Soia luptă împotriva bolii de inimă și cancerului

Soia poate reduce nivelul colesterolului rău. Soia poate diminua riscul cancerului de prostată sau al celui de ovar. Este o alternativă la carne, în special în zilele de post, deoarece este un

Soia poate reduce nivelul colesterolului rău. Soia poate diminua riscul cancerului de prostată sau al celui de ovar. Este o alternativă la carne, în special în zilele de post, deoarece este un aliment bogat în proteine, dar sărac în glucide și grăsimi.

Ce este soia ? Este o plantă, cu flori mici, fără miros și fără nectar, care face niște păstăi ce conțin boabe galbene, oarecum asemanătoare cu cele ale fasolei. În China (care se pare că este țara ei de origine) și în extremul Orient, este cultivată de mai bine de 5000 de ani. În Europa a ajuns în jurul anului 1700. La sfârșitul secolului 20 a devenit una din cele mai cultivate plante de pe glob.

Ce este interesant la soia?

Despre soia s-a scris multă literatură, mai ales științifică. Actualmente există în bazele de date medicale peste 8000 de studii despre această plantă și compușii ei. Până acum doar în anul 2007 au apărut peste 450 de studii despre soia. Este clar că soia este în centrul interesului multor oameni de știință. Care sunt totuși motivele pentru acest interes uriaș? Să le luăm pe rând.

În primul rând există un interes comercial, deoarece soia este una dintre cele mai bine vândute legume la nivel mondial.

Apoi există un interes din partea comunității nutriționiștilor, care văd în soia un produs sănătos. Și nu în ultimul rând din partea medicilor, care au ajuns la concluzia că soia este benefică în lupta cu kilogramele, colesterolul, boala de inimă, dar și diverse cancere.

În 1999, Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA – Food and Drug Administration) a aprobat că pe produsele ce conțin soia să fie trecută urmatoarea frază : “Dietele sărace în grăsimi saturate și colesterol ce includ și 25 de grame de soia zilnic pot reduce riscul de boala de inimă”. Datorită prezenței pe produsele cu soia a acestui dicton, cererea și comercializarea produsului au crescut masiv. Astfel, dacă în 1992 în SUA se vindea soia de 852 milioane $, în 2002 vânzările au ajuns la 3,7 miliarde $. (1)

Înainte de a da această recomandare, FDA a avut în vedere numeroase studii ce au arătat că soia diminuează colesterolul rău și crește colesterolul bun.

Actualmente, există peste 600 de studii ce arată că soia ar putea preveni apariția bolii de inimă și a complicațiilor ei.

Ulterior anului 1999, diverse studii intreprinse la unele din cele mai cele mai importante universități din lume au arătat că în soia există anumiți compuși de tipul isoflavonelor, cu activitate anticancer. Studii efectuate în 2007 în Japonia arată că isoflavonele din soia pot preveni cancerul de prostată (2) sau cancerul de ovar. (3) Există la ora actuală chiar și un medicament pentru cancerul de ovar similar cu o isoflavonă din soia. Este vorba de phenoxidiol, un analog al genesteinei din soia. Acest medicament este util în cancerul de prostată, de ovar, melanom malign și cancere epiteliale. (4)

Deși au existat controverse în ceea ce privește izoflavonoidele din soia (genesteină și diadzeină), unii cercetători considerându-le cancerigene , rezultatele studiilor clinice efectuate arată că de fapt ele pot fi folosite cu succes în lupta împotriva cancerului. Un alt risc al soia este acela al alergiilor, dar acestea sunt destul de rare și apar la un consum excesiv.

Cu toate acestea, în SUA se estimează că 8% dintre copii sunt alergici la soia. (5) Acest fapt se datorează și cantitătii mare de soia prezentă în lapte, ce depășește cu mult cele 25 de grame recomandate pe zi, în cazul unui consum tipic. Se crede că există și unele riscuri asupra tiroidei sau un risc mărit de cancer la sân, dar studiile au arătat că aceste riscuri sunt nefondate. (6,7)

Recomandări:

- moderația este cheia
- cel mai bine este să consumăm un maxim de 25 grame de soia pe zi, de preferat sub forma ei fermentată, pentru o digestie mai bună
- nu recomand hamburgerii sau alte prăjeli cu soia, întrucât valoarea lor biologică este mult scazută
- nu consumați soia modificată genetic ( 90% din soia de pe piață).
- nu consumați mai mult de 25 de grame de soia zilnic, mai ales dacă sunteți femeie. Chiar dacă nu există dovezi convingatoare, posibilitatea afectării tiroidei nu poate fi exclusă definitiv.

Cu stimă,

Doctor Andrei Laslău

http://www.andreilaslau.ro/

https://www.facebook.com/drlaslauandrei

Bibliografie :

1)    FDA Consumer magazine May-June 2000 Soy: Health Claims for Soy Protein,Questions About Other Components by John Henkel

2)    J Nutr.

2007 Aug;137(8):1974-9.Dietary isoflavones may protect against prostate cancer in Japanese men

3)    Nutr Cancer. 2007;57(2):138-45.Dietary habits and risk of ovarian cancer death in a large-scale cohort study (JACC study) in Japan.

4)    William Faloon and Donna Pogliano . LE Magazine September 2007 . Life-Saving Cancer Drugs Not Approved by the FDA

5)    Soy Allergy

6)    Thyroid. 2006 Mar;16(3):249-58.Effects of soy protein and soybean isoflavones on thyroid function in healthy adults and hypothyroid patients: a review of the relevant literature.

7)    Cancer Causes Control. 2007 Oct;18(8):801-8. Epub 2007 Jul 6.Consumption of soy foods and the risk of breast cancer: findings from the Japan Collaborative Cohort (JACC) Study.

andrei-laslau
andrei-laslau
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod