Zece motive pentru a lucra cu un antrenor personal de fitness

Pentru un program de exercitii adaptat nevoilor tale, dar si pentru a te asigura ca vei avea permanent pe cineva care sa te motiveze sa continui sa faci sport, trainerul personal este solutia cea mai potrivita. Razvan Dumitrica, kinetoterapeut la Cella Center, spune ca aceste nevoi pot fi legate de obiectivele privind aspectul fizic, programul zilnic sau sanatate - un alt factor care solicita personalizarea programului de sport.

"Sunt persoane care doresc sa faca putina miscare dimineata, inainte de a merge la birou, sau la sfarsitul zilei, caz in care ultimul lucru pe care si-l doresc este sa reia discutiile cu instructorul despre obiective, preferinte etc., lucru inutil in cazul trainerului personal, care cunoaste deja toate aceste detalii", considera Razvan Dumitrica.

Care sunt criteriile de care trebuie sa tii cont in alegerea instructorului?

Razvan Dumitrica indica acele aspecte care conteaza in alegerea trainerului personal. In primul rand, acesta trebuie sa fie comunicativ si atent la nevoile tale, adaptand exercitiile capacitatii de lucru a organismului tau. "Sunt persoane care nu au rezistenta, dar reactioneaza bine la miscarile orientate spre viteza. Rezultatele apar la fel de repede in ambele cazuri, indiferent de tipul exercitiilor, atata vreme cand acestea vin in intampinarea caracteristicilor fiecaruia".


In al doilea rand, instructorul personal trebuie sa stie sa citeasca putin mai departe de ceea ce ii comunici tu, caz in care el poate deveni un foarte bun motivator pentru tine. El poate ajunge sa iti cunoasca necesitatile fara chiar sa fie nevoie sa i le spui.

In al treilea rand, fii atenta la capacitatea sa de adaptare - nu conteaza atat certificarile pe care le are sau recomandarile pe care le primeste din partea cunostintelor tale, cat abilitatea sa de a descoperi care sunt piedicile ce te opresc sa urmezi un program constant de sport. "Lucrez cu o persoana care, avand peste 30 de ani, nu mai facuse sport din clasa a V-a. Ramasese cu amintiri foarte neplacute legate de practicarea sportului. Am gasit impreuna calea de a depasi aceste obstacole si se antreneaza deja de doi ani de zile, in mod constant", conchide Razvan Dumitrica.

Iata zece motive pentru care ar trebui sa iti angajezi un instructor personal de fitness.

Motivatie

Un antrenor profesionist de fitness nu se limiteaza numai la a te indruma in timpul programului de exercitii fizice, avand si rol de sustinere psihologica, incurajare si motivatie atunci cand te simti descurajata sau ai impresia ca nu progresezi.

Constanta

In cazul in care ai sentimentul ca iti lipseste motivatia si nu iti respecti programul saptamanal pe care ti l-ai propus, angajeaza-ti un antrenor personal.
Procedand astfel, nu vei mai putea avea nici o scuza pentru a nu te duce sambata dimineata la sala.

Siguranta

Nu stii sigur cum trebuie utilizate anumite aparate din sala sau cum ar trebui sa lucrezi pentru a nu te accidenta si a nu-ti periclita articulatiile? Antrenorul tau iti va explica in detaliu tot ceea ce vrei sa stii si te va supraveghea pe durata efectuarii exercitiilor, astfel incat vei fi in siguranta.

Instruire personala

Programele de exercitii fizice nu sunt universal valabile. Ceea ce i se potriveste unei persoane poate sa nu dea nici un rezultat in cazul altcuiva, sau chiar sa fie contraindicat. Antrenorul tau iti va trasa programul care ti se potriveste, in raport cu starea ta de sanatate, greutate, inaltime si obiectivele pe care ti le-ai propus.

Supraveghere

Prima indatorire a unui antrenor personal este sa te supravegheze in timp ce iti efectuezi programul. Ai nevoie de o persoana care sa iti tina gleznele in timp ce lucrezi exercitii pentru abdomen? Nu esti convinsa ca lucrezi corect? Tocmai de aceea exista antrenorul de fitness: pentru a observa, a asista si, daca este cazul, a te corecta si indruma.

"Cand lucrezi intr-o sala unde se antreneaza mai multe persoane, este posibil sa interactionezi cu ele, sa le imprumuti exercitiile, care poate nu sunt cele mai potrivite pentru tine.
Un instructor care are in grija mai multe persoane nu are timpul necesar pentru a urmari detalii precum modul in care iti dozezi efortul, durata pauzelor sau executarea corecta a miscarilor", arata instructorul de la Cella Center.

Eficienta

Uneori, se poate intampla ca programul de antrenament sa fie monoton - din moment ce contine aceleasi exercitii. Astfel, nu este exclus ca dupa o vreme sa te plictisesti si sa nu mai dai acelasi randament. Solutia o reprezinta - din nou - antrenorul personal, care iti va schimba periodic exercitiile cu unele similare ca efect, dar diferite ca stil.

Antrenament special destinat unui anumit sport

Chiar daca stilul tau de viata este aglomerat si caracterizat de multiple solicitari de ordin profesional si personal, oricine isi poate face timp sa practice un sport. Vrei sa-ti imbunatatesti punctajul pe terenul de golf? Sau sa-l invingi pe sotul tau la tenis? Ori ti-ai dori sa parcurgi zece lungimi de bazin inotand in stilul bras? Pentru oricare dintre aceste sporturi, sau aproape orice altceva, iti poti alege un antrenor personal, care te va ajuta sa ajungi la nivelul propus.

Refacere dupa eventuale accidentari

Este inevitabil sa se intample la un moment dat si acest lucru... o entorsa, o intindere musculara, sau chiar o fisura a ligamentelor.
Daca ai un antrenor personal, recuperarea ta va fi mai rapida si nu vei risca aparitia complicatiilor. Aceasta pentru ca antrenorul iti va stabili un program special, de refacere, cu exercitii mai simple, dar care stimuleaza musculatura si o tonifica.

Antrenament in conditii de sanatate speciale

Cercetarile efectuate in strainatate au evidentiat faptul ca persoanele care au probleme de sanatate (cum ar fi astm bronsic, diabet, osteoporoza, sau diverse afectiuni cardiovasculare) pot urma un program regulat de exercitii fizice, foarte benefic pentru organism - dar numai sub supravegherea unui antrenor, care le cunoaste situatia si le va stabili exercitiile in consecinta.

Respect de sine

Se stie: daca te simti bine in propria piele, acest lucru se va reflecta in infatisarea ta - si reciproc. Nu numai ca antrenorul personal te va ajuta sa-ti indeplinesti obiectivele propuse, dar incurajarile, aprecierile si sfaturile sale te vor impulsiona, iti vor da incredere in tine si curajul de a-ti asuma noi provocari.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod