Diversificati-va alimentatia

Adoptarea unui nou stil de viata care sa aiba ca finalitate obtinerea unei greutati sanatoase presupune scaderea numarului de calorii ingerate. Scaderea aportului caloric nu inseamna neaparat scaderea satisfactiei legata de alimentele consumate. Puteti reduce aportul caloric consumand alimente gustoase, sanatoase si care se prepara usor.

Sa mananci bine inseamna sa te bucuri, sa savurezi alimente gustoase si, implicit, o stare buna de nutritie. Alimentatia sanatoasa, alegerea unei diete pe baza de fructe, legume, cereale, contribuie, totodata, si la reducerea riscului instalarii unor afectiuni legate de supraponderabilitate. Multe dintre cancere, boli cardiace si hipertensiunea arteriala sunt direct legate de alimentatie si, in mod special, de dieta bogata in grasimi, mai ales in grasimi saturate. Chiar in absenta scaderii ponderale, adoptarea unui comportament alimentar sanatos poate fi benefica.

Consumul unei varietati cat mai mari de alimente favorizeaza mentinerea sanatatii. Nici un aliment nu poate furniza integral toate principiile nutritive esentiale necesare. Alegeti pentru consum dintr-o varietate de legume, fructe, cereale, si surse sarace in proteine, ca de exemplu leguminoasele, pestele, lactatele degresate si carnea slaba.
In acest fel va puteti imbunatati starea de nutritie si, implicit, pe cea de sanatate.

Incercati sa largiti paleta alimentelor consumate prin deprinderea a noi gusturi si noi feluri de mancare. Fiti creativi! Tineti minte: varietatea reprezinta "sarea si piperul" vietii. Incercati in fiecare saptamana un aliment sau o reteta noua. Probabil ati auzit de mango, kiwi, anghinare, arugula (planta din familia crucifere) sau tofu, dar probabil ca nu stiti ce sunt, cum sa le pregatiti si care este locul pe care l-ar putea ocupa in dieta dumneavoastra. Tineti minte ca nu trebuie sa renuntati in totalitate la alimentele preferate, dar ca exista o multime de provocari in acest domeniu, gata intotdeauna sa fie descoperite. Asa ca tot ce va ramane de facut este sa incepeti sa le explorati.

Explorarea papilelor gustative pentru a percepe noi senzatii

Lipsa familiarizarii cu un anumit gust poate constitui o bariera in calea consumului unor alimente noi. Treceti in revista lista de mai jos care cuprinde alimente ce sunt poate noi pentru dumneavoastra si cititi si descrierea care le insoteste. Veti descoperi ca unele dintre ele sunt la fel de gustoase si de usor de preparat ca multe alte alimente pe care le cunoasteti, daca nu chiar mai gustoase.


- Orzul. O cereala care arata ca orezul si se prepara asemanator cu acesta. Orzul este o sursa de fibre foarte sanatoasa si saraca in grasimi.
- Paste fainoase pentru cus-cus. Provin din grau care este tratat la aburi, uscat si apoi zdrobit in particule mai mici. Se prepara asemanator cu orezul. Pentru a beneficia de cat mai multe substante nutritive, trebuie sa aveti in vedere varietatile de faina integrala din grau.
- Varza furajera. Varietate de leguma cu frunze verzi si cu gust asemanator cu cel al verzei. O jumatate de cana de varza fiarta reprezinta o sursa importanta de beta-caroten (vitamina A), vitamina C si calciu. Modul de preparare este asemanator cu al spanacului, fiarta sau calita in grasime.
- Kasha (terci din faina de hrisca). Seminte uscate de hrisca, de cele mai multe ori zdrobite si transformate intr-un fel de terci subtire. Desi hrisca nu este o cereala, deseori o veti gasi la raionul de cereale in magazine. Hrisca se prepara la fel ca si orezul sau alte cereale, prin fierbere.
- Fructele de kiwi. Fruct cu miezul verde deschis si gust care aminteste de capsuni si ananas. Un fruct de kiwi are la fel de multa vitamina C ca si o portocala si poate asigura necesarul zilnic pentru organism.
Fructul poate fi curatat de coaja, taiat in bucati si folosit pentru salate sau alte preparate servite ca desert.
- Mango. Fruct cu miez de culoare galben-portocalie si gust dulce acrisor. Un fruct poate acoperi necesarul zilnic de vitamina C si, in plus, reprezinta o sursa importanta de vitamina A (beta caroten) si potasiu. Incercati sa folositi acest fruct pentru sosul salsa (sos condimentat de rosii, folosit mai ales in bucataria latino-americana) sau in salatele de fructe.
- Tempeh (fel de mancare specific in Indonezia). Un anumit fel de manacare facut din seminte de soia fermentate si care se vinde inghetat sau doar racit, sub forma de cozonac. Este principalul fel de mancare in Indonezia. Are consistenta de carne, aroma de nuca si poate fi folosit ca substitut pentru carne. Reprezinta o sursa de proteine saraca in grasimi, calciu, fibre, izoflavonoizi si estrogeni naturali.
- Granule de soia. Substitut pentru carne facut din soia si condimente. Compozitia se foloseste sfaramata in diverse feluri de mancare, intocmai ca si carnea tocata de vita. Spre deosebire de carnea tocata de vita, nu necesita prajire. Puteti gasi un produs similar cu acesta, dar facut din proteine vegetale.
- Tofu (lapte inchegat ce provine din boabe de soia macinate si care este folosit mai ales in bucataria asiatica si in dietele vegetariene).
Produs fabricat din lapte obtinut din seminte de soia dupa un proces tehnologic similar cu cel de producere a branzei. Deoarece are un gust fin si consistenta unui burete, poate absorbi usor diverse arome. Poate fi folosita prajita cu diverse feluri de mancare sau amestecata cu oua, pentru omleta. Atunci cand este inghetata, poate fi folosita in diverse preparate ca substitut pentru carnea tocata.
- Tomatillo (fruct originar din Mexic). Fruct care seamana cu o rosie mica, verde si care are coaja cu textura asemanatoare pergamentului. Are gust de lamaie, mere si diverse ierburi. Este hipocaloric si reprezinta o sursa importanta de potasiu. Folositi-l la guacamole (fel de mancare specific latino-american din piure de avocado, ardei iute, rosii, etc.), salsa sau consumati-l pur si simplu din caserole.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod