Capitolul 5 – CUM treci la acţiune şi CUM acţionezi

În general ne îngrăşăm pentru că facem o serie de erori pe mai multe planuri odată şi pe o perioadă îndelungată. Toate aceste erori s-au adăugat în timp, treptat, pe nesimţite şi au

În general ne îngrăşăm pentru că facem o serie de erori pe mai multe planuri odată şi pe o perioadă îndelungată. Toate aceste erori s-au adăugat în timp, treptat, pe nesimţite şi au ajuns să se concretizeze în Obişnuinţă.

Logic şi normal este ca îndreptarea acestor erori să o facem tot treptat. Altfel Corpul nostru, dar mai ales Psihicul nostru va riposta cu o forţă pe care cei mai mulţi oameni nu sunt în stare să o învingă. De aici rezultă importanţa Pregătirii Psihologice despre care am vorbit în capitolele anterioare.

Multe persoane sunt atrase de regimuri sau sisteme de slăbit care promit rezultate spectaculoase într-un timp foarte scurt, lucru care este fundamental greşit. Ca dovadă stau încercările nereuşite de a slăbi cu care s-au confruntat multe dintre persoanele pe care le cunosc, dar pentru mine principala dovadă vine chiar din propria mea experienţă. De câte ori am adoptat regimuri sau sisteme de slăbit care promiteau rezultate rapide, fie am dat greş, fie, chiar dacă am obţinut unele rezultate, acestea nu au durat mult timp, pentru că încetul cu încetul am revenit la vechile şi proastele mele obiceiuri alimentare.

Deci schimbările trebuie să survină treptat şi fără grabă, pentru că ceea ce stricăm sistematic ani de zile printr-un comportament greşit, care s-a transformat într-un mod de viaţă, nu se poate şi nu este normal să se schimbe peste noapte. Iar principalul oponent al unei maniere rapide de slăbire este propriul nostru Subconstient.

Dacă te pregătesti psihologic în mod eficient, dobândeşti linişte interioară, control, încredere în forţele proprii, chiar bucurie şi entuziasm, atât la început, cât şi pe întreg parcursul procesului de slăbire.

De unde pleci şi unde trebuie să ajungi în acest demers al tău de a slăbi?

Păi pleci de la starea în care pe mai multe planuri faci greşeli şi trebuie să ajungi la starea în care pe toate planurile faci numai ceea ce este bine şi corect.

La Partea a II-a – Cunoaşte-te pe tine însuţi! din Capitolul 3 – Pregătirea psihologică, am prezentat importanţa de a te Descoperi, Defini şi Poziţiona faţă de ideea de a slăbi.

Astfel, în funcţie de ce ai aflat despre tine la Pregătirea Psihologică, trebuie să aplici schimbări atât în planul alimentaţiei, cât şi în cel al efortului fizic.

Modul CUM treci la acţiune şi modul CUM acţionezi, sunt în directă legătură cu Poziţionarea.

În urma a ceea ce a rezultat din Pregătirea Psihologică, ai reuşit să ai măcar o idee despre nivelul de voinţă de care dispui în acest moment pentru a începe să aplici schimbări.

Principiul care stă la bază este următorul:

La momentul la care vei acţiona, numărul de schimbări şi intensitatea cu care le aplici sunt direct proporţionale cu voinţa de care dispui.

Dacă la început te confrunţi cu o voinţă redusă, trebuie să începi prin a aplica mai puţine schimbări, poate chiar una singură, iar intensitatea acestora, sau acesteia, trebuie să fie mică spre medie.

Cum faci:

1. Fă o listă cu schimbări (da, o altă listă) şi ordonează-le de la cea care crezi că este cel mai uşor de adoptat, la cea care crezi că este cel mai greu de adoptat pentru tine. Deci vei stabili o ierarhie.
2. Selectează şi pune în practică schimbarea care este cel mai uşor de adoptat pentru tine. Concentrează-te pe aceasta şi nu te mai gândi la celelalte.
3. Aplică această primă schimbare, până când îţi va intra în rutină (de regulă 25-30 zile).
4. După ce prima schimbare ţi-a intrat în rutină, adaugă o altă schimbare şi tot aşa, până când vei însuma toate schimbările benefice pentru corpul tău!

În lista de schimbări poţi trece la un loc atât schimbările în planul alimentaţiei cât şi cele în planul efortului fizic. Dar dacă doresti, poţi să împarţi foaia în două coloane şi într-o coloană să treci schimbări în alimentaţie, iar în cealaltă schimbări în planul efortului fizic.

Numără câte schimbări însumează lista. Atribuie fiecărei schimbări un numar care să indice disponibilitatea ta de a o aplica. Astfel, dacă ai 7 schimbări de aplicat, notează cu 1 pe cea care eşti dispus să o aplici prima şi cu 7 pe cea care eşti dispus să o aplici ultima.

Dar ţine cont de voinţa de care dispui şi astfel, chiar dacă ai o schimbare care este pe ultimul loc la disponibilitate, dar ţi se pare importantă şi vrei să faci ceva şi în acel plan, este bine să începi să acţionezi şi faţă de această schimbare, pentru că orice îmbunătăţire contează.

Dacă ai faţă de o anumită schimbare o disponibilitate redusă, asta nu înseamnă neapărat că trebuie lasată ultima, ci este foarte posibil şi uneori chiar recomandabil ca schimbarea respectiva să fie abordată gradual.

Să vă dau un exemplu.

Eu eram mare amator de dulciuri: ciocolată, prăjituri, îngheţată, plăcintă cu mere, clătite, cola sau alte băuturi carbogazoase. Dar în lista mea de schimbări, dulciurile, adică produsele care conţin zahăr adăugat, erau pe ultimul loc la disponibilitatea mea de a renunţa la ele.

Nu puteam renunţa la zahăr dintr-o dată, pentru că din punct de vedere psihologic nu aveam puterea să fac acest lucru. Dar, pentru că eram informat şi conştient de influenţa nefastă pe care o are zahărul, am schimbat radical produsele.

Astfel, pe măsură ce am epuizat stocurile de dulciuri pe care le aveam prin casă, am început să consum iaurt de fructe (care are zahăr adăugat), perniţe Viva cu cremă de vanilie, batoane Siluet bar de la Redis (care este un produs îndulcit cu maltitol şi fructoză). În  ceea ce priveşte consumul acestor noi produse, am avut mare grijă să respect principiul „Mănâncă Puţin şi Des”, adică nu mâncam niciodată până la refuz, ci aveam mare grijă la porţii. Încetul cu încetul le-am eliminat şi pe acestea.

În ceea ce priveşte cola sau alte băuturi carbogazoase, consumam cantităţi destul de mari, cel putin 2 litri pe zi. În mod normal un regim sau un sistem de slăbire îţi va spune să renunţi la astfel de băuturi definitiv şi să consumi apă plată. Ceea ce este foarte corect! În principiu trebuie eliminate toate băuturile care conţin zahăr. Dar când vine vorba să treci la fapte, este enorm de greu să te lupţi cu obişnuinţa sau cu plăcerea şi pofta de a consuma aceste produse. Eu dacă aş fi încercat aceasta dintr-o dată, nu aş fi reuşit, cu toată pregătirea mea psihologică.

Astfel am început să mă găndesc ce anume îmi place asa de mult la cola. Am realizat că sunt două lucruri. Primul era că era dulce şi mă obişnuisem să beau ceva dulce. Al doilea era faptul că era „acidulată“ şi îmi plăcea foarte mult să simt cum mă „înţeapă“ la limbă.

Era clar în mintea mea faptul că nu dioxidul de carbon era cel care mă îngrăşa, ci zahărul. Dar dintre cele două, într-o primă fază puteam să renunţ doar la ideea ca băutura să fie carbogazoasă. La ideea ca băutura să fie dulce, nu puteam să renunţ deocamdată.

Aşa că am luat decizia de a nu mai consuma cola, sau alte băuturi carbogazoase şi m-am orientat către sucul de mere realizat din concentrat, care este o băutură destul de dulce, dar am consumat numai acele produse pe care scria că sunt FĂRĂ zahăr adăugat.

După un interval de 3-4 luni, neputând să renunt la a bea ceva dulce, dar dorindu-mi foarte mult să fac ceva în planul îmbunătăţirii calităţii sucului pe care doream să-l consum, am înlocuit sucul de mere din concentrat, cu ceai de fructe de pădure (2 litri în fiecare zi), din fructe de pădure uscate (nu din plicuri!), îndulcit cu zahăr (două linguriţe la cană). În  timp de aproximativ opt luni am redus cele două linguriţe la zero. Acum beau ceaiul neîndulcit, lucru pe care nu l-aş fi reuşit dacă as fi încercat să suprim zahărul dintr-o dată.

Întregul consum de zahăr adăugat l-am redus la zero cam după un an şi jumătate, treptat, fără să sufar din cauza lipsei acestuia. Acum mai mănânc din când în când unele produse cu zahar adaugat, dar porţii mici, la diferite ocazii şi suplinesc nevoia de a consuma ceva dulce mâncând fructe. Lucrul care îmi place foarte mult, îmi dă încredere în mine şi îmi oferă o mare satisfactie, este că nu mai simt deloc nevoia de a consuma acele produse cu zahăr adăugat, pe care eram obişnuit să le consum în trecut.

Atenţie!

Cel mai simplu mod de a vedea dacă ai trecut la acţiune şi acţionezi în mod corect, este prin monitorizarea stării tale psihologice. Dacă te simţi satisfăcut, încrezător şi entuziast, înseamnă că Echilibrul tău Psihologic este solid şi simţi cum starea de Confort Psihologic se măreşte de la o perioadă la alta.

Dacă însă începi să nu te mai simţi bine fizic, te simţi slăbit, nu te simţi satisfăcut, devii neîncrezător în ceea ce faci, înseamnă că ai introdus prea multe schimbări faţă de câte poţi duce, sau le aplici cu o intensitate mult prea mare şi este cazul să le ajustezi sau să le diminuezi atât numărul cât şi intensitatea, astfel încât să le poţi face faţă.

Facebook:
http://www.facebook.com/andreicatalin.stefanescu.5

andrei-catalin
andrei-catalin
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod