Ciocolata neagră - "medicament" pentru inimă?

Un ‘pătrățel’ de ciocolată neagră (CN) consumat zilnic scade tensiunea arterială (TA), fără a produce creștere în greutate sau alte efecte adverse, arată rezultatele unui studiu foarte

Un ‘pătrățel’ de ciocolată neagră (CN) consumat zilnic scade tensiunea arterială (TA), fără a produce creștere în greutate sau alte efecte adverse, arată rezultatele unui studiu foarte recent, publicat în ediția din 4 iulie a JAMA (Jurnalul Asociației Medicale Americane). Profesorul doctor Dirk Taubertof de la Spitalul Universitar din Cologne, Germania, și colaboratorii acestuia au verificat efectul consumului zilnic a unei cantități mici de ciocolată asupra TA.

Studiul a inclus 44 adulti (24 femei, 20 barbați), cu vârste între 56 și 73 de ani, care aveau nivele limită a tensiunii arteriale (TA : 130/85-139/89 mmHg) sau hipertensiune arterială stadiul 1 ( TA : 140/90 – 160/100 mmHg). Cercetătorii i-au împărtit aleator în două grupuri pe participanti – un grup care a primit timp de 18 săptămâni  6,3g(30 calorii) de CN zilnic, iar un alt grup (de control) a primit o cantitate echivalentă de ciocolată albă.  Valorile TA au scăzut semnificativ la grupul ce a consumat CN, tensiunea sistolică (valoarea mare) coborând cu 2.9 mmHg, iar cea diastolică (valoarea mică) cu 1.9 mmHg.

Nu au existat la subiecți modificari în greutate, nivelul glucozei sau al grăsimilor în sânge. Grupul ce a consumat ciocolată albă nu a avut asemenea modificări benefice. Cercetătorii au făcut analize amănunțite și au măsurat în sângele celor care au consumat CN un nivel crescut de polifenoli și S-nitroglutation, substanțe cu rol vasodilatator răspunzatoare de scăderea TA.

“Deși nivelul scăderii TA nu este unul uriaș, dar efectele clinice sunt notabile. S-a estimat că o scădere a TA cu 3 mmHg va reduce riscul relativ de mortalitate prin AVC (accident vascular cerebral) cu 8%, de IMA (infarct miocardic) cu 5%, iar mortalitatea generală ar fi redusă cu 4%.”, explică autorii în comunicatul de presă al JAMA.

Studii realizate în ultimii ani au scos la iveală proprietăți nebănuite ale CN. Majoritatea acestora se datorează conținutului mare de cacao, bogată în flavonoide, polifenoli, protocianide și epicatehine.

Acestea scad nivelul de LDL-C (colesterolul rău), dar și oxidarea acestuia (principalul inițiator al procesului de ateroscleroză), determinând totodată și creșterea HDL-C (colesterolul bun). (2),(3) Totodată, CN are activitate antioxidantă puternică, aduce o cantitate semnificativă de antioxidanți în dietele americanilor și europenilor, oferind beneficii chiar și diabeticilor, prin creșterea sensibilității la insulină.(4)

CN scade mortalitatea

Un studiu publicat în februarie 2006 în ‘Arhivele Medicinei Interne’ arată ca un consum minim de cacao poate scădea semnificativ mortalitatea. Studiul a urmărit 470 de bărbați vârstnici pe o perioadă de 15 ani. Mortalitatea în grupul ce a consumat mai mult de 2,25 grame de cacao zilnic a fost cu 47% mai mică decât în grupul ce a consumat mai putin de 0,5 grame de cacao zilnic. Mortalitatea prin cauze cardiovasculare a scăzut și ea cu 50%.

(6)

Concluzie

Consumată în cantitate mică ( 1 pătrățel ), zilnic, CN oferă beneficii cardiovasculare importante, reducând TA, LDL-C, oxidarea LDL-C, precum și mortalitatea generală. Efectele ei sunt suficiente pentru a putea fi comparată chiar cu unele medicamente folosite în tratamentul bolilor de inimă și, deși nu le poate înlocui, poate aduce valoare suplimentară tratamentului, la un cost extrem de mic.

Doctor Andrei Laslău

http://www.andreilaslau.ro/
https://www.facebook.com/drlaslauandrei

Bibliografie

1) JAMA. 2007 Jul 4;298(1):49-60. Effects of low habitual cocoa intake on blood pressure and bioactive nitric oxide: a randomized controlled trial.

2) Am J Clin Nutr. 2001 Nov;74(5):596-602. Effects of cocoa powder and dark chocolate on LDL oxidative susceptibility and prostaglandin concentrations in humans.

3) American Society for Nutrition J. Nutr. 137:1436-1441, June 2007 Plasma LDL and HDL Cholesterol and Oxidized LDL Concentrations Are Altered in Normo- and Hypercholesterolemic Humans after Intake of Different Levels of Cocoa Powder1

4) J Agric Food Chem.

2006 Oct 18;54(21):8071-6.Chocolate is a powerful ex vivo and in vivo antioxidant, an antiatherosclerotic agent in an animal model, and a significant contributor to antioxidants in the European and American Diets.

5) Hypertension. 2005 Aug;46(2):398-405. Epub 2005 Jul 18. Cocoa Reduces Blood Pressure and Insulin Resistance and Improves Endothelium-Dependent Vasodilation in Hypertensives

6) Arch Intern Med. 2006 Feb 27;166(4):411-7. Cocoa intake, blood pressure, and cardiovascular mortality: the Zutphen Elderly Study

andrei-laslau
andrei-laslau
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod