Importanta apei pentru sportivi

Ce substanta se regaseste in cantitatea cea mai mare in corpul uman? Raspunsul este apa. Ea compune 70-75% din greutatea noastra si este implicata in toate functiile organismului. Iata de ce consumul de apa este atat de important, dar adesea atat de neglijat.
Nici un om obisnuit nu poate supravietui mai mult de o zi fara apa; iar pentru sportivi, in special, hidratarea este esentiala.


Sunt de ajuns 8 pahare pe zi?

Acum ca am inteles cat de importanta este apa pentru buna functionare a organismului, se ridica automat intrebarea "Cat de multa apa ar trebui sa bem?". Raspunsul standard este: 8 pahare pe zi. Totusi, ti se pare normal ca o fata care cantareste 45 de kilograme si are 1,60 sa bea la fel de multa apa cat un atlet profesionist de 1,80 m si 100 de kilograme? Intr-adevar, nu pare un calcul prea realist. Oamenii au forme diferite, greutati diferite si de aceea si regimul alimentar este diferit pentru fiecare in parte.


Cat de multa apa imi trebuie?

Antrenorii sustin ca ar trebui sa vorbesti cu un nutritionist pentru a-ti calcula nevoia de apa in functie de caracteristicile corpului tau.
In principiu, se pare ca daca dormi 8 ore pe noapte - deci petreci 16 ore treaz - ar fi ideal sa bei un pahar de apa la fiecare ora. O metoda mai simpla ar fi sa pastrezi un bidon de 4 l de apa din care sa bei si sa iti notezi la sfarsitul zilei de cata apa ai avut nevoie. Poti marca necesarul pe bidon. Apoi, daca reusesti sa bei toata apa, inseamna ca ti-ai indeplinit "necesarul de hidratare" pentru acea zi.


Evita cat poti deshidratarea!

Ar trebui sa stii ca atunci cand simti senzatia de sete este foarte probabil sa fi deja deshidratata. Acesta este modul prin care corpul tau iti spune sa consumi mai multa apa. Antrenorii de fitness spun ca atunci cand iti stabilesti necesarul zilnic de apa, ar trebui sa nu uiti ca este vorba numai de apa. Deci echivalentul in bauturi racoritoare sau bauturi cofeinizate nu are acelasi efect. Bineinteles, bauturile racoritoare contin apa - insa au si substante chimice care iti pot face mai mult rau decat bine.




Apa distilata, apa minerala, apa plata - ce sa beau?

In general, apa distilata nu contine o parte din mineralele regasite in apa obisnuita. De aceea, poate interveni deshidratarea sau chiar oboseala - in cazul sportivilor, care au nevoie de cat mai multe minerale, eliminate in timpul antrenamentelor. Apa minerala este buna in cantitati moderate - mineralele in exces, atunci cand nu sunt necesare, pot avea efecte neplacute. Apa filtrata pare sa fie cea mai echilibrata alegere - trebuie totusi sa vorbesti cu un medic nutritionist, fiindca apa nu este chiar atat de inofensiva pe cat pare si este bine sa stii ce ti se potriveste.



Persoanele active au nevoie de mai multa apa

Cei care fac exercitii fizice intr-un program intensiv au nevoie de mai multa apa decat oamenii cu activitati zilnice obisnuite. De ce? Pur si simplu pentru ca muschii sunt compusi in principal din...
exact - apa! In general, cu cat esti mai activ, cu atat ai mai multi muschi. In consecinta, trebuie sa bei mai multa apa - ca sa ai combustibil pentru muschi si ca sa te mentii hidratat. In privinta cantitatii de apa care trebuie bauta, expertii recomanda urmatoarele: cu 20 - 30 de minute inainte de antrenament, 250 - 280 grame de apa, la fiecare 10 - 15 minute, 80 - 100 de grame de apa; apoi, la aproximativ 30 de minute dupa sesiunea de antrenament, iarasi 250 - 280 de grame de apa. Nu uita ca aceste cantitati trebuie totusi masurate in functie de greutatea corporala si masa musculara.



Cum stiu daca beau destula apa?

Cel mai simplu test in acest sens este usor realizabil acasa. Culoarea urinei este un bun indicator. Daca in general este transparenta si limpede, este clar: hidratarea este optima. Daca se ingalbeneste sau isi pierde din limpezime, trebuie sa bei mai multe lichide.




Atentie la... intoxicarea cu apa!

Supra-hidratarea este la fel de periculoasa ca si opusul ei. Cercetarile au aratat ca, intr-adevar, prea multa apa in organism poate produce dezechilibre. In cazul sportivilor, au existat situatii cand acestia s-au prabusit literalmente in timpul competitiilor - din cauza intoxicarii cu apa (hiponatremie) sau cand aceasta nu este eliminata corespunzator. Aceasta intoxicare streseaza organismul, provocand schimbari la nivelul cerebral, dar si congestionarea plamanilor sau slabirea musculara. Deci recomandarea de baza ramane sa bei apa la un nivel echilibrat, pe masura ce o elimini!
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • HandballLover pe 4 Iul 2013, 11:03
    Apa plata sau minerala?

    Eu am baut apa minerala de cand ma stiu, chiar si la antrenamente. De curand am auzit ca nu am voie cu apa minerala la antrenamente. Apa simpla imi face mai mult sete si trebuie sa beau mai mult.

    0
    0

  • h21 pe 12 Oct 2009, 22:19
    apa

    apa nu se masoara in grame, ci in mililitri litri etc

    0
    0

  • aeperju pe 2 Iun 2006, 11:28
    apa

    intr-adevar, mare dreptate are acest articol.

    0
    0

  • Monica pe 31 Mar 2006, 23:35
    Apa

    Apa este foarte importanta ,iar acest articol mi s-a parut foarte interesant si de mare ajutor.eu am facut sport si aveam mare nevoie de apa iar cea minerala ma satura mai mult ...

    0
    0

  • florentina_moga pe 9 Feb 2006, 12:30
    Apa plata

    Eu stiu ca trebuie sa bei cel putin 2 l pe zi. Se spune ca apa ajuta si la eliminarea depunerilor de grasime. Dar in paralel trebuie sa mancam multe fructe, legume si sa facem sport cel putin 10 minute pe zi.

    0
    0

  • rody pe 19 Ian 2006, 17:48

    Vreau sa stiu cata apa sa beau avand 164cm si 60kg

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod