Fumatul ucide?

Întrebarea de ce fumezi primește întotdeauna diverse răspunsuri: De filtru, de plăcere, "ce întrebare de nefumator e asta" și încă vreo 100 de justificări. Adevărul este că este una din

Întrebarea de ce fumezi primește întotdeauna diverse răspunsuri: De filtru, de plăcere, "ce întrebare de nefumator e asta" și încă vreo 100 de justificări. Adevărul este că este una din primele cauze de mortalitate în lume. Prin cancer și boala cardiovasculară. Da, nu este un ucigaș rapid, ci unul lent. Și probabil plăcut. Există foarte multe mituri legate de fumat.

Există explicația cu mamăița și cu tătăițul care au fumat toata viața și au trăit 100 de ani, și apoi încă 100 de ani în poze și amintirea copiilor lor. Această "explicație" sau "justificare" este brutal dărâmată de un drum printr-o secție de chirurgie vasculară. Dacă stai să îi întrebi pe arteriopați - cei care beneficiază de proceduri de revascularizare - bypass-uri, sau, din pacate, de amputații pentru gangrene, peste 90% dintre ei sunt TABAGICI.

Adică au fumat mult.

Nu știu cifrele într-un institut de chirugie toracică privind cancerul pulmonar, dar probabil sunt tot pe acolo. Partea foarte gravă este că de lucrurile rele se vorbește doar la televizor, dar când faci un lucru despre care ești sigur că e rău, ai o justificare 'bună'. Bunica a trăit până la 100 de ani și fuma. Bunica a trăit într-o vreme în care nu erau toate chimicalele astea în mediu. Bunica a trăit într-o vreme în care atunci când spuneai mancare, era vorba despre hrană adevarată. Acum nu prea mai poti fi sigur dacă mâncarea este întradevar hrană adevarată. Bunica poate avea un metabolism extraordinar, a fost slabă toată viața, iar enzimele ei de detofixiere lucrau foarte bine.

Asta e marea problema - compari mere cu pere și speri să tragi concluzii raționale despre cireșe. Să fim seriosi.

Deci - fumatul ucide. Nu există nici o justificare. Dacă fumezi, trebuie să ai în cap faptul că le faci rău și celor din jurul tau, care nu fumează. În plus îți strică dinții, tenul, unghiile, respirația, te îmbătrânește prematur. Lăsând la o parte cancerul, boala cardiovasculară și alte asemenea.

Mai este un lucru de amintit - unii cred că dacă se lasă de fumat, se vor îngrașa. Este parțial adevărat. Dar nu este o relație cauză - efect. Te lași de fumat și compensator ( nu mai ai ce face cu mâinile ), ronțăi toata ziua. Și ronțăi alimente doldora de carbohidrați și grăsimi hidrogenate ( biscuiți, corvrigei etc ).

Care, evident, îngrașă. Nimeni nu se îngrașă cu aer sau prin mirosirea prăjiturilor. Nimeni nu se îngrașă cu apa. Astea sunt SCUZE.

Lăsatul de fumat aduce beneficii. Dacă răul nu este generalizat. Când s-a astupat o artera de la picior ( femurală ), s-a astupat și una de la inimă    (coronara ), și una de la creier ( carotida ). Total sau parțial. Și începe ' dansul morții ' . Bypass-uri, amputații ... dacă la picioare până la urmă se rezolvă, cu inima și creierul ce faci - că e doar unul ? Nu prea se poate petici mare lucru.

Deci, lăsatul de fumat produce beneficii din ziua 1. Inclusiv economice. La 1 pachet pe zi economisești peste 100 euro pe lună, care s-ar putea duce către mâncare de calitate.

Să fumezi sperând că vei fi ca bunica sau ca bunicul este ca un joc la ruleta rusească. Și când nimerești glonțul și ai făcut un cancer pulmonar sau s-a astupat o artera și ajungi să ți se taie piciorul - e deja prea târziu.

Doctor Andrei Laslău

http://www.andreilaslau.ro/

https://www.facebook.com/drlaslauandrei

andrei-laslau
andrei-laslau
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod