Adevărul despre detoxifiere

Cinci porții de legume și fructe puțin dulci. Cred că așa ar fi mai corect. Legume mâncate întregi. Eu le prefer crude de obicei. Îmi place țelina crudă. Îmi place conopida crudă. Despre

Cinci porții de legume și fructe puțin dulci. Cred că așa ar fi mai corect. Legume mâncate întregi. Eu le prefer crude de obicei. Îmi place țelina crudă. Îmi place conopida crudă. Despre varză nici nu mai vorbesc. Pot să mănânc broccoli crud. Fructele tot crude sunt cele mai bune. Fructele puțin glucidice, care aduc foarte multe alte beneficii - fibre, antioxidanți, polifenoli, vitamine, minerale.

O să repet pentru cei la care nu a ajuns informația - sucurile de fructe și curele cu sucuri de fructe pentru detoxifiere sunt de fapt o cură de intoxicare cu fructoză. Fructoza are o cale metabolică specială prin care se transformă rapid în trigliceride. Pe scurt - îngrașă groaznic. Siropul de fructoză derivat din porumb ( NB - modificat genetic ) și folosit în tot ceea ce înseamnă băuturi carbogazoase, cofetarie și chiar patiserie ( oriunde citești pe etichete sirop de fructoză - glucoză ) este și mai periculos.

Repet - nu am o problemă cu 1-2 mere, 100-200 grame de fructe de pădure, o portocală, un grapefruit - mă rog, fiecare cât poate să mănânce în limita glucidelor și a efortului fizic, dar mă îngrozesc de fiecare dată când aud tot felul de teorii pe la TV care vorbesc de aceste cure de dezintoxicare. De parcă toți am fi intoxicați!.

Orice substanță se detoxifică prin METABOLIZARE. Există două faze ale metabolismului, foarte bine studiate în farmacologie. Acolo trebuie să știi clar ce se întâmplă. Deci, dacă dau medicamentul X trebuie să știu în cât timp își face efectul, când are concentrația maximă plasmatică, pe unde se elimină, ce organ stresează, ce tip de efecte toxice are, etc. Acolo trebuie să le știi perfect.

Medicamentele respective nu sunt o glumă, ci niște gloanțe magice. Dozate corespunzător salvează vieți. Dar supradozate pot ucide. Subdozate nu au efectul scontat. Totodată, în funcție de anumiți timpi de înjumătățire calculezi urmatoarea doză. Și în funcție de modul de eliminare stabilești scheme terapeutice complexe. Mă rog, este complicat și nu face subiectul discuției. Dar am spus lucrurile astea pentru a întelege că DETOXIFIEREA este foarte bine studiată.

Faza I a metabolismului înseamnă de obicei reacții de oxidare, reducere, hidroxilare. Faza a II-a înseamnă de obicei conjugări : glucuronidare, suflatare, acetilare, conjugare cu glutation. Glutationul este extrem de important. Se mai numește și gama-glutamil-cistenil-glicină.

Glutationul este probabil unul dintre cei mai importanți agenti detoxifianți în organism. Cuplarea substanțelor pe glutation se face prin intermediul glutation-S-tranferazei. Enzima asta poate fi potențată de o gramadă de substanțe.

Un exemplu interesant este ceaiul verde care o face să muncească mai repede. Glutationul poate fi crescut prin administarea orală de precursori. Unul dintre cei mai cunoscuți este NAC - N-acetil-cisteină. Mai sunt SAMe, proteinele din zer și mulți alții. Glutationul simplu nu se absoarbe din tractul intestinal - atenție la informarea greșită care se face adesea prin promovarea diverselor suplimente de glutation. Fără să intru în prea multe detalii o să-ți spun că detoxifierea se face în corpul tău, predominant în ficat și rinichi.

Dacă ferești aceste două organe de substanțe toxice, poți să fii sigur că nu vei avea nevoie de vreun produs minune care îți promite detoxifierea.

Mai multe detalii puteți afla, accesând linkurile de mai jos:

http://en.wikipedia.org/wiki/Drug_metabolism
http://en.wikipedia.org/wiki/Glutathione

Doctor Andrei Laslău

http://www.andreilaslau.ro/

https://www.facebook.com/drlaslauandrei

andrei-laslau
andrei-laslau
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod