Cum sa-ti gasesti antrenorul ideal de fitness

Acum cativa ani, a avea un antrenor personal era considerat un lux si un rasfat pe care si-l permiteau femeile care nu aveau timp sau dispozitie de a se pregati individual. In ultimii cinci ani insa, antrenamentul personal a intrat intr-o noua etapa de dezvoltare, cunoscand o ascensiune rapida.

De asemenea, s-a schimbat si mentalitatea referitoare la acest aspect. Astazi, a avea un antrenor personal nu mai este considerat nici pe departe un capriciu - dimpotriva, e privit ca un fapt normal pentru oricine isi doreste sa urmeze un program regulat de exercitii fizice, dar nu stie ce i se potriveste in raport cu obiectivele propuse.

Nu toti antrenorii de fitness sunt la fel. Asigura-te ca acela pe care il vei alege are experienta solida, detine cel putin un atestat in domeniu si intruneste calitatile pe care le cauti. In conformitate cu rigorile din ziua de azi, antrenorii profesionisti de fitness sunt buni cunoscatori ai anatomiei si fiziologiei - e drept ca nu la nivelul unui medic, dar nici foarte departe de acesta.
Ti se pare ca li se cere prea mult? Este o realitate - cei mai buni antrenori sunt familiarizati cu problemele care tin de nutritie, psihologie, diferite metode de terapie si in general sunt la curent cu toate noutatile aparute in domeniu.

Problema este ca unii oameni aluneca in extrema opusa, imaginandu-si ca este suficient sa aiba un antrenor personal (daca este si un specialist recunoscut in domeniu, cu atat mai bine), pentru a obtine rezultatele scontate cat mai repede si cu minimum de efort.

Au dreptate? Cu siguranta, nu! In caz ca si tu consideri astfel, imi pare rau sa te dezamagesc, dar trebuie sa-ti spun ca rolul unui antrenor profesionist de fitness este acela de a te motiva, a te coordona si a te ajuta sa iei cele mai bune decizii pentru corpul tau. Dar tu esti cea care trebuie sa aiba un regim de viata echilibrat si sa fie consecventa in respectarea programului.
De fapt, sub indrumarea unui antrenor vei munci mai mult, mai des si mai inteligent decat o faceai inainte - astfel apar rezultatele, nu este nimic misterios sau magic la mijloc!

Cu siguranta, unii antrenori sunt mai buni decat alti confrati de ai lor, mai capabili sa te mobilizeze si sa-ti ofere motivatie - cu conditia sa le asculti recomandarile. Intrebarea e: cum gasesti un astfel de specialist? Cum il diferentiezi de ceilalti si cum ii recunosti unicitatea, astfel incat sa simti ca investesti justificat timp, efort si resurse financiare?

Iata cateva aspecte de care este indicat sa tii cont cand iti alegi antrenorul personal de fitness.

Atestate in domeniu
Exista o varietate de agentii si institutii care pregatesc antrenori de fitness si elibereaza certificate de competenta. Unele cursuri se desfasoara pe parcursul unui week-end, in timp ce pentru altele sunt necesari cativa ani - si cu toate acestea, ambele categorii mentionate acorda diplome si permit absolventului sa profeseze.
Asadar, este recomandabil sa soliciti posibilului antrenor sa-ti arate care sunt certificatele pe care le detine si sa fii atenta la durata cursurilor pe care le-a urmat.

Experienta profesionala
Sa fim cinstiti: indiferent ce atestate si diplome detine un antrenor, acestea sunt prea putin importante sau relevante daca nu a acumulat experienta in domeniu. Adevarul este ca antrenorii care au certificate eliberate de cele mai prestigioase institutii de profil nu au pregatit niciodata pe cineva in adevaratul inteles al termenului. In aceeasi nota, este posibil sa nu aiba si abilitati comunicationale pentru a empatiza cu clientul, fiind deseori preocupati de a face totul "ca la carte" si exclud aportul personal. Asadar, nu te baza exclusiv pe faptul ca antrenorul respectiv iti prezinta un teanc impresionant de diplome.

Care este domeniul sau de specialitate?
Antrenorii de fitness nu sunt "universal valabili".
Asa cum medicina are atat de multe ramuri de pregatire derivate, antrenorii sunt specializati in anumite zone specifice, grupe de muschi si obiective. Unii sunt foarte buni pentru aceia care isi doresc sa-si tonifice masa musculara, altii pentru persoanele care doresc sa slabeasca si asa mai departe. Prin urmare, ca sa te asiguri ca vei obtine rezultatele scontate, cauta un antrenor specializat in ceea ce te intereseaza pe tine.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod