Beneficiile mirodeniilor folosite de Sarbatori

Nimic nu semnaleaza inceperea Sarbatorilor mai bine decat parfumul dat de mirodeniile specifice acestora. Acestea ofera mai mult decat un miros placut in locuinte deoarece sunt foarte sanatoase pentru organism. Astfel, mirodeniile nu aduc numai un gust mai bun mancarurilor ci sunt si un sprijin al sanatatii.

Nimic nu semnaleaza inceperea Sarbatorilor mai bine decat parfumul dat de mirodeniile specifice acestora. Acestea ofera mai mult decat un miros placut in locuinte deoarece sunt foarte sanatoase pentru organism. Astfel, mirodeniile nu aduc numai un gust mai bun mancarurilor ci sunt si un sprijin al sanatatii.

 

Scortisoara

Cu un gust dulce-picant, scortisoarea a fost folosita de multe culturi pentru proprietatile medicale inca de acum sute, chiar mii de ani.

Una din cele mai cunoscute beneficii ale scortisoarei are legatura cu diabetul de tip 2. Un studiu publicat in jurnalul Ingrijirea Diabetului sustine ca o jumatate de lingurita de scortisoara pe zi reduce semnificativ nivelul zaharului din sange in cazul persoanelor care sufera de diabet tip 2. De asemenea, scortisoara reduce trigliceridele, colesterolul LDL dar si nivelul total al colesterolului.

Beneficiile scortisoarei

  • usureaza congestia;
  • sprijina functiile digestive;
  • contracta si tonifica tesuturile;
  • anti-inflamator pentru usurarea artritei;
  • amelioreaza disconfortul din timpul menstruatiei;
  • amelioreaza durerea si dezmorteste muschii si articulatiile;
  • subtiaza componentele sangelui care stimuleaza circulatia;
  • puternic agent anti-bacterial care ucide E-coli si alte bacterii;
  • previne infectarea tracturilor urinare, aparitia cariilor si gingivitei.


Nucsoara

Nucsoara este un alt condimente care poseda o multitudine de proprietati benefice sanatatii.
Aceasta poate fi folosita la o sumedenie de mancaruri  in decursul sarbatorilor dar in restul anului.

Beneficiile nucsoarei

  • diaree;
  • indigestie;
  • anxietate;
  • scade colesterolul;
  • scade presiunea sangvina;
  • intensifica circulatia sangelui;
  • sporeste atentie si concentrare;
  • calmeaza convulsiunile musculare;
  • lupta impotriva gutei si dureri articulare;
  • te scapa de greata si de stareile de voma;
  • previna impotena sau infertilitatea la barbati;
  • te scapa de durerile de dinti (uleiul de nucsoara);
  • insomnie, aceasta produce somnolenta, deci trebuie consumata cand vrei sa te relaxezi sau sa te odihnesti.

Atentie, nu face excese de nucsoara deoarece are efecte secundare: greata, halucinatii, inflamatii sau soc.


Cuisoare


Cuisoarele au o savoare puternica dulce-picanta, si dau un gust nemaipomenit mai multor feluri de mancare.
Cuisoarele  au inceput sa fie consumate, in mai multe zone ale Pamantului, inca de acum 2000 ani. Printre cele mai cunoscute proprietati ale cuisoarelor se afla tratarea problemelor dentare si gutei.

Beneficiile cuisoarelor

  • este antioxidant, antiinflamator si antibacterian;
  • elimina parazitii intestinali, bacteriile si ciupercile;
  • imbunatateste creativitatea si sporeste concentrarea ;
  • amelioareaza problemele respiratorii mai ales astmul si brosnita;
  • usureaza durerile musculare provocare prin lezare, dar si artrita si reumatismul.


Ghimbirul


Ghimbirul este un alt condiment cu o aroma puternica care este perfect pentru incalzirea trupului dar si pentru mancaruri.

Beneficiile ghimbirului

  • elimina gazele intestinale;
  • intareste sistemul imunitar;
  • are proprietati de antioxidant;
  • imbunatateste secretiile biliare;
  • are proprietati anti-inflamatorii;
  • te scapa de starile de ameteala;
  • te protejeaza de bacterii si ciuperci;
  • protejeaza sanatatea cardiovasculara;
  • relaxeaza si calmeaza tracturile intestinale;
  • calmeaza greata si alte afectiuni ale stomacului.


Menta

Efectele terapeutice ale mentei proaspete sunt cunoscute inca din Antichitate iar mirosul acesteia a devenit simbolul ospitalitatii in mai multe culturi.

Beneficiile mentei

  • usureaza tractul digestiv;
  • poate proteja impotriva cancerului;
  • amelioreaza simptomele intestinului iritat;
  • amelioreaza simptomele alergiilor si astmului;
  • paralizeaza cresterea bacteriilor si ciupercilor.

Cu toate ca sunt multe efecte pozitive de care poti beneficia prin adaugarea acestor condimente in alimentatie, trebuie sa stii ca acestea nu trebuie consumate in fiecare zi deoarece te expui riscului de a deveni alergica.
Condimentele nu trebuie privite care un "remediu" pentru probleme de sanatate. Numai prin indepartarea cauzelor afectiunii cu ajutorul unei diete si a unui stil de viata sanatos poti avea o sanatate optima.  
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • edi pe 3 Oct 2009, 14:28
    bravo

    daca este adevarat este extraordinar. sa nu faceti misto

    0
    0

  • ema pe 27 Iul 2009, 18:31

    foarte util.multumim.

    0
    0

  • GACSI EVA pe 25 Dec 2007, 09:34
    Mirodenii

    Mi-a placut foarte mult si este util. Unele stiam unele nu. Sant o gramada de mirodenii si alimente care prin consumarea lor regulata ne vin in ajutor pentru a mentine si remedia sanatatea. Multumesc ca le cumulati atat de bine intr-un scurt articol.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod