Alege-ti programul in functie de tipul de corp

Moda femeilor snur, cu masuri 90-60-90, a trecut. Perfectiunea e plicticoasa, ca orice uniforma.
Corpul perfect e acela in care te simti bine, unica, si mai ales frumoasa. De ce sa fii vesnic nemultumita ca nu esti Jennifer Lopez, cand poti fi extreme de fericita in propria ta piele, imbunatatita. De ce sa nu incerci sa fii "perfecta" in felul tau, cu datele pe care ti le-a dat mama natura?
Am fost invatati (si ne place sa credem) ca toti oamenii au fost creati la fel. Dar hai sa ne uitam putin in jurul nostru…vedem trupuri subtiri si delicate, mai pline si cu forme sau atletice si pline de muschi.
Exista o varietate infinita de trupuri care, din considerente pur stiintifice, au fost impartite in trei categorii: ECTOMORPH, MESOMORPH si ENDOMORPH. Spunem "pur stiintifice" pentru ca, in realitate nu vei intalni niciodata un corp care sa se incadreze perfect intr-o categorie. Nu exista acel "pure body type".


Tipul Hipofeminin (Ectomorf)
Kate Moss, Calista Flockhart, Uma Thurman, Nicole Kidman)

Femeile din aceasta categorie sunt de obicei suple, cu picioare lungi, umeri si solduri inguste, muschi lungi si subtiri, foarte putin tesut adipos, o structura osoasa delicata, par foarte fragile.
Programul de antrenament trebuie sa vizeze cresterea masei musculare.
De aceea alergarea, mersul pe bicicleta, inotul si alte activitati de anduranta trebuie mentinute la minimum (numai din considerente de sanatate) - aproximativ 20 de minute. In schimb se recomanda antrenamentul cu greutati (de patru ori pe saptamana), in reprize scurte si explosive, cu greutati mari si repetari scurte (4 seturi a cate 6-8 repetari) si pauze lungi intre seturi. Sunt recomandate exercitiile de baza: genuflexiuni, flotari, exercitii pentru umeri. Pentru ca fiecare grupa musculara trebuie antrenata de doua ori pe saptamana, cel mai recomandat este antrenamentul diferentiat, asa numita "pull/push routine" (trage / impinge).

Mai exact: Luni si miercuri- exercitii care activeaza musculatura pentru impingere (umeri, tricepsi, pectorali); exercitii pentru picioare (extensii si flexi, aductii si abductii, cu greutati sau la aparate) si abdomene ( aproximativ 300).
Marti si vineri- exercitii care activeaza musculatura de tractiune (bicepsi, spate, trapez), exercitii pentru picioare (genuflexiuni, semigenuflexiuni, ridicari de varfuri) si abdomen (ridicari de picioare torsiuni- 300). Fiecare antrenament se incheie cu cateva exercitii de yoga sau stretching.

Dieta trebuie sa fie bogata in proteine, combinate cu carbohidrati integrali din abundenta si multe grasimi ( trebuie sa ia in greutate).
E recomandat un extra aport de 500- 750 de calorii peste necesarul caloric zilnic.       


Tipul feminin (mezomorf)
(Julia Roberts, Cameron Diaz, Cindy Crauford)   

E usor de identificat: corpul e bine proportionat, umerii mai ampli decat soldurile, muschi puternici, o structura osoasa solida, un strat moderat de grasime.
Femeile din aceasta categorie construiesc masa musculara mai usor decat oricare alt tip, iar singura lor grija trebuie sa fie pastrarea proportiei armonioase cu care le-a inzestrat natura.
De aceea programul lor de antrenament (4 zile pe saptamana) trebuie sa cuprinda exericitii cat mai variate, pentru forta, pentru modelarea musculaturii, si exercitii analitice (izolare musculara). Mai exact: doua zile pentru activitate cardio ( pentru a arde grasimile) si stretching (pentru flexibilitate) - minim o ora, alte doua zile antrenament cu greutati pentru intregul corp. Fiecare sedinta de antrenament trebuie sa includa exercitii pentru musculatura abdominala.

Dieta trebuie sa fie echilibrata, bogata in proteine, carbohidrati naturali si cu un aport de grasimi moderat, in asa fel incat sa asigure mentinerea greutatii corporale si un nivel de energie ridicat.      


Tipul Hiperfeminin (endomorf)

(Salma Hayek, Jennifer Lopez, Catherine  Zeta-Jones, Mihaela Radulescu)

Din aceasta categorie fac parte femeile cu forme rotunde, solduri si coapse arcuite.
Ele trebuie sa urmareasca alungirea si tonifierea musculaturii, plus arderea grasimilor.
Antrenamentul include exercitii variate, intr-un numar mare de repetari si pauze scurte intre seturi, plus activitate aerobica (de patru ori pe saptamana, timp de o ora - alergare, inot, mers pe bicicleta, cu rolele, stepper), pentru arderea surplusului de calorii. De doua ori pe saptamana, antrenament cu greutati: gantere usoare, numar mare de repetari, miscari rapide, pauze foarte scurte  intre seturi.
E necesara antrenarea tuturor grupelor musculare, de aceea e indicat sa urmezi un circuit de exercitii care sa includa tractiuni, impingeri, exercitii pentru picioare si pentru musculatura abdominala, plus stretching sau exercitii de yoga si balet dupa fiecare sedinta.

Dieta trebuie sa fie saraca din punct de vedere caloric, dar perfect echilibrata, cu un aport minim de proteine, carbohidrati si grasimi, atat cat sa asigure buna functionare a organismului. Pentru ca organismul sa nu fie lipsit de nutrientii necesari se recomanda folosirea suplimentelor minerale si de vitamine.
                                                                                    

Informatiile au fost preluate din cartea "Fitness cu Radu", Radu Teodorescu si Luiza Bucur, Editura Coreus Grup, Snagov, 2004.    
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod