prostata, arata un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica. Studiul care a fost efectuat pe 130 de bolnavi de cancer de prostata si un grup de control de 274 de persoane, a aratat ca barbatii care consuma in mod regulat ceai verde prezinta un risc cu 86% mai mic de a face cancer de prostata.


Un efect asemanator il are si consumul de fructe si legume cu un continut bogat in licopen (tomate, caise, pepene verde, papaya, guava). Barbatii care consuma in mod frecvent aceste fructe sau legume prezinta un risc cu 82% mai scazut de a face cancer de prostata. Consumul de pepene verde si ceai verde, combinat, ofera o protectie mai mare impotriva cancerului de prostata, decat cea data de fiecare in parte, sunt de parere specialistii.


Ofera mai multa energie

Pepenele verde este bogat in vitamine B, necesare pentru producerea de energie. Este o buna sursa de vitamina B6, B1, magneziu si potasiu.


Protectie impotriva degenerescentei maculare

Poate ca mama ta ti-a zis, cand erai copil, ca mancand morcovi iti vei pastra ochii stralucitori. Se pare ca avea dreptate. Fructele iti pot fi de mare folos in pastrarea vederii.
Un studiu publicat in "Arhivele de Oftalmologie" indica faptul ca 3 sau mai multe portii de fructe consumate pe zi duce la scaderea riscului (cu 36%) aparitiei degenerescentei maculare, principala cauza a pierderii vederii la persoanele in varsta.

In acest studiu, in care au fost implicati 110.000 femei si barbati, cercetatorii au analizat efectul pe care il are consumul de fructe, legume, vitamine antioxidante A,C,E si carotenoide asupra participantilor. In timp ce, in mod surprinzator, consumul de legume, vitamine antioxidante si carotenoide nu au avut un efect major in prevenirea degenerescentei maculare, consumul de fructe a avut un rol foarte important in prevenirea acestei boli.


Arginina previne disfunctiile erectile si scade presiunea sangelui

Un alt motiv pentru a te bucura de acest fruct inainte ca vara sa se termine: pepenele verde este foarte bogat in citrulina, aminoacid folosit de organism pentru crearea unui alt aminoacid, arginina, folosit pentru eliminarea amoniacului din organism si pentru producerea de oxid nitric.
Oxidul nitric nu numai ca relaxeaza vasele de sange, ducand la scaderea presiunii sangelui, ci este si component al medicamentului Viagra folosit pentru prevenirea disfunctiilor erectile.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • angica5 pe 24 Iul 2013, 05:55
    pepene verde

    pepenele verde este foarte bun am diabet tip2 si dupa ce consum o felie de pepene imi scade valorile de glicemie.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod